Το 3ο Επιστημονικό Συμπόσιο Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής με τίτλο "Υπογονιμότητα Γένους… Αρσενικού", πραγματεύεται τις διαγνωστικές μεθόδους και τις εξελιγμένες θεραπείες των προβλημάτων του ανδρικού παράγοντα.
Σύμφωνα με τις νεότερες μελέτες το 40% των θεμάτων Γονιμότητας οφείλονται στον Ανδρικό Παράγοντα, 40% στον Γυναικείο ενώ το 20% αφορά και στους δύο ή χαρακτηρίζεται ως ανεξήγητη υπογονιμότητα. Τα αποτελέσματα κατατείνουν στο ότι η αναπαραγωγική ικανότητα των ανδρών, όπως άλλωστε και των γυναικών, μειώνεται με την αύξηση της ηλικίας, καθώς όλες οι παράμετροι των σπερματοζωαρίων επηρεάζονται δυσμενώς με την πάροδο του χρόνου.
Προβλήματα του σπέρματος μπορούν να υπάρχουν σε όλες τις ηλικίες των ανδρών ανεξαιρέτως. Ακόμα και σε σπέρματα, όπου οι βασικές μορφοκινητικές τους παράμετροι φαίνονται φυσιολογικές. Νέες έρευνες όμως, σε μεγάλο δείγμα πληθυσμού παγκοσμίως αποδεικνύουν τη συσχέτιση των προβλημάτων σπέρματος, με την ηλικία του άνδρα, ιδιαίτερα όταν αυτή υπερβαίνει το 50ο έτος της ηλικίας.
Στο Συμπόσιο, που επικεντρώνεται ακριβώς στα θέματα που έχουν να κάνουν με τον ανδρικό παράγοντα, συμμετέχουν διακεκριμένοι επιστήμονες από πολλές διαφορετικές ειδικότητες, όπως Γυναικολόγοι Αναπαραγωγής, που έχουν άμεση επαφή με το ζευγάρι, αλλά και Ενδοκρινολόγοι, Ουρολόγοι, Γενετιστές και Βιολόγοι, που έχουν άμεση σχέση με τη διάγνωση και την αντιμετώπιση των διαταραχών του σπέρματος.
Τα βασικά θέματα που θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν στο Συμπόσιο είναι επιγραμματικά τα εξής:
- Παράγοντες που σχετίζονται με τη λειτουργία του σπέρματος και τη στυτική δυσλειτουργία.
- Κύρια αίτια ανδρικής υπογονιμότητας.
- Συσχέτιση ανδρικού παράγοντα με αποτυχίες εμφύτευσης, αποβολές, αναστολή εμβρυικής ανάπτυξης.
- Ο ρόλος της εξωσωματικής γονιμοποίησης στην διαχείριση της ανδρικής υπογονιμότητας.
- Νέοι έλεγχοι για διάγνωση, νέες τεχνολογίες και προσεγγίσεις αντιμετώπισης.
- Ο ρόλος της Τεχνητής Νοημοσύνης και των προηγμένων λογισμικών για την επιλογή του καταλληλότερου σπερματοζωαρίου.
- Πώς μπορεί ο άνδρας να διατηρήσει τη γονιμότητά του και σε ποια ηλικία πρέπει να το κάνει.
- Επιπλέον, θα γίνει αναφορά και στους εξωγενείς παράγοντες που επηρεάζουν την ανδρική υπογονιμότητα, όπως είναι οι διατροφικές συνήθειες, ο σύγχρονος τρόπος ζωής, οι συνθήκες εργασίας καθώς και ορισμένα επαγγέλματα.
Στο Συμπόσιο επίσης, θα αναλυθούν και θα παρουσιαστούν όλες οι τελευταίες τεχνικές που εφαρμόζονται στο εργαστήριο της Institute of Life - IASO και αφορούν στη διάγνωση καθώς και στην επιλογή των καταλληλότερων σπερματοζωαρίων που θα αυξήσουν τα ποσοστά επιτυχούς γονιμοποίησης και θα αυξήσουν τις πιθανότητες των ζευγαριών να αποκτήσουν ένα υγιές παιδί.
Τέλος η επιστημονική επιτροπή θα αναπτύξει τη σημασία των ερευνητικών προγραμμάτων & της εκπαίδευσης για βελτιστοποίηση των κλινικών αποτελεσμάτων έχοντας προγραμματίσει ένα ειδικά σχεδιασμένο Hands On Workshop την 3η ημέρα του Συμποσίου.
Σε αυτό το πλαίσιο, επιστημονική ομάδα της Institute of Life και των πιο έμπειρων εμβρυολόγων της ,σε συνεργασία με την Β΄ Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών θα μπορέσει να μεταλαμπαδεύσει την γνώση και τις σύγχρονες μεθοδολογίες που υπάρχουν σχετικά με την προσέγγιση του ανδρικού παράγοντα στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, στους νέους εμβρυολόγους προκειμένου να μπορέσουν να εξελιχθούν και να ολοκληρώσουν τις γνώσεις τους.
Επιπλέον Πληροφορίες
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος στο πάγκρεας: Πειραματική θεραπεία πέτυχε τον κύριο στόχο σε δοκιμή τελικού σταδίου
Ο Ηλίας Μόσιαλος επίτιμος διδάκτορας στην Ιατρική του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν χαλαρώνουμε