Kαθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας, έχουν δοθεί πολλές συμβουλές για τη διατροφή. Υπάρχει όμως ένα μεμονωμένο τρόφιμο που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη μιας σοβαρής λοίμωξης  από την COVID-19;

Μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 2.884 εργαζόμενοι  από τον τομέα της υγείας στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ (δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό BMJ ) διαπίστωσε ότι εκείνοι που ακολουθούν δίαιτες χορτοφαγικές ή με θαλασσινά είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν μια μέτρια έως σοβαρή λοίμωξη από την COVID συγκριτικά με τα άτομα που τρώνε κρέας.

Συγκεκριμένα, οι χορτοφάγοι έχουν 73% χαμηλότερη πιθανότητα να νοσήσουν μέτρια έως σοβαρά με Κορωνοϊό, ενώ τα άτομα που συνδυάζουν δίαιτες με "πράσινα" τρόφιμα μαζί με θαλασσινά έχουν 59% λιγότερες πιθανότητες νόσησης από τον ιό . Επίσης, τα άτομα που κάνουν δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν σοβαρότερα από COVID, σε σύγκριση με εκείνα τα άτομα που ακολουθούν δίαιτες βασισμένες στα πράσινα τρόφιμα.

Τι συνιστά ο ΠΟΥ

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι άνθρωποι χρειάζονται τόσο μικροθρεπτικά όσο και μακροθρεπτικά συστατικά, τα περισσότερα από τα οποία μπορούν να βρεθούν σε φυτικά τρόφιμα.

Τα μικροθρεπτικά συστατικά περιλαμβάνουν βιταμίνες και μέταλλα, τα οποία είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της ομαλής λειτουργίας του οργανισμού μας και του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Τα μακροθρεπτικά συστατικά, από την άλλη, μας δίνουν την ενέργεια για να διατηρήσουμε σε καλή κατάσταση τις σωματικές μας λειτουργίες, ενώ χωρίζονται σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη.

Ο ΠΟΥ συνιστά μια διατροφή που θα περιλαμβάνει μια ποικιλία από φρούτα και λαχανικά, όσπρια (π.χ. φακές, ρεβίθια, φασόλια, μπιζέλια), ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής αλέσεως (π.χ. καστανό ρύζι, βρώμη, κεχρί, καλαμπόκι) και τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Οι άνθρωποι πρέπει να τρώνε τουλάχιστον πέντε μερίδες (ή συνολικά 400 γραμμάρια) φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα. Αν και τα αμυλώδη λαχανικά ρίζας όπως οι πατάτες, οι γλυκοπατάτες και η μανιόκα είναι υγιή, δεν υπολογίζονται ως μία από τις πέντε μερίδες την ημέρα.

Παράλληλα, η πρόσληψη ζάχαρης δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 12 κουταλάκια του γλυκού την ημέρα, ενώ το ιδανικό είναι μόνο τα έξι κουταλάκια. Η ζάχαρη στα φρούτα και τα λαχανικά δεν περιλαμβάνεται., ενώ η πρόσληψη αλατιού πρέπει να περιορίζεται σε ένα κουταλάκι του γλυκού την ημέρα.

Ένας διατροφικός παράγοντας που μπορεί να συμβάλλει σε μια λιγότερο σοβαρή νόσηση από την COVID-19 είναι τα λιπαρά οξέα Ωμέγα-3. Υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι που χρειάζονται οι άνθρωποι: ALA, DHA και EPA.

Το ALA βρίσκεται κυρίως σε φυτικά έλαια και σπόρους, όπως το chia, ο λιναρόσπορος και το έλαιο canola. Το DHA και το EPA βρίσκονται μόνο στα ψάρια και σε ορισμένα φύκια. Οι χορτοφάγοι και οι vegans μπορούν να πάρουν συμπληρώματα από φύκια για να καλύψουν αυτό το κενό. Τα ψάρια πραγματικά εμπλουτίζονται με Ωμέγα-3 αφού τρώνε φύκια.

Πηγές:
dw

Ειδήσεις υγείας σήμερα
PepsiCo: Εξαγορά γίγας $1,2 δισ. στα σνακ
Η σοβαρή νόσηση από COVID-19 γερνά τον εγκέφαλο κατά 20 χρόνια [μελέτη]
Λαχανικά με άμυλο και χωρίς: Ποιες είναι οι διαφορές τους