Γυναίκες με πολλαπλή σκλήρυνση που θέλουν να υποβληθούν σε μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μπορούν να το κάνουν χωρίς ανησυχία, σύμφωνα με νέα έρευνα του Northwestern University στο Σικάγο. Συμμετέχουσες με πολλαπλή σκλήρυνση δεν ήταν πιο πιθανό να έχουν έξαρση της νόσου μετά από τέτοια αγωγή σε σχέση με πριν την αγωγή.

Η έρευνα ανακάλυψε επίσης σχέση μεταξύ των φαρμάκων για την πολλαπλή σκλήρυνση και της έλλειψης αύξησης στις εξάρσεις κατά τη διάρκεια μεθόδου υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Neurology Neuroimmunology & Neuroinflammation.

Ο Dr. Edith Graham, δήλωσε ότι οι αγωγές για υπογονιμότητα σε γυναίκες με πολλαπλή σκλήρυνση δεν είναι τόσο επικίνδυνες όσο εκτιμάτο. Δεν διαπίστωσε στην έρευνα πολλές υποτροπές πιθανόν λόγω του γεγονότος ότι οι περισσότερες ασθενείς είχαν υποβληθεί σε θεραπεία για τη νόσο τους τον προηγούμενο χρόνο.

Οι ερευνητές μελέτησαν 65 γυναίκες μέσης ηλικίας 37 ετών, που υποβλήθηκαν τουλάχιστον μια φιρί σε μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. 56 από αυτές είχαν πολλαπλή σκλήρυνση. 9 είχαν κλινικά απομονωμένο σύνδρομο που είναι το πρώτο επεισόδιο των συμπτωμάτων της πάθησης. Οι συμμετέχουσες είχαν διαγνωστεί για 8 χρόνια κατά μέσον όρο αν και καμία δεν είχε προοδευτική πολλαπλή σκλήρυνση.

Υποβλήθηκαν σε 124 κύκλους αγωγής για υπογονιμότητα.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα αρχεία για υποτροπές τον χρόνο πριν τις αγωγές για υπογονιμότητα και 3 μήνες μετά από κάθε αγωγή.
Το 43% λάμβαναν θεραπεία για πολλαπλή σκλήρυνση κατά τη διάρκεια της αγωγής για υπογονιμότητα. Οι περισσότερες είχαν λάβει αγωγή εντός του προηγούμενου ετους.

Καμία από αυτές που λάμβαναν θεραπεία για τη νόσο τους δεν υποτροπίασε τους 3 μήνες μετά την αγωγή για υπογονιμότητα.
Η έρευνα δεν διαπίστωσε διαφορετικό ποσοστό στις γυναίκες που έμειναν έγκυες μετά την αγωγή για υπογονιμόττηα σε σύγκριση με αυτές των οπαίων η αγωγή δεν οδήγησε σε κύηση.
Περιορισμός ήταν οτι η έρευνα εξέτασε το παρελθόν και ότι η επιβεβαίωση των υποτροπών μέσω απεικονιστικών εξετάσεων εγκεφάλου δεν ήταν διαθέσιμη σε όλες τις περιπτώσεις.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Chiesi Hellas: Εκπαιδευτικά προγράμματα χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς
Διαδερμική αντιμετώπιση παθήσεων του προστάτη
Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα: Πώς να την αντιμετωπίσετε