Η πιο αισιόδοξη καταγραφή για την επιδημία - εδώ και μήνες - έγινε χθες από τους υπεύθυνους του υπουργείου Υγείας.

Για πρώτη φορά μέσα στο 2021, έγινε στις κλινικές CoViD διψήφιος αριθμός εισαγωγών: 66. Η εξέλιξη αυτή δείχνει πως έχουμε φτάσει στο καλύτερο επίπεδο του τελευταίου εξαμήνου, όταν άρχισε η δημοσιοποίηση των επίσημων στοιχείων.

Η δεύτερη καλύτερη επίδοση καταγράφηκε στην εφημερία της περασμένης Τετάρτης, όταν έγιναν 102 εισαγωγές ασθενών με CoViD-19 και δόθηκαν 182 εξιτήρια.

Για να αντιληφθούμε το πόσο απέχουμε από τις "μαύρες μέρες" της πανδημίας, αρκεί να αναφερθούν τα εξής:

  • Οι ημερήσιες εισαγωγές σε κλινικές CoViD έφτασαν έως και τις 576, στις 22 Μαρτίου. Παρέμειναν, δε, στην περιοχή των 400 - 500 εισαγωγών από τις 11 Μαρτίου.
  • Η αποκλιμάκωση ξεκίνησε το δεύτερο 15νθήμερο του Μαΐου, όταν οι εισαγωγές άρχισαν να υποχωρούν - αρχικά, κάτω από 300 - και έως το τέλος του μήνα κάτω από 200.

Πληρότητα

Το πόσο έχει αλλάξει η εικόνα στα νοσοκομεία φαίνεται και από τα ποσοστά πληρότητας: στις κλίνες ΜΕΘ CoViD είχε φτάσει 89,8% στις 19 Απριλίου, παραμένοντας σταθερά πάνω από 80% από τις 19 Μαρτίου έως 6 Μαΐου. Το ποσοστό έχει τώρα υποχωρήσει στo 58,6%.

Στις απλές κλίνες CoViD, η πληρότητα είχε φτάσει το 59,41% στις 22 Μαρτίου, κινούμενη σταθερά πάνω από 50% έως τις 5 Μαΐου. Το ποσοστό έχει τώρα υποχωρήσει στo 21,63%.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το 90% των ασθενών που εισάγονται με CoViD-19 στα νοσοκομεία είναι ανεμβολίαστοι. Η συγκεκριμένη ομάδα πολιτών βρίσκεται σε αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης.

Υπάρχουν εκτιμήσεις - όπως του καθηγητή Ηλία Μόσιαλου - πως εάν υπάρξει έξαρση της πανδημίας, αυτή θα αφορά κυρίως όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
PepsiCo: Εξαγορά γίγας $1,2 δισ. στα σνακ
Η σοβαρή νόσηση από COVID-19 γερνά τον εγκέφαλο κατά 20 χρόνια [μελέτη]
Λαχανικά με άμυλο και χωρίς: Ποιες είναι οι διαφορές τους