Τα νέα για τον κοροναϊό είναι παντού. Στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, στο Διαδίκτυο, στις παρέες και στις συναντήσεις είναι το νούμερο ένα θέμα ανάλυσης και συζήτησης. Τα Σχολεία έχουν κλείσει επ’ αόριστον. Πολλοί γονείς και εκπαιδευτικοί αναρωτιούνται με ποιον τρόπο να μιλήσουν στα παιδιά για τον ιό, ειδικά τώρα που έχει ανακηρυχτεί παγκοσμίως ως Πανδημία. Από τη μία, είναι σημαντικό τα παιδιά να γνωρίζουν την κατάσταση, για να προφυλαχθούν και τα ίδια, αλλά από την άλλη, οι μεγάλοι ανησυχούν να μην τα τρομοκρατήσουν περαιτέρω και τα βάλουν σε μία διαδικασία επώδυνων φαντασιώσεων.
Γονείς και Εκπαιδευτικοί ακολουθήστε τις εξής κατευθύνσεις:
1) Μην φοβηθείτε να μιλήσετε στα παιδιά για τον κοροναϊό: Η συζήτηση μαζί τους θα πρέπει να περιοριστεί στα γεγονότα και όχι σε προσωπικές υποθέσεις, πόσο μάλλον καταστροφικές. Φιλτράρουμε την πληροφόρηση, που λαμβάνουμε από δεξιά και αριστερά και παραθέτουμε την κατάσταση χωρίς έντονη συναισθηματική φόρτιση. Είναι προτιμότερο να ακούσουν πράγματα από εσάς τους ίδιους, παρά από φίλους ή από τις ειδήσεις.
2) Μην τα ‘’βομβαρδίσετε’’ με πάρα πολλές πληροφορίες: Εξηγούμε στο παιδί τι είναι ο συγκεκριμένος ιός, ποια είναι τα συμπτώματα που προκαλεί και ποια είναι τα μέτρα προφύλαξης. Δεν μιλάμε για θάνατο, εκτός και αν ρωτηθούμε. Αναφέρουμε πως οι περισσότεροι, που προσβάλλονται από το ιό τον αντιμετωπίζουν ήπια και όταν ακούμε για θάνατο κάποιων λαμβάνουμε υπόψη την πολύ προχωρημένη ηλικία και τα πολλά παραπλήσια προβλήματα υγείας, που υπάρχουν στον ασθενή.
3) Παροτρύνετε το παιδί να σας ρωτήσει οτιδήποτε θέλει πάνω στο θέμα του κοροναϊού: Είμαστε πάντοτε διαθέσιμοι να συζητήσουμε μαζί του ό,τι το απασχολεί σε σχέση με τον ιό, να μοιραστεί μαζί μας το συναίσθημά του, να του λύσουμε τις απορίες. Ο στόχος μας είναι να μην του τροφοδοτήσουμε τις έντονα τρομακτικές φαντασιώσεις και να νιώσει ασφάλεια. Είμαστε ειλικρινείς και ξεκάθαροι σε ό,τι απαντάμε. Εάν δεν γνωρίζουμε κάτι, δεν του μεταφέρουμε προσωπικές υποθέσεις.
4) Διαχειριστείτε τη δική σας αγωνία και το άγχος: Όταν και εάν αισθάνεστε έτσι, δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να προσεγγίσετε τα παιδιά σας. Πάρτε χρόνο, μιλήστε για το άγχος σας με ενήλικες φίλους και αγαπημένους, ζητήστε βοήθεια και από ειδικό εάν χρειαστεί. Πρώτα από όλα για εσάς, γιατί η κατάσταση απαιτεί ψυχραιμία και φυσικά για να μην μεταδοθεί ο πανικός στα παιδιά σας.
5) Να είστε καθησυχαστικοί: Εξηγήστε τους ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων αντιμετωπίζουν με ήπια συμπτώματα τον ιό και ελάχιστοι είναι αυτοί, που χρειάζονται νοσηλεία. Επίσης, μιλήστε τους για το γεγονός ότι στα παιδιά ο ιός προκαλεί μία ήπια συμπτωματολογία και ο λόγος που έκλεισαν τα σχολεία σχετίζεται περισσότερο με τον περιορισμό της μεταδοτικότητας του ιού. Δεν κινδυνεύουν τόσο τα ίδια, αλλά μπορεί να μεταφέρουν τον ιό άθελά τους σε μεγαλύτερους ανθρώπους με προβλήματα υγείας.
6) Φροντίστε να διατηρήσετε τη ρουτίνα τους: Τώρα που έκλεισαν τα σχολεία, μην τα καθοδηγείτε να περνούν τις μέρες τους σαν να κάνουν διακοπές. Ναι μεν να ξεκουράζονται και να τρώνε υγιεινά, αλλά να εξακολουθήσουν να διαβάζουν στο σπίτι παρόλο που δεν πηγαίνουν στον χώρο του σχολείου. Φροντίστε να μην βαριούνται και να απασχολούνται με δραστηριότητες εντός κυρίως του σπιτιού. Τα σχολεία έκλεισαν, για να μην συναθροίζονται σε κλειστούς χώρους. Επομένως, δεν τα πηγαίνουμε σε καφετέριες, παιδότοπους και σε χώρους που μαζεύονται πολλά άτομα και δεν αερίζονται επαρκώς.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών
Οι συμπεριφορές που επιδεινώνουν την κατάθλιψη