Όποιος αναρρώνει από τον Έμπολα δεν σημαίνει ότι τον έχει κιόλας ξεπεράσει οριστικά. Ακόμη και όταν ο ασθενής ξεπεράσει επίσημα την ασθένεια, μπορεί ο ιός να επανέλθει σε διάφορα σημεία του σώματος. Το ανοσοποιητικό σύστημα χρειάζεται χρόνο για να φτάσει εκεί και να εξουδετερώσει τον ιό, λένε ειδικοί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Πριν από ένα μήνα ανακάλυψαν οι ερευνητές ότι ακόμη και μετά από εννέα μήνες μετά την ίαση ενδέχεται να βρίσκονται στοιχεία του ιού στο σπέρμα.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ, μόνο στη Λιβερία πέθαναν τον περασμένο χρόνο από Έμπολα 4.800 άτομα, ενώ 10.600 κατάφεραν να επιβιώσουν. Φλεγμονές στα μάτια, ασθενής όραση, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και τύφλωση, πόνοι στις αρθρώσεις είναι μερικά από τα συμπτώματα που νιώθουν ασθενείς που ανάρρωσαν από τον δολοφονικό ιό. Γιατροί που παρακολουθούν ασθενείς από τη Λιβερία και τη Γουινέα που ανάρρωσαν από τον Έμπολα θεωρούν ότι «τα προβλήματα όρασης προκαλούνται από τον ίδιο τον Έμπολα, αφού ο ιός προκαλεί φλεγμονές σε κάθε ιστό και όργανο του ανθρώπινου σώματος».
Οι ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τις φυσικές, αλλά και τις ψυχικές συνέπειες: κατάθλιψη, μετατραυματικές διαταραχές, περιθωριοποίηση. Όπως και με τους εμβολιασμούς κατά του Έμπολα, οι επιστήμονες έχουν μείνει πίσω: οι συνέπειες της ασθένειας δεν έχουν ακόμη ερευνηθεί. Παλαιότερα οι ερευνητές δεν είχαν στη διάθεσή τους πολλούς ασθενείς που να έχουν επιβιώσει από τον ιό και να εξακολουθούν να έχουν σχετικά συμπτώματα. Τώρα αυτό έχει αλλάξει.Ωστόσο η επιστήμη βρίσκεται ακόμη στην αρχή.
Λίγοι είναι εκείνοι που κατόρθωσαν να θεραπευτούν από τον θανατηφόρο ιό και συνεργάτες της UNICEF αναζητούν να τους εντοπίσουν, καθώς θεωρείται ότι αυτοί έχουν μετά την αποθεραπεία τους ανοσία σε συγκεκριμένα στελέχη του ιού. Όπως εξηγούν Γερμανοί πανεπιστημιακοί, «ο ιός αποτελείται από δέκα διαφορετικές πρωτεΐνες. Όσοι αποθεραπεύονται αναπτύσσουν κυρίως αντισώματα που προστατεύουν από την επιφανειακή γλυκοπρωτεΐνη του ιού». Ωστόσο, αυτά τα αντισώματα δεν επαρκούν για την παρασκευή φαρμάκων κατά του Έμπολα.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού