Η ετεροχρωμία είναι μια πολύ ιδιαίτερη "πάθηση", κατά την οποία οι άνθρωποι έχουν διαφορετικό χρώμα σε κάθε μάτι. Υπάρχουν αρκετές μορφές της και αρκετοί λόγοι για να εμφανιστεί, και μπορεί να είναι από ανεπαίσθητη, μέχρι ιδιαίτερα εμφανής - αν θυμάστε, για παράδειγμα, τα μάτια του Ντέιβιντ Μπόουι. Μπορεί να είναι κάτι που συμβαίνει εκ γενετής, να προκύψει όσο το άτομο είναι βρέφος ή και αργότερα στην ζωή και μπορεί να είναι ζήτημα γονιδίων ή αποτέλεσμα κάποιου ατυχήματος ή ασθένειας.

Υπάρχουν τρεις διαφορετικές μορφές ετεροχρωμίας. Η πρώτη είναι η ολική, με τα δύο μάτια να έχουν ξεχωριστά χρώματα. Στη δεύτερη μορφή, υπάρχει μέσα στην ίριδα του ενός ματιού ένα κομμάτι με δεύτερο χρωματισμό, ενώ στην τρίτη μορφή ο διαφορετικός χρωματισμός αφορά το "στεφάνι" της ίριδας που έχει διαφορετικό χρώμα.

Το χρώμα των ματιών μας γενικότερα καθορίζεται από το πόση μελανίνη υπάρχει στα μάτια μας και πώς μοιράζεται. Η μελανίνη επηρεάζει, επίσης, το χρώμα του δέρματος και των μαλλιών. Ο γενικός κανόνας λέει πως όσο λιγότερη μελανίνη παράγει ένας οργανισμός, τόσο πιο ανοιχτόχρωμα μάτια θα έχει. Βέβαια, πολλοί άνθρωποι βλέπουν το χρώμα των ματιών τους να αλλάζει όσο μεγαλώνουν.

Οι άνθρωποι που γεννήθηκαν με ετεροχρωμία δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα, ούτε χρειάζεται να υπάρχει οικογενειακό ιστορικό. Η ετεροχρωμία μπορεί να είναι σύμπτωμα για ορισμένες σπάνιες παθήσεις, αλλά αυτό μπορείτε να το εξετάσετε με τον γιατρό σας, αν σας απασχολεί. Αργότερα στη ζωή, η ετεροχρωμία μπορεί να είναι αποτέλεσμα κάποιου τραυματισμού ή ασθένειας, όπως ο διαβήτης, το γλαύκωμα, ακόμα και κάποιος όγκος στην ίριδα. Ορισμένα φάρμακα για το γλαύκωμα, επίσης, μπορούν να οδηγήσουν σε ετεροχρωμία.

Αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε στιγμή κάποιο μάτι σας να αλλάζει χρώμα, κλείστε άμεσα ραντεβού με έναν οφθαλμίατρο, ώστε να καθορίσετε από τι μπορεί να συμβαίνει - και από τι δεν συμβαίνει, που είναι πιο σημαντικό. Αν η ετεροχρωμία εμφανίζεται ως σύμπτωμα κάποιας άλλης πάθησης, η αντιμετώπισή της πιθανότατα θα την καταπολεμήσει.

Σε περιπτώσεις που υπάρχει εκ γενετής, δεν χρειάζεται καμία απολύτως θεραπεία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ασημένιος Ολυμπιονίκης ο Απόστολος Χρήστου στο Παρίσι
Γιατί να κάνουμε σιέστα
Ασπιρίνη και μείωση πιθανοτήτων για καρκίνο στο παχύ έντερο- Ποιος ωφελείται περισσότερο