Νέα έρευνα αποκάλυψε ότι η σουκραλόζη, ένα υποκατάστατο ζάχαρης, μπορεί ενδεχομένως να ξεγελά τον εγκέφαλο ο οποίος να λαχταρά τροφή.
Ερευνητές ανακάλυψαν ότι αυτό το τεχνητό γλυκαντικό αλλάζει την εγκεφαλική δραστηριότητα με τρόπο που προκαλεί μεγαλύτερη πείνα, πιθανώς οδηγώντας σε μεγαλύτερη κατανάλωση θερμίδων μακροπρόθεσμα.
Η νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Nature Metabolism, εξέτασε πώς η σουκραλόζη επηρεάζει την πείνα αναλύοντας την εγκεφαλική δραστηριότητα στον υποθάλαμο 75 ατόμων.
Οι συμμετέχοντες κατανάλωναν είτε νερό, είτε ρόφημα με σουκραλόζη, είτε ρόφημα με ζάχαρη και στη συνέχεια υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία, εξέταση αίματος και εξετάσεις για τον εντοπισμό του επιπέδου της πείνας τους.
Οι μαγνητικές τομογραφίες αποκάλυψαν ότι όσοι κατανάλωσαν σουκραλόζη εμφάνιζαν αυξημένη εγκεφαλική δραστηριότητα και αλλαγές στον τρόπο που επικοινωνεί ο υποθάλαμος με άλλες περιοχές του εγκεφάλου.
Σε σύγκριση με αυτούς που κατανάλωσαν ζάχαρη όσοι έπιναν το ρόφημα με τη σουκραλόζη ανέφεραν ότι πεινούσαν περισσότερο.
Εξετάσεις αίματος αποκάλυψαν ότι η σουκραλόζη απέτυχε να αυξήσει τα επίπεδα σημαντικών ορμονών όπως η ινσουλίνη και η GLP-1 που είναι υπεύθυνες για τον κορεσμό.
Η Dr. Kathleen Alanna Page, του Keck School of Medicine, δήλωσε ότι το σώμα χρησιμοποιεί αυτές τις ορμόνες για να ενημερώσει τον εγκέφαλο ότι έχει κάποιος καταναλώσει θερμίδες για να μειώσει την πείνα. Η σουκραλόζη δεν έχει αυτή την επίδραση και οι διαφορές στην απόκριση των ορμονών στη σουκραλόζη σε σύγκριση με τη ζάχαρη ΄ήταν ακόμα πιο έντονες σε συμμετέχοντες με παχυσαρκία.
Πηγές:
Nature Metabolism
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αναβλήθηκε η επίσκεψη Μητσοτάκη στο υπουργείο Υγείας
Η σχέση ηλικίας και αφυδάτωσης
Πώς μπορεί να επηρεάσει τον άνθρωπο η αλλαγή της ώρας την άνοιξη