Πρόκληση για γιατρούς και ασθενείς είναι η συνταγογράφηση άσκησης σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε καρδιοχειρουργική επέμβαση. Πρόκειται μία κρίσιμη μετεγχειρητική θεραπεία, η οποία περιορίζει τη νοσηρότητα και τη θνητότητα των ασθενών.

Τα παραπάνω επισημαίνονται σε μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό World Journal of Cardiology. Την υπογράφουν οι καρδιολόγοι Χρήστος Κούρεκ και Σταύρος Δημόπουλος, από το Πανεπιστήμιο της Αθήνας και το "Ωνάσειο".

Όπως αναφέρουν, η σωματική αδράνεια παραμένει σε υψηλά επίπεδα μετά από καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις, φτάνοντας έως και το 50%. Οι ασθενείς παρουσιάζουν σημαντική απώλεια λειτουργικής ικανότητας, με έντονη μυϊκή αδυναμία, λόγω αναισθησίας, χειρουργικής τομής, διάρκειας καρδιοπνευμονικής παράκαμψης και μηχανικού αερισμού που επηρεάζει την ποιότητα ζωής τους.

Αυτές οι επιπλοκές, μαζί με τις πνευμονικές επιπλοκές μετά το χειρουργείο, οδηγούν σε εκτεταμένη νοσηλεία και παραμονή στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), καθώς και σε αυξημένη θνητότητα.

Παρά τα γνωστά ευεργετικά αποτελέσματα της καρδιακής αποκατάστασης, αυτή η θεραπευτική στρατηγική εξακολουθεί να παραμένει ανεπαρκώς χρησιμοποιούμενη σε ασθενείς μετά από καρδιοχειρουργική επέμβαση.

Η πρώιμη κινητοποίηση στη ΜΕΘ έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την ανοχή στην άσκηση και τη μυϊκή ενδυνάμωση. Οι ειδικοί σημειώνουν πως πρέπει να προσαρμόζεται στη λειτουργική ικανότητα κάθε ασθενούς, με προοδευτική προπόνηση.

Σύμφωνα με τη συντακτική ομάδα, το τεστ καρδιοπνευμονικής άσκησης παραμένει το χρυσό πρότυπο για την αξιολόγηση της ικανότητας άσκησης και τη βέλτιστη συνταγογράφηση της έντασης αερόβιας άσκησης.

Κατά την τελευταία δεκαετία, οι πρόσφατες εξελίξεις στην τεχνολογία της υγειονομικής περίθαλψης έχουν αλλάξει τις προοπτικές της καρδιακής αποκατάστασης, οδηγώντας στο μέλλον της καρδιακής αποκατάστασης.

Με την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης, της προσομοίωσης, της τηλεϊατρικής και της εικονικής καρδιακής αποκατάστασης, οι καρδιοχειρουργικοί ασθενείς μπορούν να βελτιώσουν τη συμμόρφωση, στοχεύοντας σε μειωμένες εισαγωγές στο νοσοκομείο και μειωμένο κόστος υγειονομικής περίθαλψης.

Συμβουλή

Η καρδιακή αποκατάσταση είναι ένα πρόγραμμα υπό ιατρική επίβλεψη που έχει σχεδιαστεί για τη διατήρηση ή τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας και θα πρέπει να θεωρείται ως σημαντική θεραπευτική στρατηγική σε ασθενείς μετά από καρδιοχειρουργική επέμβαση.

Έχει πολλαπλές ευεργετικές επιδράσεις στη λειτουργική ικανότητα, στη λειτουργία των ενδοθηλιακών και σκελετικών μυών και στην ποιότητα ζωής.

Τις τελευταίες δεκαετίες, έχουν σημειωθεί πρόοδοι στην καρδιακή αποκατάσταση, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης, προσομοίωσης, τηλεϊατρικής και εικονικής καρδιακής αποκατάστασης που βελτιώνουν τη συμμόρφωση.

Ως αποτέλεσμα, στα σύγχρονα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης παρατηρούνται μειωμένες εισαγωγές στα νοσοκομεία και μειωμένο κόστος υγειονομικής περίθαλψης.

Συνταγογράφηση

Η συνταγογράφηση άσκησης είναι μια αρκετά περίπλοκη διαδικασία, ειδικά σε ασθενείς μετά από καρδιοχειρουργική επέμβαση.

Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι να καθοριστεί η ωφέλιμη "δόση" της άσκησης, προκειμένου να επιτευχθούν τα μέγιστα ευεργετικά αποτελέσματα και να αποφευχθούν οι επιβλαβείς επιπτώσεις.

Απαιτείται κλινική εκτίμηση και διαστρωμάτωση κινδύνου μέσω διαθωρακικής υπερηχοκαρδιογραφίας και δοκιμασίας καρδιοπνευμονικής άσκησης (CPET) πριν από τη συμμετοχή σε τέτοια προγράμματα αποκατάστασης. Το CPET είναι το χρυσό πρότυπο για τη συνταγογράφηση της μέγιστης έντασης αερόβιας άσκησης.

Η παρακολούθηση της δυναμικής και του αερισμού του καρδιακού ρυθμού (HR), καθώς και των μεταβολικών παραμέτρων όπως η πρόσληψη οξυγόνου (VO2) και η παροχή διοξειδίου του άνθρακα (VCO2), παρέχει αντικειμενικές μετρήσεις των αναπνευστικών, μεταβολικών και καρδιαγγειακών αποκρίσεων στην άσκηση και δημιουργεί ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα για κάθε ασθενή.

Ως εκ τούτου, η προπόνηση μπορεί να ταξινομηθεί σε τέσσερις τομείς έντασης, με βάση το ποσοστό αιχμής VO2, HR, αποθεματικό HR και κλίμακα Borg. ελαφριά έως μέτρια, μέτρια προς υψηλή, υψηλή έως πολύ υψηλή και πολύ υψηλή ένταση.

Ένταση

Στην πρώτη φάση της αποκατάστασης, συνήθως προτείνεται η έναρξη με χαμηλότερες εντάσεις άσκησης, με έμφαση στη συχνότητα και στη διάρκεια κάθε συνεδρίας, παρά στην ένταση.

Η ένταση θα πρέπει να διατηρείται αρκετά σταθερά, κοντά στο χαμηλότερο όριο του εύρους μέτριας έντασης και στη συνέχεια να αυξάνεται σε υψηλότερα επίπεδα, ανάλογα με τη φάση αποκατάστασης και τις εξατομικευμένες ανάγκες.

Η καρδιακή αποκατάσταση είναι μια πολύπλοκη και πολυσύνθετη διαδικασία που απαιτεί πολυεπιστημονική προσέγγιση και περιλαμβάνει προαγωγή σωματικής δραστηριότητας, αγωγή υγείας, διαχείριση καρδιαγγειακού κινδύνου και ψυχολογική υποστήριξη, εξατομικευμένη στις ιδιαίτερες ανάγκες των ασθενών μετά από καρδιοχειρουργική επέμβαση.

Παρά τις προόδους που έχουν συντελεστεί, απαιτούνται νέες καινοτομίες, προκειμένου να αυξηθούν τα ποσοστά συμμετοχής των ασθενών και να δημιουργηθούν ιδανικά εξατομικευμένα πρωτόκολλα για κάθε ασθενή.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς φροντίζω κάθε τύπο  δέρματος
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου