Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο - Οκτώβριο αναμένεται να ληφθούν οι επόμενες αποφάσεις αναφορικά με το μέλλον των εμβολιαστικών προγραμμάτων κατά της COVID-19. Οι διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη σε διεθνές επίπεδο, σε μια περίοδο σαφούς ύφεσης της πανδημίας, ενώ οι εξελίξεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιρού θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην κατεύθυνση που θα λάβουν οι όποιες αποφάσεις.

Αυτό ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας στο ΑΠΘ, Συμεών Μεταλλίδης, υπεύθυνος του Κέντρου Αναφοράς COVID-19 στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμώνων του υπουργείου Υγείας. Όπως είπε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, η τάση σε διεθνές επίπεδο είναι να υπάρξει εμβολιασμός ευπαθών ομάδων σε ετήσια βάση από το ερχόμενο φθινόπωρο, χωρίς ωστόσο κι αυτό να είναι βέβαιο ότι θα συμβεί.

Περιγράφοντας την σημερινή εικόνα της πανδημίας, παρατήρησε πως η ύφεση είναι σαφέστατη και συνεχιζόμενη, παρά την πλήρη επαναφορά στην κανονικότητα χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, ενώ στα νοσοκομεία η κατάσταση είναι απόλυτα διαχειρίσιμη, με λίγα βαριά αναπνευστικά περιστατικά και σαφέστατη μείωση των ασθενών που χρήζουν διασωλήνωσης.

"Μπορεί να έχουμε 20 ασθενείς στην πτέρυγα COVID (σ.σ. του ΑΧΕΠΑ) σήμερα, αλλά η πλειονότητα αυτών νοσηλεύονται για λόγους απομόνωσης, για να μη μολύνουν κάποιον άλλον ασθενή. Έχουν άλλο πρόβλημα υγείας και έχουν μια COVID ασυμπτωματική. Είναι απλά θετικοί, δεν έχουν πυρετό και κανένα θέμα με το αναπνευστικό", ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό, διευκρίνισε πως δεν έχει αποφασιστεί κάτι ακόμα και αναφέρθηκε σε μια μεγάλη συνάντηση ερευνητών του FDA και του ΠΟΥ για τον καθορισμό των τάσεων όσων θα συμβούν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. "Επί της παρούσης για καμία ομάδα πληθυσμού δεν συστήνεται επαναληπτική δόση εμβολίου σε αυτή τη φάση. Η τάση της Επιτροπής σήμερα είναι ότι πιθανά προκρίνεται το να πάμε σε έναν ετήσιο εμβολιασμό για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού από τον Σεπτέμβριο - Οκτώβριο, αναμένοντας να δούμε πρώτα τα επιδημιολογικά στοιχεία", υπογράμμισε ο κ. Μεταλλίδης και πρόσθεσε: "Αν υπάρχει πολύ μεγάλη ύφεση μπορεί να μην γίνει τέτοιου είδους εισήγηση. Πάντως αν θα υπάρξουν επαναληπτικές δόσεις θα είναι μια δόση με τα διδύναμα εμβόλια, αλλά περιμένουμε κι αυτό: δηλαδή αν θα υπάρξει αλλαγή στα στελέχη, ώστε να χρειαστεί να τροποποιηθεί το εμβόλιο".

Ο αναπληρωτής καθηγητής διευκρίνισε ότι αυτά είναι τα σενάρια που προκρίνονται στην παρούσα φάση, χωρίς να μπορεί να πει κάτι πιο συγκεκριμένο, καθώς δεν έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. "Αναμένονται τα επιδημιολογικά, πώς θα πάει το καλοκαίρι, επειδή δεν μπορούν να μπουν τώρα σε μια διαδικασία παραγωγής τεράστιων παρτίδων εμβολίων, αλλά τελικά να αποδειχτεί ότι δεν θα χρειαστούν", κατέληξε.  

Ειδήσεις υγείας σήμερα
'Οργανο σε τσιπ: Η εξέλιξη που θα καταργήσει τα πειραματόζωα
Απλές συμβουλές για διατροφή και καλή υγεία
CrossFit: Όσα θέλετε να ξέρετε