"Η επίκουρη καθηγήτρια αιματολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Ελένη Γαβριηλάκη (φωτογραφία), είναι ταγμένη στην εργαστηριακή και κλινική έρευνα με έμφαση στη μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων, τις νέες κυτταρικές θεραπείες και τις θρομβωτικές μικροαγγειοπάθειες". Με αυτή τη φράση, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τίμησε την επιστήμονα του ΑΠΘ για την έρευνά της στην αιματολογία και για την προσφορά της στο κοινωνικό σύνολο, απονέμοντάς της τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Ευποιίας, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η ερευνήτρια έχει στο ενεργητικό της διεθνούς απήχησης δημοσιεύσεις, μεταξύ των οποίων βρίσκεται η μελέτη που εντοπίζει τη γενετική προδιάθεση κάποιου να παρουσιάσει βαριά COVID-19, ώστε να του χορηγηθεί έγκαιρα στοχευμένη θεραπεία.

"Η βράβευση, την οποία αποδέχτηκα με πολύ μεγάλη χαρά και συγκίνηση, αντανακλά όχι μόνο την προσωπική αλλά και μια συλλογική προσπάθεια: τον κόπο πολλών ανθρώπων που συνέβαλλαν στο να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο και να μπορέσω εγώ να το εξελίξω περαιτέρω", λέει η ίδια στο iatronet.gr, ενώ μιλά για το σύνολο της μέχρι τώρα διαδρομής της και για τα μελλοντικά της σχέδια.

Μια πορεία αριστείας

Ολοκληρώνοντας τις σπουδές της στο Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ, η Ε.Γαβριηλάκη εκφώνησε τον όρκο του Ιπποκράτη πρώτη μεταξύ των περίπου 200 απόφοιτων και ξεκίνησε αμέσως τις μεταπτυχιακές και διδακτορικές της σπουδές. Στο διδακτορικό της μελέτησε την ενεργοποίηση των αιμοπεταλίων με μια πρωτοποριακή μέθοδο που της χάρισε ανακοινώσεις και βραβεύσεις σε πανελλήνια και διεθνή συνέδρια, αλλά και μια υποτροφία από το Ίδρυμα Libra για μεταδιδακτορικές σπουδές στο Johns Hopkins.

"Επειδή είχα αποφασίσει να γίνω αιματολόγος, πήγα στον Τομέα της Αιματολογίας, όπου δούλεψα για ένα χρόνο με τον διευθυντή του, Robert Brodsky, που είναι τώρα πρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρείας Αιματολογίας", αναφέρει και προσθέτει: "Εκεί ασχολήθηκα με τη μελέτη του συμπληρώματος και των θρομβωτικών μικροαγγειοπαθειών. Ανακαλύψαμε μια διαγνωστική μέθοδο που βοηθά στην γρήγορη ταυτοποίηση και θεραπεία με πολύ αποτελεσματικά φάρμακα ασθενών που πάσχουν από θρομβωτικές μικροαγγειοπάθειες. Πρόκειται για σπάνια αλλά απειλητικά για τη ζωή σύνδρομα που αντιμετωπίζονται πολύ συχνά από αιματολόγους ή και από νεφρολόγους και από άλλες ειδικότητες". Η εργασία δημοσιεύτηκε στα μεγαλύτερα επιστημονικά περιοδικά της αιματολογίας, ανακοινώθηκε σαν προφορική ανακοίνωση στο μεγαλύτερο συνέδριο της ειδικότητας, ενώ βραβεύτηκε με βραβείο έρευνας από το Johns Hopkins.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα με τα απαραίτητα εφόδια που απέκτησε με την υποτροφία, η κ. Γαβριηλάκη συνέχισε την εκπαίδευσή της στην υψηλού επιπέδου Αιματολογική Κλινική του νοσοκομείου Παπανικολάου, όπου παράλληλα συνέχισε και το ερευνητικό της έργου, με τη στήριξη του εμβληματικού επικεφαλής της μονάδας, Αχιλλέα Αναγνωστόπουλου και της σημερινής διευθύντριας, Ιωάννας Σακελλάρη.

«Έλαβα μεγάλη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Αιματολογική Εταιρεία για τη μελέτη του συμπληρώματος στους ασθενείς μετά από μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων. Οι εργασίες που προέκυψαν έλαβαν βραβεύσεις σε ελληνικά συνέδρια, ενώ παράλληλα, με χρηματοδότηση της Αμερικάνικης Αιματολογικής Εταιρείας, συνεχίσαμε το ερευνητικό έργο για τους ασθενείς με δρεπανοκυτταρική νόσο», αναφέρει.

Η "πλατινένια" μελέτη για την COVID-19

Η έλευση της πανδημίας κορωνοϊού άλλαξε τα δεδομένα. Οι αιματολόγοι αρχικά επιχειρούσαν να συνδράμουν στον δικό τους τομέα, σε μια νόσο που στην αρχή φαινόταν να αφορά κυρίως πνευμονολόγους και λοιμωξιολόγους. Στη συνέχεια, όταν ανακαλύφθηκε το συστηματικό του νοσήματος, που είναι τα θρομβωτικά επεισόδια, ανέλαβαν ενεργότερο ρόλο στους ασθενείς με βαριά εικόνα.

"Προχωρήσαμε σε περαιτέρω μελέτες με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για να εντοπίσουμε τη γενετική προδιάθεση που θα μπορούσε να προβλέψει ποιος ασθενής θα νοσούσε βαριά, θα πήγαινε στη ΜΕΘ ή θα πέθαινε", θυμάται. Το συγκεκριμένο ερευνητικό αντικείμενο, με κύρια ερευνήτρια την ίδια, που απέσπασε πλατινένιο βραβείο, αποτέλεσε τη βάση και για μελέτες φαρμάκων που θα μπορούσαν να χορηγηθούν σε εξειδικευμένες ομάδες πληθυσμών με σοβαρή COVID-19. "Πρόκειται για φάρμακα - αναστολείς του συμπληρώματος, που έχουν ένδειξη σε άλλες αιματολογικές παθήσεις και έχουν δοθεί εκτός ένδειξης σε ασθενείς με βαριά COVID-19 ή γενετική προδιάθεση, με θετικά αποτελέσματα", επισημαίνει, για να συμπληρώσει: "Με δεδομένο ότι η COVID θα μείνει για τους σοβαρά ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, μέσα απ΄ αυτό παίρνουμε μαθήματα για το πώς θα αντιδράσουμε και πώς θα εφαρμόσουμε αυτή την πληροφορία και σε άλλες καταστάσεις".

Η βράβευση από την Προεδρία της Δημοκρατίας αποφασίστηκε πριν από δύο χρόνια, όμως αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας, αλλά και της απώλειας του Μίκη Θεοδωράκη που θα ήταν κύριος τιμώμενος της τελετής.

"Έχουμε επίπεδο αντάξιο μεγάλων κέντρων του εξωτερικού"

Στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, όπου έχει μετακινηθεί τον τελευταίο χρόνο, η επίκουρη καθηγήτρια έχει ενταχθεί στο δυναμικό της Β Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής, με διευθυντή τον αναπληρωτή καθηγητή Μιχαήλ Δούμα, και στο εξειδικευμένο τμήμα αιμόστασης και θρομβώσεων, με επικεφαλής την καθηγήτρια Αιματολογίας, Σοφία Βακαλοπούλου, όπου συνεχίζει την ερευνητική της δραστηριότητα. "Έχουμε λάβει ήδη χρηματοδότηση για μελέτες της ενδοθηλιακής βλάβης σε ασθενείς μετά από κυτταρική θεραπεία (CAR-T κύτταρα), μια πρωτοποριακή θεραπεία που εφαρμόζεται στο Παπανικολάου και είναι σωτήρια για ασθενείς που παλιά δεν είχαν ελπίδα επιβίωσης. Εμείς μελετούμε κυρίως τις τοξικότητες και πώς μπορούμε να τις προλάβουμε, και παράλληλα συνεχίζουμε την έρευνα στην αιμορροφιλία, στο Αιμορροφιλικό Κέντρο Βορείου Ελλάδος στο Ιπποκράτειο", σημειώνει.

Απευθύνοντας μήνυμα προς τους ασθενείς, η κ. Γαβριηλάκη υπογραμμίζει πως "σε πάρα πολλούς τομείς, και σίγουρα στην αιματολογία, έχουμε στη Θεσσαλονίκη όλα τα εφόδια να αντιμετωπίσουμε τον ασθενή όπως θα αντιμετωπιζόταν σε ένα μεγάλο κέντρο του εξωτερικού".

Οι βραβεύσεις

Στην ίδια τελετή βραβεύτηκαν, επίσης:

- Με τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος, ο επιχειρηματίας Χρήστος Φωκάς,

- Με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος ο γιατρός-χειρουργός Γεώργιος Βρακάς, ο ιδρυτής της Axion Hellas Βασίλειος Πατέρας, και ο εθελοντής και εμπνευστής της Κοινωνικής Κουζίνας "Ο 'Αλλος 'Ανθρωπος", Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος,

- Με τον Αργυρό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος, ο αστυνομικός Χρήστος Πετμεζάς,

- Με τον Αργυρό Σταυρό του Τάγματος της Ευποιΐας, η νοσηλεύτρια Μαρία Ανδρουλάκη, και η εκπαιδευτικός, Μαρία Τσιαλέρα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD
Αποκάλυψη προτομής Ιπποκράτη στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών