Ερευνητές του University of Michigan υποδεικνύουν ότι μελλοντικά μια εφαρμογή στο κινητό θα μπορούσε να εντοπίζει την εμφάνιση ηπατικής εγκεφαλοπάθειας σε ασθενείς ακούγοντάς τους μόνο να μιλούν.

Η ηπατική εγκεφαλοπάθεια επηρεάζει και την ομιλία.

Με την ελπίδα να δημιουργήσουν ένα πιο εύκολο τεστ, ερευνητές κατέγραψαν 200 ασθενείς με κίρρωση που εκτελούσαν εργασίες με ομιλία.

Στη συνέχεια οι ηχογραφήσεις αναλύθηκαν για εκατοντάδες παραμέτρους ομιλίας.

Οι αναλύσεις οδήγησαν στην ανάπτυξη μοντέλου που ονομάστηκε Hear-MHE, το οποίο συγκρίθηκε με ψυχομετρικά τεστ για να διαπιστωθεί η ικανότητά του να εντοπίζει μέτρια ηπατική εγκεφαλοπάθεια.

Tο εργαλείο έδειξε υποσχόμενο στην πρόβλεψη του χρόνου ως την ανάπτυξη εμφανούς ηπατικής εγκεφαλοπάθειας.

Οι εργασίες ομιλίας περιλάμβαναν το διάβασμα μιας παραγράφου, την περιγραφή μιας εικόνας και τεστ όπου έπρεπε ο συμμετέχων να ονομάσει ζώα.

Η ανάγνωση παραγράφων φάνηκε να είναι η πιο αποτελεσματική και η σχετική της ευκολία ωθεί τους ερευνητές να ελπίζουν ότι μελλοντικά τέτοιο τεστ θα μπορούσε να οδηγεί σε περισσότερες διαγνώσεις και καλύτερη αγωγή για αδύτους που προηγουμένως διαγνώστηκαν.

Το εργαλείο θα μπορούσε να παρακωλυθεί εξωνοσοκομειακά τον ασθενή μακροχρόνια για την εξέταση της προόδου ή τον εντοπισμό συμπτωμάτων υποτροπής.

Επόμενα βήματα για τους ερευνητές είναι η εξέταση του εργαλείου σε πιο μεγάλα και ποικίλα κλινικά πλαίσια για να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικοτητά του στον εντοπισμό της ηπατικής εγκεφαλοπάθειας.

Ελπίζουν επίσης να αναπτύξουν εκδοχή εφαρμογής στο κινητό για το σπίτι, που θα μπορεί να αποστέλλεται στους ασθενείς με γραπτό μήνυμα και ότι θα επιτρέπει έγκαιρη διάγνωση και βελτιωμένη αγωγή.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Hepatology.

 

Πηγές:
Hepatology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αυξάνεται στα €200 εκατ. η επιδότηση του clawback για τις φαρμακευτικές
Η ψυχολογία των συνηθειών: Γιατί αγωνιζόμαστε να αλλάξουμε και πώς να πετύχουμε αλλαγή
FairLife Lung Cancer Care: Το #2 Podcast για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα