Kαθώς μεγαλώνει ο άνθρωπος, δεν είναι σπάνιο να προσέχει ότι εμφανίζει σταδιακή πτώση στη σωματική του ταχύτητα και ευκινησία.
Είτε περπατά για αναψυχή στη γειτονιά του είτε προσπαθεί να φτάσει το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης, οι κινήσεις του τείνουν να γίνονται πιο αργές όσο μεγαλώνει.
Τι είναι όμως αυτό που προκαλεί την αλλαγή;
‘Ερευνα μηχανικών του University of Colorado Boulder (CU Boulder) δίνει νέα στοιχεία.
Η μελέτη στο JNeurosci, είναι μια από τις πρώτες που εξετάζουν πειραματικά τις αιτίες πίσω από την επιβράδυνση των κινήσεων στους ανθρώπους άνω των 65 ετών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ηλικιωμένοι μπορεί να κινούνται πιο αργά, τουλάχιστον εν μέρει λόγω του ότι αυτό απαιτεί περισσότερη ενέργεια από αυτούς έναντι των νεότερων.
Οι ερευνητές προσπαθούν να κατανοήσουν τη νευρική βάση του παραπάνω.
Ζήτησαν από ανθρώπους 18 - 35 και 66 - 87 ετών να πραγματοποιήσουν μια απλή εργασία. Να προσεγγίσουν στόχο σε οθόνη παρόμοιο με το να παίζουν video game σε Nintendo Wii.
Αναλύοντας τα μοτίβα των προσεγγίσεων ανακαλύφθηκε ότι οι ηλικιωμένοι φάνηκε να τροποποιούν τις κινήσεις τους κάτω από συγκεκριμένες περιστάσεις για να διατηρήσουν το πιο περιορισμένο απόθεμα ενέργειας.
Η έρευνα μελέτησε δυο υποθέσεις για την αιτία που οι ηλικιωμένοι κινούνται πιο αργά.
Η πρώτη προτείνει οτι οι μυς τους μπορεί να εργάζονται λιγότερο αποτελεσματικά καίγοντας περισσότερες θερμίδες ενώ ολοκληρώνουν τις ίδιες εργασίες με τους νεότερους.
Η δεύτερη προτείνει ότι η γήρανση θα μπορούσε να αλλάζει το κύκλωμα ανταμοιβής στον εγκέφαλο, καθώς οι άνθρωποι παράγουν λιγότερη ντοπαμίνη.
Κατά τη διάρκεια του πειράματος οι συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν ρομποτικό χέρι για να κινούν κέρσορα προς ένα στόχο σε μια οθόνη υπολογιστή.
Αν πετύχαιναν, λάμβαναν μικρή ανταμοιβή, όπως άκουσμα ενός ήχου ή την έκρηξη του στόχου.
Και οι δυο ομάδες έφτασαν το στόχο πιο γρήγορα όταν ήξεραν ότι θα άκουγαν τον ήχο ανταμοιβής αλλά τον πέτυχαν με διαφορετικούς τρόπους.
Οι νεότεροι κινούσαν τα χέρια τους πιο γρήγορα προς την ανταμοιβή, ενώ οι ηλικιωμένοι κυρίως βελτίωσαν τους χρόνους απόκρισης.
Όταν οι ερευνητές πρόσθεσαν βάρος 4 κιλών στο ρομποτικό χέρι των νεότερων, η διαφορά μεταξύ των ομάδων εξαφανίστηκε.
Ο Dr. Robert Courter, εξήγησε ότι ο εγκέφαλος φαίνεται να είναι ικανός να εντοπίζει πολύ μικρές αλλαγές στο πόση ενέργεια το σώμα χρησιμοποιεί και προσαρμόζει τις κινήσεις ανάλογα.
Ακόμα και όταν κινούνταν με λίγα παραπάνω κιλά, η πιο γρήγορη αντίδραση έγινε η ενεργητικά φθηνότερη επιλογή για να φτάσουν στην επιβράβευση, επομένως οι νέοι ενήλικες μιμήθηκαν τους ηλικιωμένους και έκαναν αυτό.
Αν και η έρευνα δεν μπορεί να αποκλείσει εντελώς τα κέντρα ανταμοιβής ως ένοχο, αν οι επιστήμονες εντοπίσουν πού και πώς προκύπτουν αυτές οι αλλαγές στο σώμα ενδεχομένως θα μπορέσουν να αναπτύξουν αγωγές για τη μείωση των συνεπειών της γήρανσης και των νόσων.
Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι το κόστος της προσπάθειας προσέγγισης φαίνεται να καθορίζει αυτό που επιβραδύνει την κίνηση των ηλικιωμένων.
Η έρευνα θα μπορούσε να δώσει στους γιατρούς νέα όπλα για τη διάγνωση διαφόρων νόσων, όπως Πάρκινσον, πολλαπλή σκλήρυνση, κατάθλιψη και σχιζοφρένεια.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Από 1η Φεβρουαρίου η εφαρμογή για ραντεβού μέσω ΗΔΙΚΑ
Tο μυστικό να κάνετε τις αποφάσεις για το Νέο έτος να διαρκέσουν
H αντίδραση του ΠΙΣ στην ‘’αιφνιδιαστική απόφαση ΕΟΠΥΥ για τα ραντεβού ασθενών’’