Για το μεγαλύτερο μέρος της πανδημίας, οι μη εμβολιασμένοι άνθρωποι αντιπροσώπευαν τη συντριπτική πλειονότητα των θανάτων από τον Covid-19.

Όπως αναφέρεται σε πρόσφατο δημοσίευμα της Washington Post, με την επικράτηση της Όμικρον, ωστόσο (Ιανουάριο και Φεβρουάριο), το 42% των ανθρώπων που πέθαναν στις ΗΠΑ από τον κορωνοϊό είχαν προηγουμένως εμβολιαστεί.

Η αλλαγή αυτή αναδεικνύει τη φθίνουσα προστασία που παρέχουν τα εμβόλια για κίνδυνο σοβαρής νόσησης και θανάτου σε ηλικιωμένους και ανοσοκατεσταλμένα άτομα.

Μια βασική εξήγηση για την αύξηση των θανάτων μεταξύ των εμβολιασμένων, είναι ότι οι θάνατοι από CoViD είναι πως αφορούν κυρίως ηλικιωμένους, οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί μαζικά, αλλά τα εμβόλια έχουν μικρότερη ισχύ με την πάροδο του χρόνου στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Θάνατοι εμβολιασμένων - ανεμβολίαστων

 

Όπως φαίνεται και στο πιο πάνω γράφημα, οι θάνατοι μεταξύ εμβολιασμένων έχουν αυξηθεί, αλλά παραμένουν σε πιο χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με τα αντίστοιχα των ανεμβολίαστων. Η κόκκινη γραμμή αφορά ανεμβολίαστους, η πράσινη πλήρως εμβολιασμενους και η γκρι άτομα που έλαβαν αναμνηστική δόση.

Η συχνότητα θανάτων σε άτομα που δεν είχαν εμβολιαστεί τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο ήταν 7 φορές μεγαλύτερη από των πλήρως εμβολιασθέντων και 20 φορές μεγαλύτερη από όσων είχαν λάβει αναμνηστική δόση, σύμφωνα με μελέτη που έγινε σε 23 Πολιτείες.

Δημ.Κ.

Πηγές:
The Washington Post

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γεωργιάδης: Έρχεται υψηλότερη συμμετοχή για όσους επιλέγουν ιδιωτικές κλινικές
1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό
Συνάντηση Μητσοτάκη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας