Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, νέα γυναίκα με παραπληγία κατάφερε να σταθεί και πάλι όρθια και να κάνει τα πρώτα της βήματα, χάρη στην επιτυχή αντιμετώπισή της με την  καινοτόμο εφαρμογή της ηλεκτρικής διέγερσης νωτιαίου μυελού. Την εγχείρηση πραγματοποίησε στην 38χρονη ασθενή ο Δαμιανός Ε. Σακάς, Ομότιμος Καθηγητής Νευροχειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Επ. Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Εταιρείας Λειτουργικής Νευροχειρουργικής και Μέλος της Παγκόσμιας Ακαδημίας Νευροχειρουργών.

Ο κ. Σακκάς παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου το περιστατικό την Τρίτη 14 Νοεμβρίου, καθώς και τις εξελίξεις από την εφαρμογή της καινοτόμου μεθόδου σε παραπληγικούς ασθενείς.

Η ασθενής, 38 ετών είχε ένα ατύχημα το 2018 με αποτέλεσμα τον βαρύ τραυματισμό του νωτιαίου μυελού. Για 4 χρόνια, η γυναίκα είχε πλήρη κινητική παραπληγία και απώλεια αισθητικότητας κάτω από το επίπεδο του αφαλού και χρησιμοποιούσε αμαξίδιο. Λόγω της βλάβης ήταν ανέφικτη η σωστή μετάδοση των εντολών από τον εγκέφαλο προς τα κάτω άκρα. Η καθημερινή φυσιοθεραπεία που έκανε δεν οδήγησε σε ουσιαστική βελτίωση και η ασθενής δεν μπορούσε να σταθεί όρθια και να περπατήσει. Την πρώτη ημέρα μετά την 4ωρη εγχείρηση στην οποία υποβλήθηκε, με την καινοτόμο εφαρμογή της ηλεκτρικής διέγερσης νωτιαίου μυελού, από τον Κ. Σακκά, η γυναίκα μπόρεσε να κινήσει τα πέλματά της. Εξι μήνες μετά, η ασθενής  στέκεται όρθια και ανέκτησε την ικανότητα για αυτόνομη βάδιση (με χρήση υποστηρικτικού ‘’Π’’). Τώρα, αντιμετωπίζει και πάλι με χαμόγελο και ελπίδα τη ζωή και δήλωσε ότι έχει βελτίωση, αισθάνεται τα πόδια της και μπορεί και περπατά. Επόμενο βήμα είναι να περπατά με τη βοήθεια βακτηρίας. Οπως λέει η ασθενής, ''η ελπίδα δεν σταματά ποτέ''!

Είναι η πρώτη περίπτωση στη χώρα μας που αντιμετωπίστηκε με αυτή τη μέθοδο και από τις ελάχιστες που έχουν αντιμετωπισθεί παγκοσμίως με τον συγκεκριμένο τρόπο.

Για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα, μεγάλη σημασία έχουν η ενδελεχής μελέτη του ασθενούς, η επιτυχής τεχνικά εμφύτευση και σύνδεση του διεγέρτη με τον νωτιαίο μυελό, ο ακριβής προγραμματισμός του διεγέρτη και η εφαρμογή προγράμματος εντατικής φυσικοθεραπείας.

Ανοίγουν πλέον νέοι ορίζοντες στην αντιμετώπιση παρόμοιων περιστατικών, που πραγματικά δίνουν ζωή στους παραπληγικούς ασθενείς.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς θα βοηθήσω ένα παιδί με αυτισμό να μάθει να χρησιμοποιεί την τουαλέτα
Χάλκινος Ολυμπιονίκης ο Κουρουγκλίεβ στα 86κ. ελευθέρας πάλης
Περπάτημα και τρέξιμο: Ποιο είναι καλύτερο για την υγεία