Αντικείμενο προβληματισμού αποτελούν για τους Ευρωπαίους εμπειρογνώμονες τα ηθικά ζητήματα που αναδύθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. 

Το θέμα συζητήθηκε σε τριήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), στο οποίο συμμετείχαν 48 επαγγελματίες Υγείας από 28 ευρωπαϊκές χώρες.

Οι επιστήμονες ανέπτυξαν τις προκλήσεις και τα διδάγματα που αντλήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Όπως επισημαίνεται στο ενημερωτικό σημείωμα του ECDC, oι προσπάθειες περιορισμού εξάπλωσης του κορωνοϊού έθεσαν δύσκολα ηθικά ερωτήματα σχετικά με την αναλογικότητα κατά τον περιορισμό των ατομικών δικαιωμάτων του ευρύτερου κοινού.

Οι ομιλητές και οι συμμετέχοντες έκαναν λόγο για πολλά ηθικά διλήμματα και τον τρόπο αντιμετώπισής τους στην πράξη κατά τη διάρκεια μιας κρίσης δημόσιας Υγείας (lockdown, υποχρεωτικότητα εμβολιασμού).

Στο ίδιο πνεύμα, είχε εκδοθεί πέρυσι έκθεση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), με θέμα την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού κατά της CoViD, αναδεικνύοντας μία σειρά από κρίσιμα ερωτήματα δεοντολογίας.

Για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, η Επιτροπή Βιοηθικής έχει γνωμοδοτήσει πως πρέπει να είναι έσχατη λύση, η οποία πρέπει να έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και να εφαρμοσθεί μόνον εφόσον τα προηγούμενα μέτρα δεν αποφέρουν σημαντική αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού.

Μελέτη σε νοσηλευτές

Μία κρίσιμη πτυχή των ηθικών ζητημάτων που ανέκυψαν και ανακύπτουν από την πανδημία, αναδεικνύει πρόσφατη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Nursing Management.

Όπως επισημαίνει η συντακτική ομάδα, στην καθημερινή τους πρακτική οι νοσηλευτές πρέπει να προστατεύουν τους ασθενείς, χωρίς να παραμελούν την αυτοφροντίδα. Αντιμετωπίζουν υπερβολικό φόρτο εργασίας, ελλείψεις υλικού και ανθρώπινου δυναμικού, έλλειψη γνώσεων και δεξιοτήτων και φόβο μήπως μολυνθούν και μολύνουν αγαπημένα πρόσωπα. Όλα αυτά, οδηγούν σε ηθικά διλήμματα, λόγω του κινδύνου να βλάψουν τον εαυτό τους και τους άλλους.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι ελλείψεις νοσηλευτών, η ελλιπής γνώση για την ασθένεια, οι περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές και η έλλειψη πόρων, εμπόδισαν ορισμένους ασθενείς να λάβουν βοήθεια αμέσως, ενώ σε κίνδυνο μπαίνει και η υγεία των παρόχων φροντίδας.

Σε αμφιβολία μπήκε και η ηθική αρχή σχετικά με το δικαίωμα των ασθενών στην αξιοπρέπεια και στο να μπορούν να κάνουν επιλογές, χωρίς εξωτερική πίεση. Σε περιόδους κρίσης, όμως, προκύπτει έλλειψη γνώσης και αβεβαιότητες. Δημιουργούνται καταστάσεις που απειλούν ασθενείς και νοσηλευτές.

Η έννοια της δικαιοσύνης στον τομέα της Υγείας αφορά και την εξάλειψη των ανισοτήτων στις υπηρεσίες περίθαλψης. Μετά την πανδημία, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σε παγκόσμια κλίμακα.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γεωργιάδης: Έρχεται υψηλότερη συμμετοχή για όσους επιλέγουν ιδιωτικές κλινικές
1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό
Συνάντηση Μητσοτάκη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας