Πτωτική παραμένει η τάση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα, τα οποία εξετάστηκαν από τις  25 Απριλίου έως την 1η Μαΐου, με εξαίρεση τα Ιωάννινα και την Πάτρα.

Στην ανάλυση του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του κορωνοϊού, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ και περιλαμβάνεται στη σημερινή επιδημιολογική έκθεση του Οργανισμού, αναφέρονται τα εξής: 

Παρατηρήθηκαν πτωτικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 18 έως 24 Απριλίου, στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε 7 από τις 12 περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ.

Αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν σε 2 περιοχές και σταθεροποιητικές τάσεις παρατηρήθηκαν σε 3 περιοχές.

Καθαρά πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν στον Άγιο Νικόλαο (-64%), στο Ηράκλειο (-62%), στον Βόλο (-60%) και στη Λάρισα (-47%), ενώ οριακή ήταν η μείωση στην Ξάνθη (-29%), στα Χανιά (-29%) και στην Αλεξανδρούπολη (-11%).

Αυξητικές ήταν οι τάσεις στα Ιωάννινα (+51%) και στην Πάτρα (+42%).

Το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρέμεινε ουσιαστικά σταθερό στην Αττική (-8%), στη Θεσσαλονίκη (-3%) και στην Κέρκυρα (+5%).

 

Τα εργαστήρια που συμμετέχουν στο δίκτυο είναι: Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Διεπιστημονική Εργαστηριακή Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Θεσσαλίας, Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Κρήτης, Εργαστήριο Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γεωργιάδης: Έρχεται υψηλότερη συμμετοχή για όσους επιλέγουν ιδιωτικές κλινικές
1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό
Συνάντηση Μητσοτάκη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας