Σε πηγή σοβαρής ανησυχίας έχει εξελιχθεί η μετάλλαξη Delta, καθώς εργαστηριακές δοκιμές έχουν δείξει ότι είναι πιο μεταδοτική και ανθεκτική στα εμβόλια σε σύγκριση με άλλες μορφές της COVID-19.

Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι τα διαθέσιμα εμβόλια διατηρούν μια σημαντική αποτελεσματικότητα έναντι αυτής μετά από τη χορήγηση και των δύο δόσεων.

Μια βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet στις αρχές Ιουνίου εξέτασε τα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων που παρήχθησαν σε εμβολιασμένα άτομα που εκτέθηκαν στις μεταλλάξεις Delta, Alpha (εμφανίστηκε πρώτη φορά στη Βρετανία) και Beta (εντοπίστηκε πρώτη φορά στη Νότια Αφρική).

Διαπίστωσε, η μελέτη, ότι τα επίπεδα αντισωμάτων σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις του εμβολίου των Pfizer-BioNTech ήταν έξι φορές χαμηλότερα παρουσία της παραλλαγής Delta από την παρουσία του αρχικού στελέχους της COVID-19 στο οποίο βασίστηκε το εμβόλιο.

Οι παραλλαγές Alpha και Beta προκάλεσαν επίσης χαμηλότερες αποκρίσεις, με 2,6 φορές λιγότερα αντισώματα για την Alpha και 4,9 φορές λιγότερα για την Beta.

Μια γαλλική μελέτη από το Ινστιτούτο Pasteur κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα εξουδετερωτικά αντισώματα που παράγονται μετά τον εμβολιασμό με το σκεύασμα των Pfizer-BioNTech είναι τρεις έως έξι φορές λιγότερο αποτελεσματικά έναντι της παραλλαγής Delta από ό, τι έναντι της παραλλαγής Alpha.

Λειτουργούν λοιπόν τα εμβόλια;
Αν και αντιπροσωπεύουν έναν ουσιαστικό δείκτη, τα επίπεδα αντισωμάτων δεν είναι αρκετά για να προσδιορίσουν την αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου. Συγκεκριμένα, δεν λαμβάνουν υπόψη μια δεύτερη ανοσοαπόκριση των Τ κυττάρων - τα οποία προσβάλλουν ήδη μολυσμένα κύτταρα και όχι τον ίδιο τον ιό.

Ως αποτέλεσμα, οι πραγματικές παρατηρήσεις είναι ζωτικής σημασίας για τη μέτρηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου - και τα πρώτα αποτελέσματα είναι καθησυχαστικά.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα από τη Δημόσια Υγεία της Αγγλίας, ο εμβολιασμός με Pfizer-BioNTech και AstraZeneca είναι εξίσου αποτελεσματικός στην πρόληψη της νοσηλείας στην περίπτωση της παραλλαγής Delta, όπως και στην περίπτωση της παραλλαγής Alpha.

Το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech αποτρέπει το 96% των νοσηλείας λόγω της παραλλαγής Delta, ενώ το εμβόλιο AstraZeneca αποτρέπει το 92%, σύμφωνα με τη μελέτη που αφορούσε 14.000 άτομα.

Προηγούμενα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από τις υγειονομικές αρχές της Αγγλίας στα τέλη Μαΐου κατέληξαν σε παρόμοια συμπεράσματα για λιγότερο σοβαρές μορφές της ασθένειας.

Το εμβόλιο Pfizer-BioNTech είναι 88% αποτελεσματικό έναντι των συμπτωμάτων της COVID-19 που προκαλείται από την παραλλαγή Delta δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη τη χορήγηση της δεύτερης δόσης, ενώ είναι 93% αποτελεσματικό για περιπτώσεις που προκαλούνται από την παραλλαγή Alpha.

Το εμβόλιο της AstraZeneca δείχνει αποτελεσματικότητα 60% έναντι των περιπτώσεων που προκαλούνται από την παραλλαγή Delta και 66 % έναντι της μετάλλαξης Αpha.

Ποια είναι λοιπόν η καλύτερη στρατηγική κατά του στελέχους Delta;
Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι η καλύτερη άμυνα ενάντια στην παραλλαγή Delta είναι να γίνει πλήρης εμβολιασμός δύο δόσεων.

Ο κορυφαίος Γάλλος επιστήμονας Jean-François Delfraissy, λέει ότι η δημιουργία ενός «μπλοκ εμβολιασμένων ανθρώπων» θα συμβάλει στη συγκράτηση της παραλλαγής Delta από το να εξαπλωθεί σε όλο τον πληθυσμό.

 «Η αύξηση του ποσοστού του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί με τρέχοντα ασφαλή και αποτελεσματικά εγκεκριμένα εμβόλια παραμένει βασική στρατηγική για την ελαχιστοποίηση της εμφάνισης νέων παραλλαγών και τον τερματισμό της πανδημίας COVID-19», λέει.

Ο Antoine Flahault, ο οποίος είναι επικεφαλής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Γενεύης, επιμένει ότι εξακολουθεί να είναι ζωτικής σημασίας η διατήρηση των αποστάσεων, η ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις λοιμώξεις και η τήρηση περιορισμών, όταν είναι απαραίτητο, για να παραμένει η κυκλοφορία του ιού χαμηλή.

Όσο περισσότερο κυκλοφορεί ο ιός, υποστηρίζει ο ίδιος, τόσο περισσότερες ευκαιρίες έχει να μεταλλαχθεί και να δημιουργήσει νέες παραλλαγές.

Πηγές:
Aljazeera

Ειδήσεις υγείας σήμερα
PepsiCo: Εξαγορά γίγας $1,2 δισ. στα σνακ
Η σοβαρή νόσηση από COVID-19 γερνά τον εγκέφαλο κατά 20 χρόνια [μελέτη]
Λαχανικά με άμυλο και χωρίς: Ποιες είναι οι διαφορές τους