Διαφορετικές απόψεις εκφράζονται στη Γερμανία για την επαναφορά τον χειμώνα της μάσκας στους κλειστούς χώρους.

Το ομοσπονδιακό υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να θέσει σήμερα τα θεμέλια για τους νέους κανόνες προστασίας από τον κορωνοϊό το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Στη συνέχεια, οι υπουργοί θα αποφασίσουν για μια πρόταση που περιέχει μόνο μερικούς ενιαίους ομοσπονδιακούς κανονισμούς.

Στη διαμάχη με τις ομοσπονδιακές αρχές σχετικά με τις εξαιρέσεις στην υποχρέωση χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προφανώς έκανε παραχωρήσεις. Οι ισχύουσες ρυθμίσεις λήγουν στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Η κριτική στα σχέδια του κυβερνητικού συνασπισμού πυροδοτήθηκε κυρίως από το σχέδιο για την κατάργηση της υποχρέωσης χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους για άτομα που είναι πλήρως εμβολιασμένα και των οποίων ο τελευταίος εμβολιασμός ήταν λιγότερο από τρεις μήνες. Οι επικριτές διαμαρτυρήθηκαν, λέγοντας ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει κατανοητό μόνο ως μια πρόσκληση προς τους ανθρώπους να εμβολιάζονται κάθε τρεις μήνες.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός θέλει τώρα να μετατρέψει αυτό τον κανονισμό. Τα κρατίδια δεν χρειάζεται απαραίτητα να τις εφαρμόσουν. Η εξαίρεση "μπορεί" και θα πρέπει επομένως να ισχύει και στην περίπτωση ατόμων που έχουν αναρρώσει. Θα πρέπει να υπάρχει μόνο μια υποχρεωτική εξαίρεση από την απαίτηση μάσκας εάν το άτομο έχει μόλις υποβληθεί σε τεστ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσχέδιο που αναθεωρήθηκε από τον συνασπισμό δεν προβλέπει παραχωρήσεις σε αυτό το σημείο.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Karl Lauterbach (SPD) και ο συνάδελφός του από το υπουργείο Δικαιοσύνης, Marco Buschmann (FDP), παρουσίασαν τους ακρογωνιαίους λίθους του σχεδιαζόμενου νέου κανονισμού στις αρχές Αυγούστου. Το κοινό έγγραφο είχε προηγηθεί μετά από δύσκολες συζητήσεις εντός του κυβερνητικού συνασπισμού - μάλιστα το FDP πίεσε για όσο το δυνατόν λιγότερους περιορισμούς, το δε SPD και οι Πράσινοι τάσσονται υπέρ μιας πιο προσεκτικής πορείας.

Κοινοβουλευτική διαδικασία

Στο μεταξύ, υπήρξαν συμφωνίες μεταξύ της ομοσπονδιακής και της πολιτειακής κυβέρνησης, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας. Πιθανές διαφορές με τις χώρες θα μπορούσαν τότε να ξεκαθαρίσουν στην κοινοβουλευτική διαδικασία.

Το Ομοσπονδιακό Υπουργικό Συμβούλιο πρόκειται να αποφασίσει σήμερα για την βοηθητική διατύπωση από το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας και Δικαιοσύνης.

Σε αυτή τη βάση, οι παρατάξεις του συνασπισμού στο γερμανικό κοινοβούλιο θα πρέπει στη συνέχεια να αναπτύξουν και να εγκρίνουν ένα σχέδιο νόμου.

Η συγκεκριμένη διαδικασία χρησιμοποιείται συχνά όταν πρόκειται να ψηφιστεί γρήγορα η νομοθεσία. Μάλιστα, υπάρχει πίεση χρόνου γιατί οι ρυθμίσεις που ισχύουν αυτή τη στιγμή λήγουν στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Οι μισοί γιατροί του ΕΣΥ θα αιτηθούν να κάνουν και ιδιωτικό έργο
Νοσηλευτική φροντίδα στο σπίτι: Η φωνή αγωνίας δύο μητέρων
Πίκρα και θυμός για το ταίρι μας: Είναι φυσιολογικό;