Μετά από 10 μήνες επίμονης προσπάθειας και προετοιμασίας, τα μέλη της αποστολής «φροντίΖΩ τα παιδιά της Μαδαγασκάρης», της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Βορείου Ελλάδος, αναχωρούν από τη Θεσσαλονίκη για την Τουλεάρ, προκειμένου να παράσχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους κατοίκους της περιοχής.
Η αναχώρηση των περισσοτέρων μελών της 15μελούς αποστολής θα γίνει από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, αύριο, Τρίτη 6 Αυγούστου, στις 6:30 το απόγευμα. Στη συνέχεια θα ενωθούν στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», στην Αττική, με τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής από την Αθήνα και τα Ιωάννινα, προκειμένου να ταξιδέψουν αρχικά για την Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας και να καταλήξουν, με εσωτερική πτήση της Μαδαγασκάρης, στην επισκοπή της Τουλεάρ, στο νότιο τμήμα της χώρας.
Οι εθελοντές της αποστολής «φροντίΖΩ τα παιδιά της Μαδαγασκάρης» είναι οι εξής:
- Όλγα Τζέτζη , παιδίατρος , Θεσσαλονίκη
- Έλενα Ζευγαρίδου, παιδίατρος, Θεσσαλονίκη
- Μαρία Γκελερή , παιδίατρος, Θεσσαλονίκη
- Σταυρούλα Παπαχατζή, παιδίατρος, Βέροια
- Αγγελική Δημάκου, παιδίατρος, Βέροια
- Σοφία Φίνου, παιδίατρος, Ιωάννινα
- Γιώργος Μουστάκας, παιδίατρος, Αθήνα
- Μαριάνθη Καρυπίδου, νοσηλεύτρια , Θεσσαλονίκη
- Αθηνά Πέρκα, οδοντίατρος, Φλώρινα
- Χρύσα Μίτσιου, φαρμακοποιός , Ιωάννινα
- Χαρά Αγγάνη, εκπαιδευτικός, Αθήνα
- Ευαγγελία Πασχαλίδου, νομικός, Θεσσαλονίκη
- Αλεξάνδρα Μιχαηλίδου, υπάλληλος Εθνικής Τράπεζας, Θεσσαλονίκη
- Βασίλης Τσιντάρης, λογιστής, Θεσσαλονίκη
- Αριάδνη Συμεωνίδη, φοιτήτρια Βιολογίας, Θεσσαλονίκη
Με την αναχώρηση της 15μελούς ομάδας υλοποιείται το δεύτερο και κυρίως μέρος της προσπάθειας, καθώς προηγήθηκαν οι αποστολές ανθρωπιστικού, φαρμακευτικού υλικού και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για τις ανάγκες της Επισκοπής της Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης, σε αγαστή συνεργασία με τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Πρόδρομο. Σκοπός της εθελοντικής επιστημονικής – ανθρωπιστικής αποστολής είναι να παράσχουν κυρίως ιατροφαρμακευτική βοήθεια στην εν λόγω περιοχή, στα παιδιά και τις οικογένειές τους.
Τον προηγούμενο μήνα, τα μέλη της αποστολής ενημερώθηκαν – εκπαιδεύτηκαν διαδικτυακά για τα «Τροπικά Νοσήματα» από τον Χ. Χατζηχριστοδούλου, Πρόεδρο Δ.Σ. ΕΟΔΥ, Καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας – Τμήμα Ιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τον Δ. Χατζηγεωργίου, Μέλος Δ.Σ ΕΟΔΥ, Παθολόγο - Λοιμωξιολόγο, Πτέραρχο ε.α., καθώς και η εμπειρία τους από προηγούμενες ανάλογες αποστολές στην Κένυα και την Τανζανία ήταν εξαιρετικά χρήσιμη.
Επίσης, πριν από λίγες μέρες, η εκπαίδευση της αποστολής ολοκληρώθηκε με ειδικό διαδικτυακό μάθημα από το ΕΚΑΒ. Συγκεκριμένα, η Βασιλική Δημητροπούλου Ντεϊμεντέ, Διευθύντρια Σχολών Ανώτερης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΣΑΕΚ) του ΕΚΑΒ και Υπεύθυνη Εκπαίδευσης, Αναισθησιολόγος, Επειγοντολόγος, Επιμελήτρια Α’, συντόνισε το διαδικτυακό μάθημα. Όπως είπε η ίδια, «θέλαμε να δώσουμε τις επιπρόσθετες πληροφορίες στα μέλη της αποστολής που θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν. Εξάλλου τα περισσότερα μέλη είναι υγειονομικοί και εμείς θέλαμε να τους παρουσιάσουμε λύσεις για περιστατικά, εξαιρετικά επείγουσας ανάγκης, που ίσως απαιτηθεί να παρέμβουν. Άλλωστε μιλάμε για τα συμβάντα που ενδέχεται να υπάρξουν πριν ακόμη και την μετάβαση σε κάποιο νοσοκομείο ή κλινική».
Στην ίδια εκπαιδευτική διαδικτυακή ενημέρωση μίλησε για τη «Βασική διαχείριση αεραγωγού – Αντιμετώπιση πνιγμονής» η Xαριτίδου Στέλλα, Αναισθησιολόγος Επειγοντολόγος Επιμ. Α' ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης, για το «BLS AED» (αντιμετώπιση ανακοπής και πρώτες βοήθειες) ο Βέλλιος Δημήτρης, Διασώστης, εκπαιδευτής ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης, για τον «Τοκετό και αναζωογόνηση νεογέννητου» ο Γιαννόπουλος Αγησίλαος, Διασώστης, εκπαιδευτής ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης και για τα «Επείγοντα παθολογικά και τραύμα», ο Μαντζικόπουλος Ευάγγελος, Διασώστης εκπαιδευτής ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης.
Αυτές τις μέρες παραδίδεται το φαρμακευτικό υλικό στην Επισκοπή, ενώ ένα μέρος από το ανθρωπιστικό υλικό που λόγω χώρου δεν ήταν δυνατόν να αποσταλεί, παραδόθηκε στο Παιδικό Χωριό SOS Ελλάδος στη Βάρη Αττικής για την κάλυψη των σχετικών τους αναγκών.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές