Από τους χαμηλότερους μισθούς στην Ευρώπη έχουν οι Έλληνες νοσοκομειακοί γιατροί, με αποτέλεσμα να υπάρχει κύμα παραιτήσεων και 5.000 κενές θέσεις στο ΕΣΥ.
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε το προεδρείο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), με υπόμνημα που κατέθεσε προχθές στον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και στην αναπληρώτρια υπουργό Ειρήνη Αγαπηδάκη.
Στο υπόμνημα, που παρατίθεται πιο κάτω, επισημαίνεται πως τα κενά στελέχωσης του ΕΣΥ σε ιατρικό δυναμικό ξεπερνούν τις 5.000, "...με συνέπεια να προκαλούνται τεράστιες δυσλειτουργίες, οι οποίες οδηγούν σε επιταχυνόμενο κύμα παραιτήσεων"...
Προβλήματα υπάρχουν και στο ΕΚΑΒ, για το οποίο ζητείται επαρκής αριθμός γιατρών προκειμένου να πραγματοποιούνται με ασφάλεια οι διακομιδές ασθενών.
Όπως τονίζεται, η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει σε άμεση και στοχευμένη προκήρυξη όλων των κενών θέσεων, ώστε να υπάρξει σταθεροποίηση και λειτουργική ανάταξη του ΕΣΥ.
Το προεδρείο του ΠΙΣ αφήνει αιχμές για τον τρόπο χορήγησης των οικονομικών κινήτρων. Σημειώνει πως με την πρόσφατη παρέμβαση (νόμος 4999/23) προβλέπεται επικαιροποίηση στα κίνητρα των γιατρών που υπηρετούν σε νοσοκομεία και Κέντρα γγείας κατηγορίας Άγονο Α', ώστε να υπάρξει αναπροσαρμογή του σχετικού επιδόματος και να συνδέεται με τον τωρινό βασικό μισθό τους.
"Η ελληνική Πολιτεία εξακολουθεί να καταβάλει το συγκεκριμένο επίδομα με βάση τους βασικούς μισθούς γιατρών ΕΣΥ του 1983 (με μετατροπή τους σε ευρώ) και όχι με βάση τους σημερινούς μισθούς, με αποτέλεσμα το επίδομα αυτό να έχει καταλήξει τόσο χαμηλό, ώαε να συνιστά εμπαιγμό", υπογραμμίζει το προεδρείο του ΠΙΣ.
Οι γιατροί κάνουν λόγο για εμπαιγμό, καθώς η συγκεκριμένη παροχή ξεκινά από 11,40 ευρώ και φτάνει στα 112,85 ευρώ.
Από τον ΠΙΣ σημειώνεται πως για να υπάρξει προσέλκυση και παραμονή των γιατρών στα άγονα και νησιωτικά νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, πρέπει να γίνει συνολική αναθεώρηση των κινήτρων.
Το προεδρείο του Συλλόγου ζητεί, επίσης, αναμόρφωση του ιατρικού μισθολογίου, το οποίο είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Προτείνει να προσεγγίζει τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.
Δημ.Κ.
Επιπλέον Πληροφορίες
Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι