Το 2o Πανελλήνιο Συνέδριο Ιατρικής Γενετικής πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 8-10 Δεκεμβρίου 2023 στο ιστορικό Αμφιθέατρο της Φυσιολογίας «Γ. Κοτζιάς» στην Ιατρική Σχολή.
Η διεξαγωγή του Συνεδρίου έγινε από την Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής Γενετικής με φυσική παρουσία και συνέδρους από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο.
Διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι ομιλητές έλαβαν μέρος στο Συνέδριο με στόχο τη μετάδοση γνώσεων και εμπειριών στον τομέα της Ιατρικής Γενετικής, καθώς επίσης και στην ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού ως προς τη διάγνωση, την πρόγνωση, την πρόληψη και τη γενετική συμβουλευτική.
Το ιδιαίτερα πλούσιο Επιστημονικό Πρόγραμμα του Συνεδρίου περιλάμβανε θέματα από όλο το φάσμα της Ιατρικής καθώς υπάρχει στενή σχέση της Ιατρικής Γενετικής με πολλές άλλες Ειδικότητες, τόσο σε Ερευνητικό όσο και σε Κλινικό επίπεδο. Επίσης για πρώτη φορά υπήρχαν και Κλινικά Φροντιστήρια τα οποία είχαν σαν στόχο την καλύτερη διαδραστική συζήτηση και συμμετοχή.
Τα θέματα τα οποία αναπτύχθηκαν στο Συνέδριο αφορούσαν τη συμβολή της Ιατρικής Γενετικής στη Μαιευτική – Γυναικολογία, στην Εμβρυο-μητρική (Προγεννητική Διάγνωση – Προεκλαμψία – Υπογονιμότητα), στην Καρδιολογία, στην Ορθοπεδική (Σκελετικές δυσπλασίες – γονίδια), στην Παιδιατρική – Νεογνολογία, στην Ενδοκρινολογία (Σακχαρώδης Διαβήτης – Παχυσαρκία – Διατροφογενετική), στην Αναπτυξιακή Παιδιατρική (Αυτισμός – Δ.Ε.Π.Υ), στη Δερματολογία, όπως επίσης και στην Ογκολογία (Κληρονομικός καρκίνος – Όγκοι οστών).
Στο Συνέδριο δόθηκε έμφαση στη διεπιστημονική συνεργασία, η οποία απαιτείται και πρέπει να υπάρχει ούτως ώστε οι ασθενείς με γενετικά προβλήματα να αποκομίζουν το μεγαλύτερο δυνατό όφελος. Ιδιαίτερα τονίσθηκε η αξία της έγκυρης και έγκαιρης διάγνωσης, της πρόγνωσης και της πρόληψης. Επίσης επισημάνθηκε η χρησιμότητα των Νέων Τεχνολογιών, όπως των γονιδιακών θεραπειών, στις διάφορες γενετικές ασθένειες και κακοήθειες με απώτερο στόχο την Ιατρική ακριβείας.
Η Ιατρική Γενετική, τόνισαν όλοι οι ομιλητές, στοχεύει στην προγεννητική διάγνωση, στην αποφυγή εμφάνισης συγγενών ανωμαλιών, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και στην αποφυγή των μακροπρόθεσμων επιπλοκών στους ήδη πάσχοντες.
Σκοπός των παρεχομένων υπηρεσιών Ιατρικής Γενετικής είναι να βοηθήσει τα άτομα που πάσχουν ή που έχουν προδιάθεση να αναπτύξουν γενετικές ανωμαλίες, να ενταχθούν στην κοινωνία, να ζήσουν και να τεκνοποιήσουν με όσο το δυνατό φυσικότερο τρόπο.
‘’Όπως κάθε χρόνο, δέσμευσή μας είναι να βελτιώνουμε και να εμπλουτίζουμε συνεχώς το περιεχόμενο των διαφόρων εκδηλώσεών μας. Η ενεργή συμμετοχή και η ανταλλαγή απόψεων ελπίζουμε ότι θα συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων μας ευχόμενοι να ωφελούνται επιστημονικά, ιδίως οι νέοι Ιατροί, από τις πρόσφατες εξελίξεις και τα επιτεύγματα της Ιατρικής Γενετικής’’.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Χρίστος Λιάπης υπογράφει το βιβλίο του ''Λαβωμένος Ίαμβος''
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας
Goody's-Everest: Επέκταση στο εξωτερικό με 9 νέα σημεία έως το τέλος του 2024