Είναι η εποχή του κρυολογήματος. Μπορούμε όμως να προστατευτούμε και να ενισχύσουμε τον οργανισμό μας, αν γνωρίζουμε μερικά βασικά "συστήματα" άμυνας.

Πλένετε τα χέρια σας 

Τα δάχτυλα μπορούν να μολυνθούν εύκολα με ιούς, αγγίζοντας πόμολα ή κάνοντας χειραψίες. Αν μετά αγγίξετε τη μύτη και τα μάτια σας, θα μολυνθείτε. Το πλύσιμο των χεριών περιορίζει τους κινδύνους εξάπλωσης του κρυολογήματος στην οικογένεια.

Προστατεύστε τη μύτη

Όταν η μύτη μένει ακάλυπτη με τις χαμηλές θερμοκρασίες ξεραίνεται, οι ιοί του αναπνευστικού παγιδεύονται και αρχίζουν να αναπαράγονται. Πρέπει όλοι να φοράμε κασκόλ στο λαιμό μας και να προστατεύουμε με αυτό και τη μύτη μας.

Προσοχή όταν αρχίζει ο βήχας και το φτάρνισμα

Οι ιοί του κοινού κρυολογήματος δεν είναι ιδιαίτερα μολυσματικοί.Υπάρχουν όμως πολλές πιθανότητες μετάδοσης, όταν αρχίζουν τα συμπτώματα, δηλαδή όταν «τρέχει» η μύτη, φτερνιζόμαστε και έχουμε βήχα.

Ανισότητα στην ...ευαισθησία

Ίσως να υπάρχουν γενετικές διαφορές στο ανοσοποιητικό μας σύστημα που καθιστούν κάποιους περισσότερο ευάλωτους. Σύμφωνα με έρευνες πάντως, ο μέσος ενήλικος κρυολογεί 2 έως 5 φορές τον χρόνο. Τα παιδιά, των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως, είναι τα πιο ευάλωτα και αποτελούν συνήθως εστίες εξάπλωσης του ιού.

Προσοχή στο στρες

Η πίεση της καθημερινότητας μπορεί να μας κάνει πιο ευάλωτους. Η αυξημένη πίεση της σύγχρονης ζωής στην πόλη μπορεί να είναι ένας από τους παράγοντες πίσω από την υψηλή συχνότητα των κρουσμάτων του κοινού κρυολογήματος.

Είναι κρυολόγημα ή γρίπη;

Ένας απλός κανόνας για τον διαχωρισμό τους είναι ότι η γρίπη χαρακτηρίζεται από μια ακατανίκητη και συχνά ξαφνική επιθυμία να ξαπλώσουμε. Έχουμε μυϊκούς πόνους, αισθανόμαστε αδιάθετοι και εμφανίζουμε πυρετό. Τα συμπτώματα του πόνου, της αδιαθεσίας και του πυρετού όμως μπορεί να εμφανιστούν και με ένα δυνατό κρυολόγημα, αν και αυτό δεν είναι τόσο σύνηθες. Και στις δύο περιπτώσεις, η καλύτερη θεραπεία είναι ζεστά ροφήματα, ανάπαυση, και ίσως ένα αναλγητικό και ένα αποσυμφορητικό φάρμακο.

Μαθήματα επιβίωσης...

Αν θέλετε όμως ανακούφιση από τα έντονα συμπτώματα, η ασπιρίνη (όχι σε παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών), η παρακεταμόλη και η ιβουπροφαίνη είναι πολύ αποτελεσματικά και ανακουφίζουν από τους πονοκεφάλους, τον ερεθισμένο λαιμό και τους πόνους. Ένα ρινικό σπρέι μπορεί επίσης να βοηθήσει πολύ στην αποσυμφόρηση της βουλωμένης μύτης. Τα ζεστά ροφήματα θα ανακουφίσουν από τον βήχα και θα μαλακώσουν τον λαιμό, ενώ βοηθούν ακόμη τα πικάντικα φαγητά και οι ζεστές σούπες.

premium.paratiritis

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Aθερίδης, Σακελλαρίου, Βασιλικός συζητούν για τις μάχες υγείας που κέρδισαν
1.100.000 άτομα έχουν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο - Ο μεγαλύτερος φόβος
O Ά. Γεωργιάδης συμμετείχε στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης