Μισοί από τους ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με COVID-19 έχουν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα 2 χρόνια μετά την αρχική λοίμωξη, αναφέρει νέα έρευνα.

Μεταξύ αυτών που μολύνθηκαν με το αρχικό στέλεχος του ιού που προκαλεί την COVID-19, στη Wuhan, πολλοί είχαν φτωχή υγεία και χαμηλότερη  ποιότητα ζωής καιρό μετά την ανάρρωση αναφέρει η έρευνα στο Lancet Respiratory Medicine.

Aν και η σωματική και ψυχική υγεία, γενικά βελτιώθηκαν με τον καιρό, η αξιολόγηση 1.200 ανθρώπων που νοσηλεύτηκαν μετά την αρχική τους λοίμωξη συνήθως έδειξε πως έχουν συμπτώματα όπως κούραση, δύσπνοια και προβλήματα ύπνου, έως 2 χρόνια αργότερα.

Tα ευρήματα υποδεικνύουν ότι υψηλό ποσοστό των νοσούντων εμφανίζει "long COVID".

Ο ερευνητής Bin Cao δήλωσε ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι για κάποιο ποσοστό επιζώντων από COVID, που νοσηλεύτηκαν, ενώ μπορεί να ανέρρωσαν από την αρχική λοίμωξη, χρειάστηκαν περισσότερα από 2 χρόνια για  να ανακάμψουν πλήρως.

Αξιολογήθηκαν 1.192 ενήλικες με οξεία COVID-19 που νοσηλεύτηκαν στη  Wuhan, μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου 2020.

Οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν στους 6 μήνες, 12 μήνες και 2 χρόνια μετά την ανάρρωση.

Ρωτήθηκαν αν είχαν επιστρέψει στην εργασία τους και για τη χρήση περίθαλψης μετά το εξιτήριο.

Εξι μήνες μετά τη νόσηση, το 68% των συμμετεχόντων ανέφερε τουλάχιστον ένα σύμπτωμα και στα 2 χρόνια ο αριθμός μειώθηκε σε 55%.

Κούραση ή μυική αδυναμία ήταν το πιο συχνό μακροπρόθεσμο σύμπτωμα που αναφέρθηκε από το 52% στους 6 μήνες μετά την ανάρρωση και από το 30% στα 2 χρόνια.

Σε σχεδόν 500 συμμετέχοντες εργασιακής ηλικίας, το 89% είχε επιστρέψει στην εργασία του εντός 2 ετών μετά την ανάρρωση.

Το 31% των συμμετεχόντων ανέφερε προβλήματα ύπνου 2 χρόνια μετά την ανάρρωση.

Ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με COVID-19, ήταν επίσης πιο πιθανό να αναφέρουν πόνο στις αρθρώσεις, ταχυπαλμία, ζάλη και κεφαλαλγία, καθώς και κατάθλιψη και άγχος, 2 χρόνια μετά την αρχική νόσηση σε σχέση με όσους δεν μολύνθηκαν.

Περίπου το 55% των συμμετεχόντων που είχε προηγουμένως μολυνθεί είχε συμπτώματα long COVID, 2 χρόνια μετά την αρχική νόσηση και ανέφερε χαμηλότερη ποιότητα ζωής σε σχέση με αυτούς χωρίς long COVID.

Μεταξύ αυτών με  long COVID, το 13% είχε συμπτώματα άγχους ενώ το 11% συμπτώματα κατάθλιψης.

Πηγές:
Lancet Respiratory Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γεωργιάδης: Έρχεται υψηλότερη συμμετοχή για όσους επιλέγουν ιδιωτικές κλινικές
1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό
Συνάντηση Μητσοτάκη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας