Για πρώτη φορά στην ιστορία του, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ -ο FDA- ενέκρινε το πρόγραμμα της Πολιτείας της Φλόριντα για την εισαγωγή ορισμένων συνταγογραφούμενων φαρμάκων σε χύμα μορφή από τον Καναδά.

Η έγκριση αυτή ανοίγει το δρόμο και για άλλες Πολιτείες της Αμερικής να ζητήσουν άδεια εισαγωγής φαρμάκων από τον Καναδά, καθώς εκεί οι τιμές είναι πολύ φθηνότερες, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν το κόστος για τους Αμερικανούς καταναλωτές.

Η πρόταση της Φλόριντα αφορά μια σειρά από κατηγορίες φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων αυτών για το άσθμα, τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή ΧΑΠ, τον Διαβήτη, τον HIV και το AIDS και τις ψυχικές ασθένειες.  

Τα φάρμακα θα διατίθενται σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, όπως τα ανάδοχα παιδιά, οι κρατούμενοι στις φυλακές, σε ορισμένους ηλικιωμένους και παραλήπτες του Medicaid.

Ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης DeSantis υπέγραψε το σχέδιο νόμου (των εισαγωγών) το 2019, αλλά απαιτούσε ομοσπονδιακή αναθεώρηση και έγκριση από τον FDA, ο οποίος ελέγχει τις εισαγωγές συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Ο DeSantis επεσήμανε ότι το πρόγραμμα θα εξοικονομήσει έως και 180 εκατ. δολάρια μόνο τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, προσφέροντας φάρμακα χαμηλότερου κόστους στους κατοίκους της Φλόριντα.

Απότομα υψηλότερες τιμές φαρμάκων στις ΗΠΑ

Η πολιτεία της Φλόριντας ισχυρίζεται ότι ορισμένα φάρμακα είναι πολύ δαπανηρά - με τιμή περίπου 400 δολαρίων ανά χάπι - ακριβότερα έως και 218% έναντι των τιμών που ισχύουν στον Καναδά.

Ο FDA ενέκρινε το κρατικό πρόγραμμα εισαγωγών για δύο χρόνια. Οι κρατικοί αξιωματούχοι πρέπει πρώτα να δοκιμάσουν τα φάρμακα για να βεβαιωθούν ότι είναι αυθεντικά και να τα επισημάνουν εκ νέου ώστε να συμμορφώνονται με τα πρότυπα των ΗΠΑ.

Η Υπηρεσία για τη Διοίκηση Υγείας της Φλόριντα θα πρέπει να παρέχει στον FDA μια τριμηνιαία έκθεση που θα περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τα εισαγόμενα φάρμακα, την εξοικονόμηση κόστους αλλά και πιθανά ζητήματα ασφάλειας και ποιότητας που θα ανακύψουν.

Οι λομπίστες της αμερικανικής φαρμακευτικής βιομηχανίας αντιτίθενται εδώ και καιρό στα προγράμματα εισαγωγής φαρμάκων σε χύμα μορφή και αναμένεται να προσπαθήσουν να εμποδίσουν την εφαρμογή του προγράμματος της Φλόριντα.

Η Pharmaceutical Research and Manufacturers of America (PhRMA), ο κύριος όμιλος εκπροσώπησης της βιομηχανίας φαρμάκων στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι αντιτιθεται σθεναρά στην απόφαση του FDA, υποστηρίζοντας ότι «Η διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών στα απαραίτητα φάρμακα είναι κρίσιμης σημασίας, αλλά η εισαγωγή μη εγκεκριμένων φαρμάκων, είτε από τον Καναδά είτε από αλλού αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία».

Παράλληλα, η Partnership for Safe Medicines, η οποία προστατεύει τους καταναλωτές από πλαστά και άλλα μη ασφαλή συνταγογραφούμενα φάρμακα, είναι επίσης αντίθετη με την κίνηση του FDA, θεωρώντας ότι η απόφαση του Οργανισμού βάζει σε κίνδυνο την υγεία των Αμερικανών καταναλωτών, ανοίγοντας τον δρόμο στα παραποιημένα σκευάσματα και στους εκπροσώπους αυτών που θα χαρούν να καλύψουν τη ζήτηση. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι