Δεν έχει εμπεδωθεί από τους Έλληνες η ιπποκρατική ρήση "η πρόληψη είναι προτιμότερη από τη θεραπεία". Αυτό προκύπτει σαφώς από τα στοιχεία που αφορούν τις επενδύσεις για πρόληψη στον τομέα της Υγείας.

Τα δεδομένα παρουσιάστηκαν την Πέμπτη από εκπροσώπους του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), στο πλαίσιο της έκδοσης "Η φαρμακευτική αγορά στην Ελλάδα: Γεγονότα και Στοιχεία 2022".

Στην έκδοση, που παρατίθεται πιο κάτω, περιλαμβάνεται ένας πίνακας με στοιχεία ΟΟΣΑ, στον οποίο αποτυπώνεται η κατά κεφαλή δαπάνη για πρόληψη στην Ελλάδα και σε μία σειρά από άλλες χώρες.

Όπως φαίνεται στον πίνακα, η δαπάνη το 2021 ήταν μόλις 64 ευρώ ανά Έλληνα, ποσό που κατατάσσει τη χώρα μας σε μία από τις χειρότερες θέσεις.

Ενδεικτικό είναι πως η κατά κεφαλή δαπάνη ανέρχεται σε 566 ευρώ στην Αυστρία, 555 ευρώ στη Δανία, 532 ευρώ στην Ολλανδία, 421 ευρώ στο Λουξεμβούργο και 361 ευρώ στη Γερμανία

Η Ελλάδα βρίσκεται πιο κάτω από την Πορτογαλία και ξεπερνά στην Κύπρο, την Κροατία, τη Μάλτα, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, τη Σλοβακία και την Πολωνία.

Από την ίδια μελέτη προκύπτει, επίσης, σημαντική υποχώρηση στις δαπάνες Υγείας στην Ελλάδα, την ώρα που καταγράφηκε αύξηση στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και στις Νότιες χώρες.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD
Αποκάλυψη προτομής Ιπποκράτη στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών