Έπειτα από πολύμηνη προετοιμασία και αφού προηγήθηκε η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας - ΕΟΔΥ και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πέντε επιστημονικά Εργαστήρια του ΑΠΘ αναγνωρίστηκαν ως Περιφερειακά Εργαστήρια Δημόσιας Υγείας- Π.Ε.Δ.Υ. της Κεντρικής Μακεδονίας.

Πρόκειται για τα Εργαστήρια Α και Β Μικροβιολογίας του Τμήματος Ιατρικής, το Εργαστήριο Υγιεινής, Κοινωνικής - Προληπτικής Ιατρικής και Ιατρικής Στατιστικής του Τμήματος Ιατρικής, το Διαγνωστικό Εργαστήριο του Τμήματος Κτηνιατρικής, το Εργαστήριο Χημικής και Περιβαλλοντικής Τεχνολογίας του Τμήματος Χημείας και το Εργαστήριο Τεχνικής και Σχεδιασμού Περιβάλλοντος του Τομέα Υδραυλικής & Τεχνικής Περιβάλλοντος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών.

Τα πέντε Εργαστήρια, το κάθε ένα χωριστά και συνεργαζόμενα μεταξύ τους όποτε προκύπτει ανάγκη, θα διενεργούν εργαστηριακούς ελέγχους με κάλυψη των εξόδων από τον ΕΟΔΥ, σε δείγματα αντίστοιχα με τα γνωστικά τους αντικείμενα (βακτήρια, παράσιτα, μύκητες, κλινικά δείγματα, τρόφιμα, ύδατα, άλλα περιβαλλοντικά δείγματα κ.ά.).

«Η αξιοσημείωτη αυτή εξέλιξη, ενέχει σημαντικά οφέλη για την επιστημονική έρευνα και κυρίως για την προστασία της δημόσιας υγείας του πληθυσμού της Κεντρικής Μακεδονίας», ανέφερε ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας, καθηγητής Θεόδωρος Δαρδαβέσης, ο οποίος μαζί με συνεργάτες του υποδέχτηκε πριν από λίγες μέρες την τοποθέτηση της σχετικής πινακίδας του ΕΟΔΥ στην είσοδο του Εργαστηρίου Υγιεινής, Κοινωνικής - Προληπτικής Ιατρικής και Ιατρικής Στατιστικής, το οποίο διευθύνει.

Το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας είχε υπογραφεί την 1η Ιουνίου, από τον πρύτανη του ΑΠΘ, Δημήτριο Κωβαίο και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, ΘεοκλήΖαούτη.

«Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο θα συνεχίσει να συμβάλει, όπως έκανε πάντα, στην προαγωγή και προάσπιση της δημόσιας υγείας», σημείωσε ο κ.Κωβαίος, ο οποίος ανέφερε ότι η συνεργασία αποσκοπεί στη διασφάλιση της επίτευξης του κοινού στόχου για παροχή αξιόπιστων επιδημιολογικών δεδομένων από τα έγκριτα Εργαστήρια του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου τα οποία είναι στελεχωμένα με υψηλού επιπέδου εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό. Επόμενος στόχος, όπως είπε, είναι η συνεργασία με τον ΕΟΔΥ να επεκταθεί και σε άλλα Εργαστήρια του πανεπιστημίου.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ ανέφερε ότι κοινός στόχος είναι «η προάσπιση της δημόσιας υγείας μέσω στοχευμένων ελέγχων, αυξημένης εποπτείας και επίλυσης σημαντικών υγειονομικών προβλημάτων της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας».

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD
Αποκάλυψη προτομής Ιπποκράτη στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών