Σε νέα έρευνα στο Nature, επιστήμονες του Duke-NUS Medical School στη Σιγκαπούρη, ενδεχομένως ανακάλυψαν το κλειδί για την επιβράδυνση της γήρανσης.

Σε προκλινικά μοντέλα έδειξαν ότι η ιντερλευκίνη 11 (IL11) προάγει τη  γήρανση και ότι η θεραπεία κατά της IL11 εξουδετερώνει την επίπτωση της γήρανσης και αυξάνει το προσδόκιμο ζωής.

Η ανακάλυψη έχει τη δυνατότητα να παίξει σημαντικό ρόλο στις προδιαθέσεις χωρών να  βοηθήσουν τον πληθυσμό να ζήσει περισσότερα χρόνια με καλή υγεία.

Η IL11 οδηγεί σε συσσώρευση λίπους και απώλεια μυικής μαζας-δυο σημαδιών γήρανσης.

Σε προκλινικές μελέτες, η ομάδα διαπίστωσε ότι με την ηλικία, τα όργανα εξέφραζαν υψηλά επίπεδα της πρωτεΐνης IL11, που με τη σειριά της προάγει τη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ και την κοιλιά και μειώνει τη μυϊκή μάζα και δύναμη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η IL11 αυξανόταν με την ηλικία.

Η θεραπεία κατά της IL11 εξουδετέρωσε την επίπτωση της γήρανσης. Η ομάδα έδειξε ότι εφαρμόζοντας θεραπεία κατά της ιντερλευκίνης 11 στο ιδιο προκλινικό μοντέλο, ο μεταβολισμός βελτιώθηκε και από δημιουργία  λίπους μεταπείστηκε σε δημιουργία καφέ λίπους.

Το καφέ λίπος διασπά το σάκχαρο στο αίμα και μόρια λίπους για να βοηθήσει στη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος και το κάψιμο θερμίδων.

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης βελτιωμένη μυϊκή λειτουργία και καλύτερη υγεία στην έρευνα, καθώς και αύξηση της διάρκειας ζωής έως 25% στα 2 φύλα.

Η θεραπεία επίσης περιόρισε το ρυθμό μείωσης του μήκους των τελομερών και διατήρησε την υγεία των μιτοχονδρίων και την ικανότητά τους να παράγουν ενέργεια.

Στόχος της ομάδας είναι μελλοντικά η θεραπεία κατά της IL11 να χρησιμοποιείται όσο πιο ευρέως γίνεται ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να ζουν πιο υγιείς και περισσότερο.

Πηγές:
Nature,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αυξάνεται στα €200 εκατ. η επιδότηση του clawback για τις φαρμακευτικές
Η ψυχολογία των συνηθειών: Γιατί αγωνιζόμαστε να αλλάξουμε και πώς να πετύχουμε αλλαγή
FairLife Lung Cancer Care: Το #2 Podcast για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα