H επίδραση του κορωνοϊού στη φυσική δραστηριότητα ενηλίκων ασθενών που είχαν εμβολιαστεί ή δεν είχαν εμβολιαστεί, είναι η νέα κλινική μελέτη που ξεκίνησε το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με σκοπό να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον φετινό Ιούλιο.
Από προηγούμενες παρόμοιες κλινικές μελέτες, αποδείχθηκε ότι η μόλυνση από τον κορωνοϊό είχε αντίκτυπο σε πολλές πτυχές της καθημερινής ζωής, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων της φυσικής δραστηριότητας (PA). Οι ερευνητές επιθυμούν να ανιχνεύσουν τις αλλαγές στα επίπεδα της Φυσικής δραστηριότητας σε ενήλικες που έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 (COVID-19) και έχουν αναρρώσει, καθώς και να εντοπίσουν μια πιθανή σχέση μεταξύ των αλλαγών αυτών που έχουν σημειωθεί με τον αριθμό των λοιμώξεων/επαναλοιμώξεων που έχουν υποστεί οι ενήλικες.
Εχει αποδειχθεί ότι ο κορωνοϊός που εντοπίστηκε το 2019, SARS-CoV-2 (COVID-19), προκάλεσε μια πανδημία αναπνευστικών νόσων από ήπιες περιπτώσεις μέχρι και σοβαρή πνευμονία, σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας, αναπνευστική ανεπάρκεια ή ακόμη και ανεπάρκεια πολλαπλών οργάνων. Στο πλαίσιο αυτό, η ασθένεια επηρέασε πολλές πτυχές της καθημερινής ζωής, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων της Φυσικής Δραστηριότητας, όπως το περπάτημα, την ποδηλασία, τον αθλητισμό και, ως εκ τούτου, επέδρασε αρνητικά στη υγεία και στην ποιότητα ζωής.
Πρόσφατα ευρήματα αποδεικνύουν μια σχέση μεταξύ της μόλυνσης από τον COVID-19 και της έκπτωσης στη λειτουργική ικανότητα του ατόμου και υποδηλώνουν ότι μπορεί επίσης να σχετίζεται και με τον αυξημένο κίνδυνο θανάτου. Επιπλέον, τα άτομα που έχουν μολυνθεί μπορεί να υποστούν μακροπρόθεσμες συνέπειες ως αποτέλεσμα της μόλυνσής τους (Long COVID).
Η παρούσα μελέτη έχει σχεδιαστεί για να αξιολογήσει τις αλλαγές στη Φυσική Δραστηριότητα (συνολικά σε τέσσερις τομείς, π.χ. καθημερινή απασχόληση, μεταφορά από και προς την απασχόληση, δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου και τακτικές αθλητικές δραστηριότητες) που προκαλούνται από τη μόλυνση από COVID-19 ( βραχυπρόθεσμα και 4 εβδομάδες μετά τη μόλυνση) σε συνδυασμό με το προφίλ εμβολιασμού πριν από την ασθένεια και τον αριθμό των λοιμώξεων/επαναλοιμώξεων. Για τη λήψη απαντήσεων χρησιμοποιείται ένα διαδικτυακό επικυρωμένο ερωτηματολόγιο σε μεγάλο πληθυσμό της Ελλάδας.
Οι ερευνητές υποθέτουν ότι ο αντίκτυπος της λοίμωξης COVID-19 στα επίπεδα της φυσικής δραστηριότητας θα είναι πιο έντονος σε περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων λοιμώξεων ή/και σε μη εμβολιασμένους σε σύγκριση με τα εμβολιασμένα άτομα κατά του COVID-19.
Συνολικά, το τρέχον διαδικτυακό ερωτηματολόγιο αποτελείται από 60-67 ερωτήσεις, βασισμένες σε προηγούμενες απαντήσεις και μοτίβα παρακολούθησης και θα χρησιμοποιηθεί εκτενώς για την αντιμετώπιση των στόχων της παρούσας μελέτης.
Πηγές:
https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT05787431?cntry=GR&draw=2&rank=6
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Όμιλος Ευρωκλινικής: Αναγνώριση Κέντρου Μηχανικής Θρομβεκτομής
Μαιευτική βία: Ένας άδικος όρος για ένα υπαρκτό πρόβλημα
Ευεξία και υγιεινή διατροφή: 6 χρήσιμα tips