Δικτύωση στην πράξη με τους Έλληνες γιατρούς της διασποράς και επιστημονικές συνεργασίες που θα δημιουργήσουν ένα περιβάλλον ευνοϊκό για το brain gain είναι οι δύο κύριοι στόχοι του 2ου Παγκόσμιου Πανομογενειακού Συνεδρίου Aristotle Medical Forum (AMF) που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη το Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ.

"Το Brain gain είναι σαν την ανοσοποίηση. Το εμβόλιο θέλει πολλές δόσεις για να σου κάνει αντισώματα", ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Forum, Κυριάκος Αναστασιάδης, εξηγώντας πως η πραγματική δικτύωση και οι συνεργασίες που αναπτύσσονται σε ερευνητικό, εκπαιδευτικό και κλινικό επίπεδο, δημιουργούν ένα περιβάλλον συγκοινωνούντων δοχείων, που θα δώσει ερεθίσματα για την επιστροφή επιστημονικού δυναμικού.

To AMF διοργανώνεται στο πλαίσιο μιας σειράς πρωτοβουλιών εξωστρέφειας και εκπαιδευτικής διπλωματίας που έχει αναλάβει τα τελευταία χρόνια το Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ, όπως η δημιουργία του πρώτου αγγλόφωνου διεθνούς προγράμματος σπουδών, το οποίο προσελκύει φοιτητές από 33 χώρες των 5 ηπείρων.

Το θεματικό της φετινής διοργάνωσης είναι "Η Οδύσσεια από το κλασικό στο ψηφιακό". "Πλέον είμαστε στην ψηφιακή εποχή, της τεχνητής νοημοσύνης, του mRNA, της ιατρικής ακριβείας και όλη η Ιπποκρατική ιατρική μετασχηματίζεται σε ένα νέο δυναμικό περιβάλλον", ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης.

Πέρυσι στο 1ο AMF, με θεματικό "Όταν ο Ιπποκράτης συναντά τον Αριστοτέλη", προσέλκυσε 85.000 διαδικτυακούς επισκέπτες, αλλά και 250 ομογενείς γιατρούς από Ελληνικές ενώσεις του εξωτερικού από 25 χώρες.

Βιοιατρική τεχνολογία

Μεταξύ των εκλεκτών καλεσμένων του Forum είναι ο χειρουργός Shafi Ahmed, που ήταν πρωτοσέλιδο στο ΤΙΜΕ πριν από 6 χρόνια, επειδή μετέδιδε παγκοσμίως για πρώτη φορά ζωντανά τρισδιάστατες εγχειρήσεις από το Λονδίνο και παρακολουθούνταν από 142.000 άτομα ταυτόχρονα. "Δηλαδή μπορούσε να εκπαιδεύσει ουσιαστικά 142.000 ειδικευόμενους ταυτόχρονα σε όλο τον κόσμο, με εικονική πραγματικότητα", τόνισε ο Παναγιώτης Μπαμίδης, καθηγητής Ιατρικής Φυσικής και Εκπαίδευσης στο ΑΠΘ και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Βιοϊατρικής Τεχνολογίας.

Παράλληλα με το AMF συνδιοργανώνεται το 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο Βιοϊατρικής τεχνολογίας, καθώς η τεχνολογική καινοτομία βρίσκεται σήμερα στον πυρήνα της εξέλιξης των συστημάτων υγείας και της φροντίδας Υγείας.

Ανάμεσα σε πολλές πρωτοποριακές εισηγήσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της διοργάνωσης, περιλαμβάνονται: πώς "ισιώνουμε" "τσαλακωμένες" πρωτεϊνες για να αποφύγουμε αναπτυξιακές διαταραχές, Ψηφιακά έκδοχα του εαυτού μας (digital twins) για να παραχωρούμε αυτά τις κλινικές δοκιμές, αλλά και ενδεχόμενα λάθη στην κατανόηση της παχυσαρκίας και του διαβήτη.

Οι Έλληνες γιατροί της διασποράς

"Οι Έλληνες ήταν πάντα ήταν ένας λαός ταξιδευτής, με εξωστρέφεια. Όπου κι αν πήγαινε διατηρούσε δεσμούς με την Ελλάδα", σημείωσε ο Αλέξης Θεοδώρου χειρουργός, συντονιστής της Διαρκούς Επιτροπής των Ελληνικών Ιατρικών Συλλόγων της Ομογένειας και πρόσθεσε: "το AMF έρχεται να ενισχύσει αυτούς τους δεσμούς, φέρνοντας ανθρώπους που πρωτοπορούν στον τομέα τους, στην έρευνα, στην εκπαίδευση και στην κλινική δουλειά".

Από την πλευρά της η Ευαγγελία Αμιράλη, καθηγήτρια Παιδοψυχιατρικής, μέλος της Ένωσης Ελλήνων Γιατρών στο Quebec του Καναδά, σημείωσε πω οι ελληνικοί σύλλογοι γιατρών της διασποράς επί 30 και πλέον χρόνια έχουν προσπαθήσει να έρθουν πιο κοντά με την Ελλάδα, ενώ πρόσθεσε πως υπάρχει ενεργό ενδιαφέρον για μακροχρόνιες συνεργασίες σε τομείς όπως η ιατρική τεχνολογία και η παροχή κλινικών υπηρεσιών που είναι βασισμένη σε επιστημονικά δεδομένα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD
Αποκάλυψη προτομής Ιπποκράτη στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών