Η διαμάχη γύρω από τα οφέλη και τους κινδύνους της θεραπείας μετεμμηνοπαυσιακής ορμονικής υποκατάστασης (HRT) έχει γίνει πλέον πιο αντικειμενική. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι τα οφέλη της HRT μπορεί να υπερτερούν κατά πολύ των κινδύνων, ιδίως εάν η παρέμβαση αρχίσει νωρίς μετά την εμμηνόπαυση.
Η HRT αποτελεί επίσης αντικείμενο μελέτης στην οποία οι Yufan Liu και Dr. Chenglong Li από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Πρωτεύουσας και το Εθνικό Ινστιτούτο Επιστήμης Δεδομένων Υγείας του Πανεπιστημίου του Πεκίνου στην Κίνα ανέλυσαν δεδομένα από 117.763 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που ήταν αποθηκευμένα στη βρετανική βιοτράπεζα.
Αυτή η πληθυσμιακή, αναδρομική μελέτη κοόρτης τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν τώρα στο επιστημονικό περιοδικό "JAMA Network", διεξήχθη μεταξύ Μαρτίου 2006 και Οκτωβρίου 2010.
Αναλύθηκαν και αξιολογήθηκαν πληροφορίες σχετικά με τη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, την ηλικία κατά την έναρξη της θεραπείας και τη διάρκεια της θεραπείας.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε κοινωνικούς δείκτες όπως η εκπαίδευση, το εισόδημα, το επάγγελμα και ο λεγόμενος δείκτης αποστέρησης Townsend, ο οποίος παρέχει πληροφορίες για την υλική αποστέρηση εντός ενός πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένης της ανεργίας, της μη κατοχής αυτοκινήτου ή σπιτιού και του συνωστισμού στο νοικοκυριό.
Η HRT μειώνει την απόκλιση μεταξύ χρονολογικής και βιολογικής ηλικίας
Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που έκαναν χρήση HRT είχαν μικρότερη απόκλιση μεταξύ της χρονολογικής και της βιολογικής τους ηλικίας σε σχέση με τις γυναίκες που δεν έκαναν ποτέ χρήση HRT.
Αυτό υποδηλώνει ότι οι χρήστες HRT της ίδιας ηλικίας είναι βιολογικά νεότερες από τις γυναίκες που δεν χρησιμοποιούν HRT.
Το αποτέλεσμα αυτό ήταν πιο έντονο στις γυναίκες που ξεκίνησαν την HRT σε ηλικία 55 ετών ή μεγαλύτερη και τη χρησιμοποίησαν για τέσσερα έως οκτώ χρόνια.
Η μικρότερη απόκλιση μεταξύ χρονολογικής και βιολογικής ηλικίας στις γυναίκες που χρησιμοποιούν ορμόνες κατά την εμμηνόπαυση σε σύγκριση με τις γυναίκες που απέχουν από τη χρήση φαίνεται επίσης να αντανακλάται στη μείωση του ποσοστού θνησιμότητας, ιδίως σε σχέση με την καρδιαγγειακή θνησιμότητα και τη θνησιμότητα από καρκίνο.
Συγκεκριμένα, αυτή η διαφορά στη βιολογική γήρανση διαμεσολάβησε κατά 12,7 % στη συσχέτιση μεταξύ της χρήσης HRT και της συνολικής θνησιμότητας.
Η επίδραση της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης.
Όσον αφορά την κοινωνικοοικονομική κατάσταση (SES) των γυναικών που συμμετείχαν στη μελέτη, οι ερευνητές έκαναν μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα παρατήρηση.
Διαπιστώθηκε ότι η προστατευτική επίδραση της HRT σε γυναίκες με χαμηλότερο κοινωνικοοικονομικό επίπεδο ήταν σημαντικά πιο έντονη στις γυναίκες που έκαναν χρήση HRT.
Στη μελέτη, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση προσδιορίστηκε από το επίπεδο εκπαίδευσης, το εισόδημα του νοικοκυριού και το επάγγελμα των εξεταζόμενων που συμπεριλήφθηκαν.
Αυτό υποδηλώνει μια σημαντική αλληλεπίδραση μεταξύ HRT και SES στον καθορισμό των βιολογικών αποκλίσεων ηλικίας.
Όσον αφορά τις επιπτώσεις στην πολιτική και την πρακτική, η μελέτη υποδηλώνει ότι η προώθηση της θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, ιδίως εκείνες με χαμηλότερο κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, θα μπορούσε να αποτελέσει στρατηγική για την προώθηση της υγιούς γήρανσης και τη μείωση του κινδύνου θνησιμότητας.
Ωστόσο, οι ερευνητές συνοψίζουν επίσης ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα οφέλη της HRT και να κατανοηθούν πλήρως οι κίνδυνοι που συνδέονται με την ορμονοθεραπεία.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γ. Βασιλόπουλος στο 7o Healthcare Transformation: "Η φαρμακοβιομηχανία είναι ευλογία για τον τόπο" [βίντεο]
Γ. Παπαδόπουλος στο 7ο Healthcare Transformation: Το ταξίδι του ασθενή και η σημασία της διάγνωσης [βίντεο]
Ποιο είναι το αποτύπωμα της παγκόσμιας φαρμακοβιομηχανίας στο ΑΕΠ