"Χωρίς φρένα" τρέχει η δαπάνη του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), με τις φετινές εκτιμήσεις να την ανεβάζουν στα 300 και πλέον εκατ. ευρώ από 260 εκατ. ευρώ που ήταν πέρυσι, κατά τα λεγόμενα παράγοντα του υπουργείου Υγείας. 

Και όταν μιλάμε για "φρένα σπασμένα", το εννοούμε κυριολεκτικώς, καθώς τα τελευταία 10 χρόνια η δαπάνη του ΙΦΕΤ, από 50 εκατομμύρια ευρώ έφτασε στα 260 εκατομμύρια ευρώ πέρυσι, δηλαδή έχει πενταπλασιαστεί, ενώ αναπάντητο παραμένει το ερώτημα από ποια κονδύλια καλύπτεται η συγκεκριμένη δαπάνη. 

Το αναγκαίο φρενάρισμα της δαπάνης, λοιπόν, ήταν και ο βασικός λόγος της πρόσφατης συνάντησης μεταξύ των παραγόντων της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τις εταιρείες - μέλη του ΣΦΕΕ. Οι πρώτοι άσκησαν "χειρουργική" πίεση για μεγαλύτερες εκπτώσεις από τις εταιρείες (με τις ευλογίες βεβαίως των μητρικών τους), χρυσώνοντας το χάπι με κάποιες διευκολύνσεις για την ευκολότερη ένταξη των σκευασμάτων τους στη θετική λίστα.  

Και εδώ είναι το πολύ λεπτό σημείο, καθώς πληροφορίες λένε ότι οι πολυεθνικές δεν δείχνουν διατεθειμένες να δώσουν περισσότερα. Γιατί; Διότι τα τελευταία 10 χρόνια οι υποχρεωτικές επιστροφές στον ΕΟΠΥΥ (clawback)  έχει δεκαπλασιαστεί, από 240 εκατομμύρια ευρώ στα 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Επίσης, το κακό παράδειγμα της Ελλάδας με τις υψηλές επιστροφές και τις μεγάλες εκπτώσεις συμπαρασύρει και τις άλλες αγορές που δραστηριοποιούνται. 

Κοινή παραδοχή 

Ισως το μόνο θετικό συμπέρασμα της συνάντησης, που αποτελεί και κοινή παραδοχή από όλους όσους συμμετείχαν σε αυτήν, είναι ότι το ΙΦΕΤ πρέπει να διατηρήσει την αποστολή του που είναι η έκτακτη κάλυψη αναγκών ασθενών. 

Τα 5 συμπεράσματα της συνάντησης. 

  • Το ΙΦΕΤ πρέπει να διατηρήσει την αποστολή του, που είναι η έκτακτη κάλυψη των αναγκών ασθενών.
  • Ζήτησε την παρέμβαση των τοπικών αντιπροσώπων στις μητρικές τους (ή στις εταιρείες που αντιπροσωπεύουν σκευάσματα) για βελτίωση (μείωση) των τιμών.
  • Αποφασιστηκε η κατάργηση του 5/11 για να διευκολυνθεί η διαδικασία αποζημίωσης των φαρμάκων στη χώρα.
  • Για τα Φάρμακα εξωτερικού να συσταθεί ειδική επιτροπή εγκρίσεων που θα βασίζεται σε στοιχεία αποδοτικότητας (φαρμακοοικονομίας).
  • Το υπουργείο φαίνεται ότι δεν θέλει την επιβολή clawback στα φάρμακα του ΙΦΕΤ.

Τι λέει η αγορά 

Είναι σαφές ότι οι στρεβλώσεις είναι πολλές και πρέπει να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα με στόχο όμως την πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες τους και όχι την τιμωρία της Φαρμακοβιομηχανίας μέσω clawback. 

Στην περίπτωση του ΙΦΕΤ μπορεί κανείς να διακρίνει εύκολα τις στρεβλώσεις της αγοράς:

  • Στα μόνιμης κάλυψης (φάρμακα τα οποία κάποτε κυκλοφορούσαν κανονικά στη χώρα, αλλά αποσύρθηκαν, καθώς οι τιμές τους ήταν καθηλωμένες για πολλά χρόνια ) άρα η στρέβλωση είναι στην τιμολόγηση.
  • Στα έκτακτης κάλυψης η στρέβλωση είναι στις παράλληλες εξαγωγές, δηλαδή οι χαμηλές τιμές που έχουν στην εσωτερική αγορά είναι το εφαλτήριο να εξαχθούν. 
  • Στα φάρμακα εξωτερικού η στρέβλωση είναι αφενός στο 5/11 και αφετέρου στην καθηλωμένη χρηματοδότηση και στα ημίμετρα του ελέγχου.

Όπως αναφέρουν στελέχη της Αριστοτέλους, ο υπουργός δηλώνει ότι η σειρά μέτρων που πρόσφατα έλαβε (χρηματοδότηση με 300+70 εκατομμύρια η αλλαγή στις ασφαλιστικές τιμές και το ξεκαθάρισμα των ΑΜΚΑ και ο αυξημένος έλεγχος στους συνταγογράφους, θα οδηγήσει σε μείωση της δαπάνης δηλαδή του CB και στα τρία κανάλια της αγοράς. Ωστόσο, δεν φαίνεται να το πιστεύουν τα στελέχη των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης αφού οι προβλέψεις τους είναι ότι η δαπάνη θα αυξηθεί και το CB θα μεγαλώσει.

Άρα, η στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε … και μάλλον ισχύει το δεύτερο υποστηρίζουν οι πηγές μας. 

Παράγοντας του υπουργείου Υγείας  

Σύμφωνα με την πηγή μας, με δεδομένη την περυσινή δαπάνη των 260 εκατ. ευρώ, η παρέμβαση έχει αποφασιστεί να γίνει στα 160 εκατ. ευρώ, που αφορά τα σκευάσματα που διατίθενται μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης.

Η απόφαση που έχει ληφθεί, κατά την πηγή μας, είναι ότι το ΙΦΕΤ θα εντοπίσει τις επαναλαμβανόμενες παραγγελίες - η αγορά ζητά διευκρινίσεις τι σημαίνει αυτό - και θα καλέσει τις εταιρείες προκειμένου να δώσουν μεγαλύτερες εκπτώσεις. 

Η δεύτερη παρέμβαση, θα αφορά τα φθηνά μοναδικά σκευάσματα που δεν πρέπει να λείπουν από την αγορά και τα οποία κοστίζουν στο ΙΦΕΤ, 40 εκατ. ευρώ. Για αυτά έχει αποφασιστεί ότι η τιμολόγησή τους θα γίνεται με τις δύο χαμηλότερες αγορές της Ευρώπης ή τη μία και εφόσον δεν υπάρχουν η τιμή θα βγαίνει βάσει του κοστολογίου που έχουν.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές
Δωμάτιο Snoezelen - Μία καινοτόμος θεραπευτική παρέμβαση για ασθενείς με άνοια