Οι 39 γιατροί και υγειονομικοί που εκπροσωπούν τον χώρο της υγείας στη νέα Βουλή θα μπορούσαν να είναι περισσότεροι από 45, αν επανεκλέγονταν άλλοι τουλάχιστον 8, που κάθονταν στα βουλευτικά έδρανα της απερχόμενης κοινοβουλευτικής περιόδου, αλλά δεν κατάφεραν να διατηρήσουν τις έδρες τους.

Η καταγραφή του iatronet.gr στα αποτελέσματα της κάλπης εντόπισε ενδιαφέρουσες περιπτώσεις σε όλη την επικράτεια: Στη μεγάλη τους πλειονότητα οι γιατροί– βουλευτές που στη διάρκεια της πανδημίας έβαλαν «πλάτη» στο σύστημα και ξαναφόρεσαν ποδιά προκειμένου να συνδράμουν πρακτικά και συμβολικά στα νοσοκομεία, κατάφεραν να επανεκλεγούν, με εξαίρεση δύο που έχασαν την έδρα, σε Καστοριά και Δράμα. Ο ένας εξ αυτών φέρεται να έχει ζητήσει επανακαταμέτρηση στο Εκλογοδικείο, καθώς εμφανίζεται να χάνει στο «νήμα».

Εκτός από τον τομεάρχη Υγείας και πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξανθό, δεν εξελέγη και ο υπεύθυνος του Τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Γιώργος Φραγγίδης, ο οποίος μάλιστα έχασε την έδρα στο Κιλκίς από τον επίσης γιατρό Στέφανο Παραστατίδη.

Οι βουλευτές - γιατροί της πανδημίας

Το νοσοκομείο της Δράμας είχε βρεθεί σε κατάσταση "πολιορκίας" στην διάρκεια του φονικού για τη Βόρεια Ελλάδα κύματος της πανδημίας το φθινόπωρο και τον χειμώνα του 2020-2021. Ο βουλευτής Δράμας της ΝΔ και χειρουργός του νοσοκομείου, Κώστας Μπλούχος (φωτογραφία), ξαναφόρεσε τότε την χειρουργική ποδιά και σε μια συμβολική κίνηση έκανε πρωτοχρονιάτικη εφημερία με τους συναδέλφους του, προκειμένου να στείλει μήνυμα στήριξης του συστήματος. Δυόμισι χρόνια μετά, διεκδίκησε την επανεκλογή του και σε ένα εκλογικό θρίλερ είδε να χάνει στο "φώτο φίνις" την έδρα από τον πρώην συνδικαλιστή της Ελληνικής Αστυνομίας, Δημήτρη Κυριαζίδη. Σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή του υπουργείου Εσωτερικών, που έχει σταματήσει στην ενσωμάτωση σταυρών 93,85%, ο κ. Κυριαζίδης προηγείται με διαφορά 16 σταυρών (6.820 έναντι 6.804) του κ. Μπλούχου, ενώ υπολείπονται άλλα 15 Εκλογικά Τμήματα. Πληροφορίες από τον τοπικό Τύπο φέρουν τον απερχόμενο βουλευτή να έχει προσφύγει στο Εκλογοδικείο, ζητώντας επανακαταμέτρηση, κάτι που θα γίνει την Πέμπτη.

Στο πρώτο κύμα της πανδημίας, την άνοιξη του 2020, είχε βρεθεί στο "μάτι του κυκλώνα" η Καστοριά, με σημαντική συρροή κρουσμάτων στην πόλη και μέσα στο νοσοκομείο της, ενώ εδώ καταγράφηκαν και οι πρώτοι νεκροί από κορωνοϊό πανελλαδικά. Ο βουλευτής της ΝΔ, πνευμονολόγος, Ζήσης Τζηκαλάγιας (φωτογραφία), ανακοίνωσε την πρωτοβουλία του να συστρατευτεί εθελοντικά στη μάχη, καθώς το νοσοκομείο δεν είχε ενεργό γιατρό της ειδικότητάς του από εξαμήνου. Έκανε πρωινές εφημερίες, εξετάζοντας κυρίως επείγοντα περιστατικά στο Πνευμονολογικό Ιατρείο, βοηθώντας ουσιαστικά αλλά και ηθικά - ψυχολογικά, όπως είχε πει τότε. Τρία χρόνια μετά, ο κ. Τζηκαλάγιας έχασε την βουλευτική έδρα, καθώς κατετάγη δεύτερος, πίσω από την Μαρία Αντωνίου, επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, δασολόγο στο επάγγελμα.

Οι γιατροί βουλευτές του Κιλκίς

Δύο στους τρεις εκπροσώπους του Κιλκίς στη νέα Βουλή ασκούν το ιατρικό επάγγελμα, ενώ άλλοι δύο γιατροί έμειναν εκτός.

Για την έδρα του ΠΑΣΟΚ στο νομό διασταύρωσαν τα…νυστέρια τους ο απερχόμενος βουλευτής και υπεύθυνος του Τομέα Υγείας του κινήματος, Γιώργος Φραγγίδης (φωτογραφία πάνω), με τον επίσης γιατρό Στέφανο Παραστατίδη (φωτογραφία κάτω). Η επανάληψη του "ντέρμπι" του 2019 ανέδειξε αυτή τη φορά νικητή τον δεύτερο και υπήρξε αλλαγή "σκυτάλης".

Την έδρα του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό κατέλαβε ο διευθυντής του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου Κιλκίς, Πέτρος Παππάς.

Για τη Νέα Δημοκρατία, ο δικηγόρος, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, διατήρησε την έδρα, υπερισχύοντας ενός ακόμη γιατρού, του πρώην βουλευτή και υπουργού, Κωνσταντίνου Κιλτίδη.

Ο Α. Ξανθός και οι άλλοι

Ο μικροβιολόγος, πρώην υπουργός Υγείας, Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, που κατετάγη πρώτος σε σταυρούς στο Ρέθυμνο, μένει εκτός Βουλής, καθώς το κόμμα χάνει την έδρα στο νομό.

Ανάλογη περίπτωση καταγράφεται και στην Χίο, όπου ο απερχόμενος βουλευτής, ρευματολόγος, Ανδρέας Μιχαηλίδης, ήρθε πρώτος σε σταυρούς, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε την έδρα από το ΠΑΣΟΚ που αναδείχτηκε δεύτερο κόμμα στο νησί.

Άλλοι γιατροί της απελθούσας Βουλής που δεν επανεξελέγησαν είναι ο καρδιολόγος Νικόλαος Ηγουμενίδης, που κατετάγη τρίτος στο Ηράκλειο για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο ενδοκρινολόγος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Κωνσταντίνος Μάρκου, (έκτος στην Αχαϊα για τον ΣΥΡΙΖΑ) και ο πρώην βουλευτής, δερματολόγος Αθανάσιος Παπαχριστόπουλος (έκτος σε σταυρούς στο Δυτικό Τομέα Αθηνών για τον ΣΥΡΙΖΑ). Ο βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ, παθολόγος, Αθανάσιος Παπαδόπουλος, δεν διεκδίκησε την επανεκλογή του.

Στην Α' Θεσσαλονίκης είναι αξιοσημείωτη η επίδοση του καθηγητή Αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σορβόνης, Γρηγόρη Γεροτζιάφα, ο οποίος στην πρώτη του κάθοδο στις εκλογές ήρθε έκτος σε σταυρούς στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, με τους πρώτους τέσσερις να εκλέγονται.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φάρμακα: Πάνω από τα 3 δισ. κλείνει το φετινό budget μετά από 10 χρόνια... φαγούρας
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε