Σε συμφωνία για τον ορισμό κατευθυντήριων γραμμών σε σχέση με τη χειρουργική σε παχύσαρκα άτομα, προχώρησαν 78 έμπειροι βαριατρικοί χειρουργοί από 32 χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Το σχετικό κείμενο δημοσιεύτηκε προχθές στο επιστημονικό περιοδικό Nature και αποτελεί εξέλιξη των νέων κατευθυντήριων γραμμών που αποφασίστηκαν πρόσφατα από την Αμερικανική Εταιρεία Μεταβολικής και Βαριατρικής Χειρουργικής και τη Διεθνή Ομοσπονδία για τη Χειρουργική της Παχυσαρκίας και των Μεταβολικών Διαταραχών.
Όπως αναφέρει η συντακτική ομάδα, η μεταβολική και βαριατρική χειρουργική θεωρείται ευρέως η πιο αποτελεσματική επιλογή για τη θεραπεία της παχυσαρκίας, μίας χρόνιας, υποτροπιάζουσας νόσου.
Στόχος της μελέτης είναι να καθιερώσει το πρώτο σύνολο συναινετικών κατευθυντήριων γραμμών για την επιλογή διαδικασιών στην παχυσαρκία κατηγορίας Ι και ΙΙ (νοσηρή παχυσαρκία). Οι 78 επιστήμονες συμμετείχαν σε διαδικασία ψηφοφορίας, με το όριο για συναίνεση να έχει οριστεί τουλάχιστον στο 70% των συμμετεχόντων.
Οι ειδικοί κατέληξαν σε συναίνεση σε 54 δηλώσεις σχετικά με την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Συμφώνησαν πως η μεταβολική - βαριατρική χειρουργική είναι μία οικονομικά αποδοτική θεραπευτική επιλογή για τη νοσηρή παχυσαρκία (τάξης ΙΙ) και για ασθενείς με παχυσαρκία τάξης Ι οι οποίοι δεν έχουν πετύχει σημαντική απώλεια βάρους μέσω μη χειρουργικών μεθόδων.
Κρίθηκε, επίσης, κατάλληλη για ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και δείκτη μάζας σώματος 30 kg/m2 ή μεγαλύτερο.
Μπαλόνι
Η επιτροπή προσδιόρισε το ενδογαστρικό μπαλόνι ως θεραπευτική επιλογή για ασθενείς με παχυσαρκία κατηγορίας Ι και την ενδοσκοπική γαστροπλαστική ως επιλογή για ασθενείς με παχυσαρκία κατηγορίας Ι και ΙΙ, καθώς και για ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 και δείκτη μάζας σώματος ≥ 30 kg/m2.
Το γαστρικό μανίκι και η γαστρική παράκαμψη Roux-en-Y αναγνωρίστηκαν, επίσης, ως βιώσιμες θεραπευτικές επιλογές για αυτές τις ομάδες ασθενών.
Η επιτροπή συμφώνησε επίσης ότι μια γαστρική παράκαμψη είναι μια κατάλληλη επιλογή για ασθενείς με παχυσαρκία τάξης ΙΙ και διαβήτη 2, ανεξάρτητα από την παρουσία ή τη σοβαρότητα ιατρικών προβλημάτων που σχετίζονται με την παχυσαρκία.
Στη μελέτη επισημαίνεται πως επιτεύχθηκε συναίνεση σχετικά με τις διαδικασίες αντιμετώπισης, αλλά εξακολουθούν να χρειάζονται τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές στην παχυσαρκία Κατηγορίας Ι και ΙΙ για να προσδιοριστεί η καλύτερη θεραπευτική προσέγγιση για αυτούς τους ασθενείς στο μέλλον.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι