Η τακτική άσκηση, ακόμα και αν πραγματοποιείται σε περιοχές με ατμοσφαιρική ρύπανση, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από φυσικά αίτια, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο CMAJ (Canadian Medical Association Journal).

Η τακτική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο θανάτου άσχετα από την έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση και αυτή γενικά αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου άσχετα από την τακτική άσκηση.

Ο Dr. Xiang Qian Lao, δήλωσε ότι έτσι, η τακτική άσκηση θα πρέπει να προαχθεί ως στρατηγική βελτίωσης της υγείας, ακόμα και σε ανθρώπους που μένουν σε σχετικά μολυσμένες περιοχές.

Ερευνητές πραγματοποίησαν μεγάλη έρευνα 15 ετών, από το 2001 έως το 2016, σε 384.130  ενηλίκους στην Ταιβάν, που ήθελαν να κατανοήσουν την επίδραση της τακτικής άσκησης και της μακροχρόνιας έκθεσης σε λεπτά σωματίδια στον κίνδυνο θανάτου από φυσικά αίτια.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι υψηλότερο επίπεδο τακτικής άσκησης σε σύγκριση με αδράνεια ήταν ωφέλιμο, ακόμα και σε μολυσμένες περιοχές, αν και λιγότερη έκθεση στη ρύπανση είναι καλύτερη.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι υψηλό επίπεδο άσκησης και χαμηλή έκθεση σε ατμοσφαιρική ρύπανση συνδεόταν με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από φυσικά αίτια, ενώ χαμηλό επίπεδο άσκησης και υψηλό έκθεσης συνδεόταν  με υψηλότερο  κίνδυνο θανάτου.

Η έρευνα προστίθεται σε αρκετές άλλες μικρότερες που πραγματοποιήθηκαν  στις ΗΠΑ, τη Δανία και το Χονγκ Κόνγκ, οι οποίες ανακάλυψαν ότι η τακτική άσκηση είναι ωφέλιμη ακόμα και σε μολυσμένες περιοχές.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο FDA εγκρίνει νέο αντίσωμα για τη θεραπεία του Αλτσχάιμερ
H ελληνική φαρμακοβιομηχανία συντελεί στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και στην κάλυψη των ασθενών
22 θάνατοι ασθενών με CoViD - 8 διασωληνωμένοι