Σε μία απίστευτη καταγγελία, προχώρησαν νοσοκομειακοί γιατροί. Καταγγέλλουν πως γυναίκα γιατρός απορρίφθηκε από τη θέση επιμελήτριας Β' στο ΕΣΥ, επειδή είναι μητέρα δύο παιδιών.
Σε ανάρτησή του στο facebook, ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Παναγιώτης Παπανικολάου, σημειώνει πως το περιστατικό συνέβη σε μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας από αυτά που φιλοξενούν πανεπιστημιακές κλινικές.
Όπως επισημαίνει, η προκήρυξη έγινε το 2016 και η επιλογή ολοκληρώθηκε φέτος, πέντε χρόνια αργότερα: "Στο πρακτικό λοιπόν αυτό αναγράφεται - ούτε λίγο ούτε πολύ - πως μια συγκεκριμένη γιατρός είναι μεν η αξιολογότερη από τους/τις υποψηφίους, όμως δυστυχώς 'έχει δυο μικρά παιδιά', κάτι που κατά τους κριτές δεν συνάδει με τις επαγγελματικές υποχρεώσεις του ιατρικού λειτουργήματος".
Για το θέμα υπήρξε παρέμβαση από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, η οποία φέρεται να έχει απορρίψει την αίτηση ακύρωσης της απόφασης. Η κ. Γκάγκα ανακοίνωσε πως έχει διαταχθεί σχετική έρευνα.
Μισοσυνικά αντανακλαστικά
Σε ανακοίνωσή του, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός κάνει λόγο για "μισογυνικά αντανακλαστικά". Ο κ. Ξανθός αναφέρει τα εξής:
"Tην ώρα που το ΕΣΥ είναι αποδιοργανωμένο και απροετοίμαστο μπροστά στο τέταρτο επιδημικό κύμα και έχει μεγαλύτερη ανάγκη από ποτέ την προσέλκυση μόνιμων γιατρών, το υπουργείο Υγείας επιδεικνύει μισογυνικά αντανακλαστικά και υιοθετεί απαράδεκτες διακρίσεις απέναντι σε γυναίκα γιατρό που συμμετείχε σε προκήρυξη μόνιμης σε δημόσιο νοσοκομείο.
Σύμφωνα με καταγγελίες εκπροσώπων νοσοκομειακών γιατρών, το αρμόδιο Συμβούλιο Επιλογής Ιατρικού Προσωπικού, που έχει ορίσει το υπουργείο Υγείας, αποφάνθηκε ότι υποψήφια για τη θέση ιατρού σε βαθμό επιμελητή Β’ πληροί τα τυπικά προσόντα και θεωρείται 'πολύ αξιόλογη'. Ωστόσο, απορρίφθηκε, επειδή μέλη του Συμβουλίου έκριναν ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στα ιατρικά της καθήκοντα, επειδή είναι μητέρα δυο παιδιών.
Η ιατρός απαίτησε αναπομπή (δηλαδή ακύρωση του πρακτικού και επανάληψη της κρίσης) για να λάβει 4 μήνες μετά απορριπτική απάντηση υπογεγραμμένη από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας κα Μίνα Γκάγκα με την αιτιολογία 'δεν προέκυψαν λόγοι αναπομπής του ανωτέρω πρακτικού'. Με άλλα λόγια, η κ. Γκάγκα, ως αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, προσυπογράφει την έμφυλη διάκριση την οποία υφίσταται η γυναίκα ιατρός.
Το δημόσιο σύστημα Υγείας χρειάζεται ισονομία και αξιοκρατία - και όχι αναχρονιστικές αντιλήψεις και αποκλεισμούς - και για να γίνει ξανά ελκυστικό για τους νέους γιατρούς. Η νεοσυντηρητική κυβέρνηση της ΝΔ διολισθαίνει συνεχώς σε καταπάτηση θεμελιωδών αρχών και κανόνων του Δικαίου σε θέματα εργασιακών δικαιωμάτων και ισότητας των φύλων.
Εκτός από την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ από τα κυβερνητικά σχέδια για την ιδιωτικοποίηση του, απαιτείται και υπεράσπιση του δικαιώματος κάθε γυναίκας εργαζόμενης να κρίνεται αποκλειστικά και μόνο με βάση τα προσόντα της και την εμπειρία της για την κατάληψη θέσης στο ΕΣΥ και όχι με βάση κοινωνικές προκαταλήψεις και στερεότυπα που δεν είναι αποδεκτά σε μια ευρωπαϊκή χώρα".
Απάντηση Γκάγκα - υπουργείου
Από την πλευρά της κ. Γκάγκα, ανακοινώθηκαν τα εξής:
- "Σύμφωνα με τις εισηγήσεις, την υψηλότερη βαθμολογία είχε η ιατρός που κατέλαβε τη μία θέση ειδικότητας Αιματολογίας ή Ιατρικής Βιοπαθολογίας που είχε προκηρυχθεί για την ενίσχυση του νοσοκομείου.
- Η συγκεκριμένη ιατρός είχε τα περισσότερα τυπικά προσόντα (τίτλοι σπουδών και προϋπηρεσία), εξού και η υψηλότερη βαθμολογία, και την ίδια οικογενειακή κατάσταση με την καταγγέλουσα, αν και η μητρότητα δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για πρόσληψη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
- Σημειώνεται, όμως, ότι οποιαδήποτε αναφορά στην οικογενειακή κατάσταση υποψηφίου, αν και δεν επηρεάζει την αντικειμενική κρίση, κρίνεται παντελώς άστοχη.
- Με τη συνέντευξη δεν ανατράπηκε η βαθμολόγηση και επομένως ούτε και η κατάταξη. Κατά τη διαδικασία της συνέντευξης και οι δύο ιατροί ερωτήθηκαν για την οικογενειακή τους κατάσταση, γεγονός που καταδικάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και έχουν γίνει ήδη οι σχετικές συστάσεις, ώστε να μην επαναληφθούν τέτοιου είδους φαινόμενα που δεν συνάδουν με την αυτονόητη ισότητα και τα δικαιώματα των γυναικών και μητέρων στην εργασία.
- Η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Υγείας μελέτησε τον σχετικό φάκελο και απέρριψε την ένσταση της καταγγέλουσας ιατρού (αίτημα αναπομπής), με βάση αποκλειστικά τα αξιοκρατικά κριτήρια.
- Η αναπληρώτρια υπουργός Μίνα Γκάγκα ως γυναίκα, μητέρα και ιατρός στηρίζει απόλυτα τη μητρότητα και ως υπουργός δεν θα μπορούσε ποτέ να κάνει ανεκτά φαινόμενα ανισότητας εις βάρος των γυναικών που εργάζονται στο ΕΣΥ. Άλλωστε, από τη θέση της ως διευθύντρια Κλινικής, καθώς και διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας στο νοσοκομείο 'Σωτηρία" στήριξε και στηρίζει συναδέλφους της έγκυες και μητέρες, οι οποίες - ακριβώς όπως όλοι οι υγειονομικοί - με επαγγελματισμό και αυταπάρνηση υπηρετούν το Εθνικό Σύστημα Υγείας".
Δημ.Κ.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Β. Κώτσης: Τα νέα αντιυπερτασικά, το αναμενόμενο εμβόλιο και μία ελληνική πατέντα
Κυστική ίνωση: Ανακαλύπτοντας το μονοπάτι για απεριόριστη ανάσα
Το θαυματουργό γκι