Ζουμερά, με γεύση αψιά και γλυκιά μαζί, αλλά σίγουρα ιδιαίτερη, τα μούσμουλα ή μέσκουλα, ή δέσπιλα είναι φρούτα πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Προέρχονται από τα ορεινά δάση της Νοτιοανατολικής Κίνας. Από ‘κει εξαπλώθηκαν σε όλο τον κόσμο. Συναντάμε το μούσμουλο και με άλλες ονομασίες, ανάλογα με την περιοχή όπως : μέσκουλο, μέσπιλο, δέσπολο, νέσπολο ή Ιαπωνικό δαμάσκηνο, ή δαμάσκηνο Μάλτας.
Το φυτό είναι ένας αειθαλής, μεγάλος θάμνος ή μικρό δέντρο. Ανήκει στην οικογένεια Rosaceae , του γένους Eriobotrya. Η επίσημη βοτανική ονομασία είναι Eriobotrya japonica.
Τα μούσμουλα, εμφανίζονται στα δέντρα στο τέλος του χειμώνα, αλλά είναι ώριμα και έτοιμα για συλλογή στα μέσα της Άνοιξης ως τον Ιούνιο. Τα ώριμα φρούτα έχουν μαλακή υφή. Εξωτερικά, η επιφάνεια είναι ομαλή με χρυσοκίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα. Εσωτερικά, η σάρκα είναι λευκή ή πορτοκαλί, ανάλογα με την ποικιλία. Κάθε καρπός περιέχει 3-5, μεγάλα κουκούτσια, που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή στη χρήση, γιατί περιέχουν τοξικούς κυανογόνους γλυκοζίτες.
Τα φύλλα της μουσμουλιάς, χρησιμοποιούνται για παρασκευή αφεψήματος σε διάφορα μέρη και θεωρούνται πολύτιμα στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική.
Λίγη ιστορία
Τα μούσμουλα προέρχονται από την νοτιοανατολική Κίνα, όπου συμβολίζουν τον χρυσό και την ευμάρεια. Τα δέντρα καλλιεργούνται στην νοτιοανατολική Ασία πάνω από 3.000 χρόνια. Στην Ιαπωνία προσφέρονται ως σύμβολα σεβασμού και για να βοηθήσουν στην υλοποίηση επιθυμιών.
Η μουσμουλιά ήρθε στην Ευρώπη στα τέλη του 18ου αιώνα. Καλλιεργήθηκε για διακοσμητικούς σκοπούς, για το ξύλο της (περιζήτητο από τους λαουτιέρηδες) και για τους καρπούς της.
Μούσμουλα και υγεία
Χαμηλά σε θερμίδες, με άφθονες βιταμίνες, μέταλλα και αντιφλεγμονώδεις φυτικές ενώσεις, φαίνεται ότι μπορεί να προστατεύουν από ορισμένες παθήσεις, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος, καθώς και να συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων του σακχάρου, των τριγλυκεριδίων και της ινσουλίνης.
- χαμηλή θερμιδική αξία, πηκτίνη
Τα μούσμουλα παρέχουν μόλις 47 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Είναι πλούσια σε αδιάλυτες φυτικές ίνες και σε πηκτίνη. Η πηκτίνη διατηρεί την υγρασία στο παχύ έντερο, κατά τη διάρκεια διαφόρων λειτουργιών και δρα ως υπακτικό. Μελέτες κατέδειξαν, ότι η πηκτίνη, μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, μειώνοντας την επαναπορρόφησή της στο παχύ έντερο.
- πηγή βιταμίνης Α
Είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης-Α , και φαινολικών φλαβονοειδών αντιοξειδωτικών, όπως είναι το χλωρογενικό οξύ, το νεο-χλωρογενικό οξύ, το υδροξυβενζοϊκό οξύ, το φερουλοκυκουινικο οξύ, το προτοκατεχουικό οξύ, η επικατεχίνη, το κουμαρικό οξύ και το φερουλικό οξύ.
Η βιταμίνη Α βοηθά στη διατήρηση της ακεραιότητας των βλεννογόνων και του δέρματος. Εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση φυσικών τροφών και φρούτων πλούσιων σε βιταμίνη-Α και σε φλαβονοειδή, βοηθά στην υγεία των πνευμόνων και στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου (π.χ. καρκίνος στοματικής κοιλότητας). Επίσης η βιταμίνη Α παίζει σημαντικό ρόλο στην όραση και στην οδοντική υγεία.
- βιταμίνες Β
Τα μούσμουλα περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β και μικρές ποσότητες βιταμίνης-C.
- κάλιο, μέταλλα
Είναι πλούσια σε Κάλιο και καλή πηγή Ασβεστίου, Σιδήρου, Χαλκού, Μαγγανίου και άλλων μετάλλων. Το Κάλιο είναι ένα σημαντικό συστατικό των κυττάρων και των σωματικών υγρών και βοηθά στη φροντίδα του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης. Ο Σίδηρος και ο Χαλκός χρειάζονται για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων.
- οφέλη για την καρδιά
Το περιεχόμενο Κάλιο και Μαγνήσιο βοηθούν σημαντικά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στην καλή λειτουργία των αρτηριών.
Τα καροτενοειδή και οι φαινολικές ενώσεις φαίνεται να προστατεύουν την καρδιά, μειώνοντας τις φλεγμονές και προλαμβάνοντας κυτταρικές αλλοιώσεις.
- αντιφλεγμονώδης και πιθανή αντικαρκινική δράση
Η χρόνια φλεγμονή συνδέεται με πολλές παθήσεις υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών και των εγκεφαλικών παθήσεων ή του διαβήτη.
Επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι τα μούσμουλα έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Σε μια μελέτη σε δοκιμαστικό σωλήνα, ο χυμός μούσμουλου αύξησε τα επίπεδα της αντιφλεγμονώδους πρωτεΐνης ιντερλευκίνης-10 (IL-10), ενώ μείωσε τα επίπεδα δύο φλεγμονωδών πρωτεϊνών - της ιντερλευκίνης-6 (IL-6) και του παράγοντα νέκρωσης όγκου άλφα.( TNF-άλφα).
Μια μελέτη σε τρωκτικά κατέδειξε, ότι το εκχύλισμα μούσμουλων, μείωσε τη συνολική φλεγμονή που προκαλείται από δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και περιόρισε τα επίπεδα ενδοτοξινών, στο ήπαρ.
Άλλες έρευνες έδειξαν ότι εκχυλίσματα του φλοιού, των φύλλων και των σπόρων του μούσμουλου έχουν αντικαρκινική δράση. (π.χ. μείωση εξάπλωσης καρκινικών κυττάρων στην ουροδόχο κύστη).
Η β- καροτίνη έχει δείξει θετικά αποτελέσματα καταπολέμησης του καρκίνου τόσο σε δοκιμαστικούς σωλήνες όσο και σε μελέτες σε ζώα, ενώ το χλωρογενικό οξύ φάνηκε ότι καταστέλλει την ανάπτυξη όγκου σε πολλαπλές μελέτες δοκιμαστικών σωλήνων.
Απαιτούνται περισσότερες μελέτες, για καταληκτικά συμπεράσματα
- μεταβολισμός
Φαίνεται πως τα μούσμουλα, με τα συστατικά που περιέχουν, βελτιώνουν τη μεταβολική υγεία μειώνοντας τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, του σακχάρου και της ινσουλίνης [ορμόνη που βοηθά στη μεταφορά του σακχάρου στο αίμα στα κύτταρα, για να χρησιμοποιηθεί για ενέργεια].
Μελέτες σε τρωκτικά κατέδειξαν ότι τα εκχυλίσματα φύλλων και σπόρων μουσμουλιάς συμβάλλουν επίσης στη μείωση του σακχάρου στο αίμα.
Ωστόσο, περισσότερες ανθρώπινες μελέτες είναι απαραίτητες.
Επιλογή, συντήρηση
Η «εποχή των μούσμουλων», ξεκινά την άνοιξη. Οι καρποί είναι έτοιμοι, όταν η φλούδα γίνεται κίτρινη και η σάρκα αποκτά μαλακή υφή. Στην αγορά, επιλέγουμε φρέσκα ώριμα φρούτα με έντονο κίτρινο χρώμα, λεία, με ελαφρύ «γλυκό» άρωμα. Αποφεύγουμε φρούτα με ρωγμές, με ζαρωμένο περίβλημα, καθώς και αυτά που έχουν εξωτερικές κηλίδες.
Διατηρούνται σχετικά καλά μέχρι και 10 ημέρες στο διαμέρισμα φρούτων του οικιακού ψυγείου. Πριν από την κατανάλωση, πρέπει να πλένονται καλά με νερό.
Ασφάλεια
Τα κουκούτσια των καρπών του μούσμουλου περιέχουν τοξικά αλκαλοειδή όπως κυανογόνους γλυκοζίτες, που όταν καταναλωθούν μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά συμπτώματα ασθενειών. Για τον λόγο αυτό τα κουκούτσια δεν θεωρούνται εδώδιμα.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το άρθρο αυτό είναι μόνο ενημερωτικό. Δεν έχει σχέση με συστάσεις για κατανάλωση. Για οποιαδήποτε εξειδικευμένη ή εξατομικευμένη πληροφορία, συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον διαιτολόγο σας
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το βάρος και ο μεταβολισμός καθορίζονται περισσότερο από το γενετικό υπόβαθρο παρά από τη δίαιτα [μελέτη]
Ο ρόλος του φυσικοθεραπευτή στην κατ' οίκον φροντίδα ατόμων με άνοια
Παρέμβαση για τις τιμές στα ασφάλιστρα υγείας προαναγγέλλει το υπουργείο Οικονομικών