Η εγκυμοσύνη είναι μια φυσιολογική κατάσταση της γυναίκας. Δεν είναι πάθηση.

Μια γυναίκα που βρίσκεται σε διαδικασία κύησης δεν πρέπει να εκλαμβάνεται από τον γυναικολόγο της και από τους γύρω της ως ασθενής. Αυτό συμβαίνει μόνο σε περιπτώσεις που υπάρχουν επιπλοκές στην εγκυμοσύνη από τις οποίες κινδυνεύει είτε η ζωή του εμβρύου, είτε η υγεία της εγκύου. Κατά συνέπεια, η εγκυμοσύνη είναι μια διαδικασία η οποία καταρχήν δεν πρέπει να προκαλεί πανικό και να ανησυχεί την έγκυο ή την οικογένειά της.

Να τονίσουμε ότι η εγκυμοσύνη τις περισσότερες φορές δεν έρχεται προγραμματισμένα, άλλα τυχαία μέσα σε ένα χρονικό εύρος που προσπαθεί ένα ζευγάρι για σύλληψη. Δεν υπάρχει σωστός χρόνος για την εγκυμοσύνη, με την έννοια ότι πάντοτε θα υπάρχουν δυσκολίες όσον αφορά την αντιμετώπιση εργασιακών, οικονομικών, κοινωνικών ή οικογενειακών δυσκολιών. Αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος που θα πρέπει ένα ζευγάρι να αντιμετωπίζει την εγκυμοσύνη με χαρά αλλά και με στωικότητα.

Όταν η εγκυμοσύνη συμβαίνει κατά τη διάρκεια ή πριν τις διακοπές, πολλές φορές οι γυναίκες ρωτούν αν πρέπει να φύγουν για διακοπές ή να επιστρέψουν από αυτές. Με βάση τα όσα είπαμε παραπάνω θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και η απάντηση του ερωτήματος αυτού από τον γυναικολόγο.

Σε πρώτη φάση πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η έγκυος βρίσκεται σε ασφαλές για αυτήν και για το έμβρυό της περιβάλλον. Θα χορηγήσουμε ό,τι φαρμακευτική αγωγή χρειάζεται και θα προγραμματίσουμε εξετάσεις, είτε αυτές είναι αιματολογικές ή μικροβιολογικές, είτε είναι υπερηχογραφικές για την παρακολούθηση της ανάπτυξης του εμβρύου.

Για το πρώτο διάστημα της κύησης, δηλαδή περίπου μέχρι τις οκτώ εβδομάδες, υπάρχει μια αυξημένη πιθανότητα να εμφανιστούν αποκολλήσεις του σάκου του εμβρύου. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία. Τα αιματώματα είναι εύκολο να διαγνωστούν με τις σύγχρονες υπερηχογραφικές μεθόδους, ακόμα και αν βρίσκονται σε πολύ πρώιμο στάδιο. Επίσης είναι εύκολο να παρακολουθηθούν και να δούμε πώς βελτιώνεται ή επιδεινώνεται η κατάσταση της εγκυμοσύνης.

Άρα λοιπόν, τις πρώτες εβδομάδες της κύησης πρέπει η γυναίκα να είναι προσεκτική, να αποφεύγει τις σεξουαλικές επαφές, την έντονη γυμναστική ή την έκθεση σε επικίνδυνες δραστηριότητες, όπως η ποδηλασία, η ανάβαση σε μοτοσικλέτες–συχνό στις διακοπές-αλλά και άλλες, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν ατυχήματα.

Ταυτόχρονα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι η έγκυος λαμβάνει οπωσδήποτε το φιλικό οξύ που είναι απαραίτητο για την σωστή ανάπτυξη της σπονδυλικής στήλης του παιδιού, όπως επίσης και ότι έχει μια πλήρη διατροφή η οποία εξασφαλίζει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά: πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, ασβέστιο κλπ. Εννοείται ότι το κάπνισμα που πολλοί δοκιμάζουν στις διακοπές είναι απαγορευμένο, όπως επίσης είναι πλέον απαγορευμένη οποιαδήποτε κατανάλωση αλκοόλ, ακόμα και σε μικρές ποσότητες.

Το σωστό είναι επίσης η έγκυος σύντομα να κάνει έναν υπερηχογραφικό έλεγχο προκειμένου να βεβαιώσουμε ότι η εγκυμοσύνη της βρίσκεται μέσα στη μήτρα και δεν πρόκειται για εξωμήτρια κύηση που μπορεί να βρίσκεται είτε στη σάλπιγγα, είτε στον τράχηλο, είτε στην κοιλιακή χώρα. Για να γίνει αυτό πρέπει να πραγματοποιηθεί υπερηχογράφημα υψηλής ανάλυσης και αν δεν γίνεται αυτό τότε να γίνεται παρακολούθηση ενδεχόμενων παθολογικών συμπτωμάτων της εγκύου, όπως πόνος στην κοιλιά, ή αιμορραγία και συσχέτισή τους με τη χοριακή γοναδοτροπίνη.
Η χοριακή γοναδοτροπίνη είναι μία ορμόνη, η οποία αυξάνεται καθώς προχωρούν οι μέρες της εγκυμοσύνης και αποτελεί έναν πολύ σημαντικό δείκτη για το κατά πόσο η εγκυμοσύνη προχωρά φυσιολογικά. Θα πρέπει όμως να λαμβάνεται υπόψη ότι συνεχόμενες επαναλαμβανόμενες μετρήσεις της χοριακής καμιά φορά δεν προσφέρουν πολλές πληροφορίες και αγχώνουν πάρα πολύ την έγκυο σχετικά με την πρόοδο της εγκυμοσύνης της.

Πρέπει επίσης ο γυναικολόγος να δώσει οδηγίες στην έγκυο για τα επόμενα βήματα παρακολούθησης, αλλά και για το τι θα πρέπει να κάνει μέχρι τότε. Δηλαδή το τι θα πρέπει να αποφεύγει και τι επιτρέπεται στην εγκυμοσύνη της. Οι οδηγίες αυτές μπορούν φυσικά να δοθούν και τηλεφωνικά.
Με λίγα λόγια, η εγκυμοσύνη κατά τη διάρκεια των διακοπών δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μια εγκυμοσύνη υψηλού κινδύνου, αλλά να δίνονται κατάλληλες πληροφορίες από τον γυναικολόγο στη γυναίκα έτσι ώστε αφενός μεν να απολαύσει τις διακοπές της χωρίς ενδεχομένως δραστηριότητες τις οποίες θα έκανε αν δεν ήταν έγκυος, αφετέρου δε να νιώθει ασφαλής ότι η εγκυμοσύνη της έστω και εκ του μακρόθεν παρακολουθείται σε ένα αρκετά ικανοποιητικό βαθμό μέχρι να επιστρέψει από αυτές.

Σε τελευταία ανάλυση, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν ζουν όλες οι γυναίκες σε μια πόλη όπου έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν τον γυναικολόγο κάθε στιγμή, αλλά υπάρχει σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού, το οποίο ζει στην επαρχία. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα ζει σε νησιά ή σε απομονωμένα μέρη, όπου η παρακολούθηση δεν είναι τόσο συχνή για λόγους πρακτικούς και παρόλα αυτά οι εγκυμοσύνες στη συντριπτική τους πλειοψηφία εξελίσσονται φυσιολογικότατα.

Κατά συνέπεια, αν μια γυναίκα μείνει έγκυος πριν ή κατά τη διάρκεια των διακοπών της, εφόσον διαπιστωθεί ότι η εγκυμοσύνη εξελίσσεται φυσιολογικά θα μπορέσει να απολαύσει τις διακοπές της και να ξεκουραστεί. Δεδομένου ότι η εγκυμοσύνη είναι μια μακρά περίοδος, η οποία είναι αρκετά κουραστική για τη γυναίκα και θα πρέπει να μπαίνει σε αυτή ξεκούραστη και με χαρά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές