Το κλειδί, φυσικά, για να κερδίσετε τον καρκίνο είναι η έγκαιρη διάγνωση. 

Η πρόκληση: Τα πρώτα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού είναι συγκεκριμένα και δεν είναι εύκολο να τα παρατηρήσετε. Συχνά δεν προκαλούν πόνο ή φυσικές αλλαγές.

"Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι μαστογραφίες είναι τόσο σημαντικές", λέει η Τζούλι Νάντζια, του Baylor College of Medicine. "Μπορούν να ανιχνεύσουν καρκίνο ακόμη και όταν βρίσκεται στους αγωγούς γάλακτος – πριν γίνει το πρόβλημα μεγάλο και προκαλέσει φυσική αλλαγή".

Αλλά οι ετήσιες μαστογραφίες δεν αρκούν. Πρέπει επίσης να είστε ενεργή και προσεκτική πριν και μεταξύ των εξετάσεων.

Όταν οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται τον καρκίνο του μαστού, φαντάζονατι ένα σκληρό ογκίδιο στο στήθος. Και είναι αλήθεια, αυτό είναι το πιο κοινό πρόωρο σύμπτωμα του καρκίνου του μαστού. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με μια μελέτη του 2017 που δημοσιεύθηκε στην επιδημιολογία του καρκίνου, το 83% των γυναικών με καρκίνο του μαστού έχει τουλάχιστον ένα κομμάτι.

Οι σβώλοι είναι γενικά σκληροί και σταθεροί στην περιοχή γύρω από αυτό και συνήθως δεν είναι επώδυνοι, αν και κάποια ογκίδια μπορεί να παρουσιάζονται διαφορετικά, λέει η Ρέητσελ Μπρεμ του GW Cancer Center στην Ουάσιγκτον, D.C.

Πέρα από τα ογκίδια, ωστόσο, υπάρχουν και άλλα, πιο απροσδόκητα σημάδια καρκίνου του μαστού. Εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα παρακάτω, μιλήστε με τον γιατρό σας.

Σύμπτωμα # 1: Μεγάλο ογκίδιο στη μασχάλη

Ένα ογκίδιο κάτω από τη μασχάλη μπορεί να αντιπροσωπεύει πρήξιμο στον λεμφαδένα σας, τους αδένες που βοηθούν τον οργανισμό να καταπολεμήσει τη μόλυνση, λέει η Μπρεμ.

Σίγουρα θα είχατε πρησμένους λεμφαδένες και παλαιότερα, αλλά συχνά μεγαλώνουν όταν διογκώνονται ως απάντηση στον καρκίνο, εξηγεί η Δρ. Μπρεμ.

Σύμπτωμα # 2: Εσοχή στο δέρμα

Οποιοδήποτε νέο βαθούλωμα στο στήθος σας, πρέπει να σας προκαλεί ανησυχία, λέει η Δρ. Νάνγκια. Ψάξτε για εσοχές στο δέρμα σας, παρόμοιες σε μέγεθος και σχήμα με ένα λακκάκι στο μάγουλό σας.

"Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι ένας όγκος «τραβάει» κάτω από το δέρμα", εξηγεί.

Σύμπτωμα # 3: Εμφάνιση υφής φλούδας πορτοκαλιού

Οι γιατροί το ονομάζουν "peau d'orange", που σημαίνει το δέρμα ενός πορτοκαλιού. Μπορεί να είναι ένα σημάδι φλεγμονώδους καρκίνου του μαστού, όπου το στήθος διογκώνεται και το δέρμα παίρνει μια σχεδόν ανώμαλη εμφάνιση - όπως η φλούδα πορτοκαλιού.

"Αυτό συμβαίνει όταν τα κύτταρα του καρκίνου του μαστού εισβάλλουν στο δέρμα του μαστού", λέει η Δρ. Νάνγκια.

Σύμπτωμα # 4: Πρήξιμο ή ερυθρότητα

Το πρήξιμο ή η ερυθρότητα συχνά διαγιγνώσκονται λανθασμένα ως λοίμωξη του μαστού, αλλά μπορεί επίσης να αποτελέσουν σημάδι φλεγμονώδους καρκίνου του μαστού, λέει ο Άνταμ Μπράφκσι, του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ.

Ο κλινικός ορισμός του φλεγμονώδους καρκίνου του μαστού προϋποθέτει ερυθρότητα που καλύπτει περισσότερο από το ένα τρίτο του μαστού, μια αίσθηση καύσου και πρήξιματος, λέει η Δρ. Νάνγκια.

Σύμπτωμα # 5: Ανεστραμμένη θηλή

Εκτός από τα ογκίδια, οι ανωμαλίες των θηλών είναι το δεύτερο πιο συνηθισμένο σύμπτωμα του καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με μελέτη του 2017.

Να είστε προσεκτικές αν δείτε μια ανεστραμμένη θηλή, λέει η Δρ. Νάνγκια - δηλαδή, αν η θηλή κοιτούσε προς τα έξω και  ξαφνικά αλλάζει και κοιτάει προς τα μέσα. Ομοίως, εάν μια θηλή αλλάζει ξαφνικά κατεύθυνση, δείτε έναν γυναικολόγο ή μαστολόγο.

Σύμπτωμα # 6: Έκκριση υγρών από τις θηλές

Η έκκριση υγρών από μία από τις θηλές σας, ειδικά αν είναι αιματηρή, μπορεί να είναι ένα πρώιμο σύμπτωμα καρκίνου του μαστού, λέει ο Δρ. Μπράφκσι.

Η έκκριση προκαλείται συνήθως από ένα μη καρκινικό  ογκίδιο στον αγωγό γάλακτος. Αλλά καλύτερα να το ελέγξει ο γιατρός σας, εξηγεί η Δρ. Νάνγκια.

Σύμπτωμα # 7: Κνησμώδης θηλή

Ο κνησμός, η ξηροδερμία, η κρούστα στη θηλή (ή κοντά σε αυτήν) μπορεί να είναι ένα σημάδι της νόσου του Paget, μιας σπάνιας μορφής καρκίνου του μαστού, λέει ο Δρ. Μπράφσκι.

Η νόσος του Paget μπορεί συχνά να θεωρηθεί ως απλός ερεθισμός του δέρματος. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, οι περισσότερες γυναίκες με νόσο του Paget έχουν τουλάχιστον έναν όγκο στο εσωτερικό του προσβεβλημένου μαστού.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές