Νέα έρευνα έδειξε ότι βραχύτερα τελομερή συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από COVID-19, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένες.

Η Ana Virseda-Berdices, του Health Institute Carlos III στη Μναδρίτη, δήλωσε ότι τα ευρήματα εμπλέκουν το μήκος των τελομερών -ακριανά τμήματα των χρωμοσωμάτων που προστατεύουν το DNA από τις βλάβες- στη θνησιμότητα από COVID-19 και υπογραμμίζουν τη δυνατότητά τους ως προγνωστικό παράγοντα θανάτου και σοβαρής εξέλιξης, ιδιαίτερα στις ηλικιωμένες.

Οι ερευνητές εξέτασαν πώς το μήκος των τελομερών επηρεάζει τη σοβαρότητα της COVID-19.

Μελετήθηκαν 600 ενήλικες που νοσηλεύτηκαν κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας. Το μήκος των τελομερών μετρήθηκε στο αίμα των ασθενών. Δείγματα ελήφθησαν εντός 20 ημερών από τη διάγνωση ή τη νοσηλεία για COVID.

Οι 533 ασθενείς που επέζησαν είχαν μέση ηλικία τα 67 έτη σε σύγκριση με 78 σε 75 ασθενείς που πέθαναν.

Μεταξύ όλων των ασθενών βραχύτερα τελομερή συνδέονταν σημαντικά με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από COVID-19 στις 30 και 90 ημέρες μετά το εξιτήριο.

Περαιτέρω αναλύσεις κατά ηλικία και φύλο έδειξαν ότι μακρύτερα τελομερή συνδέονταν με 70% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από COVID σε όλες τις γυναίκες στις 30 ημέρες και 76% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από τη νόσο στις 90 ημέρες.

Σε γυναίκες 65 ετών και άνω, τα μακρύτερα τελομερή συνδέονταν με  78% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από COVID-19 σε 30 ημέρες και κατά  81% μειωμένο στις 90 ημέρες.

Δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές στο μήκος των τελομερών μεταξύ αντρών που επέζησαν από COVID-19 και όσων πέθαναν από τη νόσο.

Tα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο European Congress of Clinical Microbiology and Infectious Diseases και θεωρούνται προκαταρκτικά.

Πρόκειται για έρευνα παρατήρησης και δεν αποδεικνύει αιτιατή σχέση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γεωργιάδης: Έρχεται υψηλότερη συμμετοχή για όσους επιλέγουν ιδιωτικές κλινικές
1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό
Συνάντηση Μητσοτάκη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας