Πρόκειται για μια από τις πιο οδυνηρές εικόνες της πανδημίας. Οικογένειες στις οποίες δεν επιτρεπόταν να βρίσκονται στο προσκέφαλο του δικού τους ανθρώπου που νοσηλευόταν για covid-19 και έδινε τη δική του μοναχική μάχη στη ΜΕΘ. Ορισμένοι ασθενείς αναγκάστηκαν να πουν αντίο μέσω ενός smartphone ή tablet που κρατούσε μια στοργική νοσηλεύτρια που δεν επιθυμούσε να πεθάνει μόνος ο ασθενής.

Νέα έρευνα έδειξε ότι πολλοί από τους συγγενείς, στη συνέχεια εμφάνισαν διαταραχή μετατραυματικού στρες.

Πραγματοποιήθηκαν συνεντεύξεις σε 330 άντρες και γυναίκες. Ολοι είχαν κάποιον αγαπημένο σε ΜΕΘ λόγω COVID-19 κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι περισσότεροι από 6 στους 10 εμφάνισαν σημαντικά σημάδια διαταραχής μετατραυματικού στρες 3-4 μήνες μετά την εισαγωγή του αγαπημένου τους στη ΜΕΘ.

Σχεδόν οι μισοί συνέχισαν να παλεύουν με τη διαταραχή έως 6 μήνες αργότερα, μαζί με σχετικά υψηλό κίνδυνο για άγχος και κατάθλιψη.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι η διαταραχή μετατραυματικού στρες συνήθως εμφανίζεται στο 15% έως 30% των μελών της οικογένειας κάποιου που νοσηλεύεται σε ΜΕΘ για οποιαδήποτε αιτία.

Ο  Dr. Timothy Amass του  University of Colorado School of Medicine στην Aurora, εντυπωσιάστηκε από το πόσο εμφανή ήταν τα συμπτώματα της διαταραχής μετατραυματικού στρες στα μέλη της οικογένειας του ασθενούς.

Η οικογένεια έδειξε ότι μεγάλο μέρος του στρες προερχόταν από τους κανονισμούς στα νοσοκομεία που τους εμπόδιζαν να βρίσκονται στο πλευρό των αγαπημένων τους που νοσηλεύονταν.

Οσοι έδωσαν συνέντευξη είχαν μέλη οικογένειας που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ μεταξύ Φεβρουαρίου και Αυγούστου 2020.

Η μέση ηλικία τους ήταν τα 51 χρόνια και σχεδόν 7 στους 10 ήταν γυναίκες. Περίπου μισές ήταν λευκές και σχεδόν 30% Λατίνες.

Στο 40% των περιστατικών, ήταν το παιδί του ασθενούς και στο ένα τέταρτο ήταν ο/η σύζυγος ή σύντροφος.

Ολοι συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο τηλεφωνικώς για την αξιολόγηση συμπτωμάτων όπως φόβο, ενοχή, απομόνωση, δυσπιστία, πίεση, απώλεια ελέγχου και/ ή στρες. Το δεύτερο ερωτηματολόγιο σχεδιάστηκε για να δείξει σημάδια κατάθλιψης και άγχους.

Φάνηκε ότι το 63% πάλευε με σημαντική διαταραχή μετατραυματικού στρες αρκετούς μήνες μετά την εισαγωγή του ασθενούς στη ΜΕΘ, ενώ γυναίκες με προηγούμενη ψυχιατρική διάγνωση και όσοι είχαν σχετικά χαμηλά επίπεδα εκπαίδευσης ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν τη διαταραχή.

Ο Amass δήλωσε ότι τα ευρήματα δείχνουν πόση ταραχή μπορεί να φέρνει ο  αναγκαστικός χωρισμός στα μέλη της οικογένειας.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο JAMA Internal Medicine.

Πηγές:
JAMA Internal Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γεωργιάδης: Έρχεται υψηλότερη συμμετοχή για όσους επιλέγουν ιδιωτικές κλινικές
1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό
Συνάντηση Μητσοτάκη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας