Καταργούνται από σήμερα τα περιοριστικά μέτρα σε μία σειρά από δραστηριότητες. Σύμφωνα με τις εισηγήσεις της επιτροπής εμπειρογνωμόνων και τις αποφάσεις του υπουργείου Υγείας, οι έξι αλλαγές που ισχύουν από την 1η Μαΐου είναι οι εξής:

  • Αναστολή Covid pass από 1η Μαΐου και επαναφορά της χωρητικότητας στο 100%.
  • Αναστολή πιστοποιητικού EUDCC στις πύλες εισόδου της χώρας.
  • Ένα rapid test την εβδομάδα (από δύο που ήταν έως τώρα) στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, με εξαίρεση τα νοσοκομεία και τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, που παραμένουν τα δύο rapid tests την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εργαζόμενους.
  • Στα σχολεία, διατηρείται η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, καθώς και η χρήση αντισηπτικών, ο τακτικός αερισμός χώρων, ο σχολαστικός καθαρισμός επιφανειών και εξοπλισμού, τα ξεχωριστά διαλείμματα.
  • Δεν θα διενεργούνται τακτικοί αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι για προσέλευση στη σχολική μονάδα από μαθητές και εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς και μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) - Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ).
  • Οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί και μέλη ΕΕΠ - ΕΒΠ θα διενεργούν προληπτικά ένα rapid test την εβδομάδα, με δική τους δαπάνη, έως και 48 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο την Τρίτη.

Ειδικά, για την προσέλευση μαθητών και εκπαιδευτικών την ερχόμενη εβδομάδα, το πρώτο τεστ θα διενεργείται έως και 48 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο.

Δεν καταργείται η μάσκα στους εσωτερικούς χώρους και δεν αναμένεται να καταργηθεί τους επόμενους μήνες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γεωργιάδης: Έρχεται υψηλότερη συμμετοχή για όσους επιλέγουν ιδιωτικές κλινικές
1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό
Συνάντηση Μητσοτάκη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας