Η εξασφάλιση καλύτερων όρων αγοράς φαρμάκων προς όφελος των ασθενών και των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας και ο ψηφιακός μετασχηματισμός μας για την ακόμη καλύτερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του Ινστιτούτου, συντάσσουν τη στρατηγική μας για τα επόμενα χρόνια, ανέφερε σε συνέντευξη που παρέθεσε στο Iatronet ο διευθύνων σύμβουλος του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας & Τεχνολογίας, κ. Ιωάννης Σωτηρίου.
Τα πρώτα αποτελέσματα των αλλαγών που συντελούνται ήδη διαφαίνονται και στα οικονομικά του Ινστιτούτου, καθώς μέσα στον τελευταίο χρόνο η εταιρεία καταγράφει 40% αύξηση στις πωλήσεις και έχει βελτιώσει σημαντικά την ταμειακή της επάρκεια.
Οι περισσότεροι έχουμε συνδέσει τον ΙΦΕΤ με το φάρμακο. Αυτό είναι το μόνο πεδίο δράσης του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας & Τεχνολογίας ΑΕ;
Όχι δεν είναι μόνο αυτό. Το Ινστιτούτο αποτελεί στην πραγματικότητα τον επιχειρησιακό βραχίονα του ΕΟΦ. Αναλαμβάνει την ανάπτυξη και διαχείριση έργων που βοηθούν την προάσπιση της δημόσιας υγείας και υποστηρίζουν την πρόσβαση των πολιτών σε καινοτόμες θεραπείες και υπηρεσίες υγείας.
Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1991 με σκοπό να υποστηρίξει μια σειρά από δραστηριότητες που περιλαμβάνουν την εισαγωγή φαρμακευτικών προϊόντων που βρίσκονται σε έλλειψη, την εκπόνηση μελετών βιοϊσοδυναμίας, την αποστείρωση προϊόντων μέσω ακτινοβόλησης κοβαλτίου, την παραγωγή φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη, αλλά και την υποστήριξη της καινοτομίας στο χώρο της υγείας και του φαρμάκου.
Το τελευταίο είναι ακόμα πιο σημαντικό σήμερα, τόσα χρόνια μετά, καθώς το Ινστιτούτο αποτελεί ένα ουσιαστικό εργαλείο της δημόσιας πρωτοβουλίας εξασφαλίζοντας πρόσβαση σε απαραίτητες θεραπείες στο σύνολο του ελληνικού συστήματος υγείας.
Το τελευταίο διάστημα γίνεται πολύς λόγος για τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Πόσο σημαντικός είναι και για το Ινστιτούτο;
Ζούμε σε έναν κόσμο όπου οι ψηφιακές τεχνολογίες αποτελούν κινητήρια δύναμη σχεδόν σε όλους τους τομείς της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης και της παροχής υγείας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ψηφιακές τεχνολογίες προσφέρουν πάρα πολλά πλεονεκτήματα όπως η ταχύτητα της εξυπηρέτησης του πολίτη, η ανάλυση και προβλεψιμότητα των αναγκών του και πολλά άλλα.
Όμως στον σχεδιασμό μας, ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν αποτελεί απλά την εισαγωγή ψηφιακών τεχνολογιών. Η ψηφιοποίηση των διαδικασιών μας είναι απλά ένα πρώτο βήμα.
Τον ψηφιακό μετασχηματισμό τον αντιμετωπίζουμε σαν μια διαδικασία που έρχεται να επαναπροσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία αξιοποιεί την τεχνολογία, τις διαδικασίες και το ανθρώπινο δυναμικό της, για να βελτιώσει τις υπηρεσίες που προσφέρει. Οι νέες τεχνολογίες δεν είναι αυτοσκοπός, είναι όμως η αφετηρία που θα μας βοηθήσει να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητά μας και την πρόσβαση των ασθενών σε σπάνια φάρμακα και υπηρεσίες υγείας.
'Αρα η μετάβαση στη νέα εποχή έχει ξεκινήσει;
Έχουμε ξεκινήσει αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες για την ανταλλαγή εγγράφων, τη συλλογή και ανάλυση δεδομένων. Και σχεδιάζουμε την πλήρη ψηφιοποίηση της αποθήκης και των διαδικασιών παραγγελιοληψίας προκειμένου να επιταχύνουμε το ρυθμό εξυπηρέτησης των βασικών μας χρηστών όπως ο ΕΟΠΠΥ και τα δημόσια νοσοκομεία.
Δεν θα μπορούσα να φανταστώ άλλον οργανισμό, εκτός του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας & Τεχνολογίας, όπου η αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών θα μπορέσει να επηρεάσει τόσο γρήγορα και θετικά την πρόσβαση των πολιτών σε καινοτόμες θεραπείες και υπηρεσίες υγείας.
Τι αλλαγές έγιναν αυτό τον πρώτο χρόνο που έχετε αναλάβει το Ινστιτούτο; Ποιο είναι το πλάνο για τα επόμενα χρόνια;
Ο σχεδιασμός μας για τον πρώτο χρόνο εστίασε στη δραστηριότητα της εταιρείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την οικονομική εξυγίανση του Ινστιτούτου.
Συμμετείχαμε εξαρχής με όλες τις δυνάμεις μας στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Προχωρήσαμε στην προμήθεια απαραίτητου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για την ενίσχυση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, βασικών υλικών για την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος, και διαγνωστικών τεστ. Επίσης, διαχειριζόμαστε όλους αυτούς τους μήνες για την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Κοινή Προμήθεια του φαρμάκου ρεμντεσιβίρης, ενός φαρμάκου που χρησιμοποιείται ευρέως σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας για την αντιμετώπιση της COVID-19.
Όπως γνωρίζετε, το Ινστιτούτο είναι ένας αυτοχρηματοδοτούμενος οργανισμός που δεν επιχορηγείται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στις αυξανόμενες ανάγκες και να εξυπηρετήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους χιλιάδες πολίτες που στηρίζονται στο Ινστιτούτο για να έχουν πρόσβαση σε σπάνιες και καινοτόμες θεραπείες, είναι απαραίτητο να εξασφαλίζουμε την οικονομική δυνατότητα της εταιρείας να προμηθεύεται έγκαιρα τα απαραίτητα φάρμακα. Έτσι, υλοποιούμε ένα πλάνο αναδιαμόρφωσης του κόστους λειτουργίας με έμφαση στην εξασφάλιση καλύτερων όρων αγοράς.
Το πλάνο σημειώνει ήδη ενθαρρυντικά αποτελέσματα.Τον πρώτο χρόνο, η εταιρεία καταγράφει 40% αύξηση στις πωλήσεις και έχει βελτιώσει σημαντικά την ταμειακή της επάρκεια.
Ο στόχος μας για τα επόμενα χρόνια είναι να επενδύσουμε στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού μας, και στην ανάπτυξη νέων καινοτόμων υπηρεσιών, με επίκεντρο την έρευνα και ανάπτυξη στο τομέα του φαρμάκου και της τεχνολογίας.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το 2025 η συναίνεση μέσω κινητού στην ιατρική συνταγή
Προσωπικός Ιατρός: Nέο σύστημα κάλυψης κενών θέσεων
Γιατί η μουσική μπορεί να μειώσει το άγχος σε ανθρώπους με άνοια [μελέτη]