Στις ΗΠΑ, ερευνητές σε 11 νοσοκομεία παίδων ανακάλυψαν ότι η χρήση αλγόριθμου πριν την εγχείρηση για αφαίρεση ωοθηκών μείωνε τη μη αναγκαία αφαίρεση, από 16,1% των περιστατικών πριν τη χρήση του σε 8,4% όταν ενσωματώθηκε στη διαδικασία.

Η έρευνα αναφέρει ότι η χρήση αλγόριθμου βοηθά τους γιατρούς να εκτιμήσουν τον κίνδυνο κακοήθειας μιας ασθενούς και καθοδηγεί τη λήψη απόφασης πριν την εγχείρηση.

Tο εργαλείο κατηύθυνε  με μεγάλη ακρίβεια ασθενείς χαμηλού κινδύνου οι οποίες διατήρησαν τις ωοθήκες, ενώ κατηγοριοποίησε λανθασμένα μόνο το 0,7% αυτών με κακοήθεια.

Ο Peter C. Minneci, του  Nemours Children's Health, Delaware Valley, δήλωσε πολύ ευχαριστημένος που ο αλγόριθμος φάνηκε να μειώνει σημαντικά τη μη αναγκαία αφαίρεση ωοθηκών σε περιστατικά καλοήθους μάζας και ο οποίος κατεύθυνε τις ασθενείς με ακρίβεια σε εγχείρηση στην οποία οι ωοθήκες διατηρήθηκαν.

Η ωοθηκεκτομή μπορεί να έχει ορισμένες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία νεαρής ηλικίας ασθενών και το εργαλείο για την κατηγοριοποίηση του κινδύνου και τη λήψη αποφάσεων συμβάλλει στην ελαχιστοποίηση του αριθμού των εγχειρήσεων αφαίρεσης ωοθηκών που γίνονται σε πλαίσιο καλοηθών μαζών.

Η υιοθέτηση του αλγόριθμου θα μπορούσε να εμποδίσει σημαντική βλάβη που προκαλείται από μη αναγκαία ωοθηκεκτομή στην εφηβεία.

Η έρευνα αξιολόγησε την ικανότητα του αλγόριθμου να ξεχωρίζει με ακρίβεια τις καλοήθεις από τις κακοήθεις μάζες στις ωοθήκες, με την ελπίδα μείωσης του αριθμού των εγχειρήσεων αφαίρεσης ωοθηκών για καλοήθεις μάζες.

Περιέλαβε 519 ασθενείς  6 έως 21 ετών, που υποβλήθηκαν σε εγχείρηση για μάζα στις ωοθήκες. 96 ήταν στην προεγχειρητική φάση που δεν χρησιμοποιήθηκε ο αλγόριθμος, 105 σε φάση υιοθέτησης του αλγόριθμου και 318 στη φάση εφαρμογής με χρήση αλγόριθμου.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν τον αλγόριθμο που μοιάζει με δέντρο αποφάσεων.

Ο πλήρης αλγόριθμος περιλαμβάνεται στη δημοσίευση, στο JAMA.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού