Εξηγήσεις σχετικά με τη διάταξη για εγγραφή αποφοίτων Κολλεγίων σε επαγγελματικούς συλλόγους υγειονομικών, δίνει ο υπουργός Υγείας.
Το θέμα έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις μεταξύ επαγγελματιών. Με σημερινή εγκύκλιο, η οποία παρατίθεται πιο κάτω, ο Άδωνις Γεωργιάδης σημειώνει πως με τη συγκεκριμένη διάταξη θεσπίζεται τεκμήριο εγγραφής στους οικείους επαγγελματικούς Φορείς (ΝΠΔΔ) που εποπτεύονται από το υπουργείο Υγείας.
Αφορά όσους ενδιαφερόμενους έχουν υποβάλλει αίτηση εγγραφής με τα νόμιμα δικαιολογητικά και διαθέτουν απόφαση αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων ή επαγγελματικής ισοδυναμίας από το Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας του υπουργείου Παιδείας.
Σύμφωνα με τον υπουργό, με τη διάταξη γίνεται εγγραφή εφόσον έχει παρέλθει άπρακτη η προθεσμία των 30 ημερών, εντός της οποίας υποχρεούται ο οικείος επαγγελματικός φορέας να προβεί στην εγγραφή τους.
Στην εγκύκλιο αναφέρονται αναλυτικά τα ακόλουθα:
"Κατόπιν ερωτημάτων που υποβάλλονται στις Υπηρεσίες μας αναφορικά με την υλοποίηση της ανωτέρω διάταξης και για λόγους ενιαίας εφαρμογής της από τις αρμόδιες Υπηρεσίες των Περιφερειών, διευκρινίζεται ότι με την εν λόγω ρύθμιση επιδιώκεται η οριζόντια αντιμετώπιση του φαινομένου καθυστέρησης εκ μέρους ορισμένων επαγγελματικών Φορέων επαγγελμάτων υγείας ως προς την εγγραφή στα μητρώα τους των ενδιαφερομένων, οι οποίοι διαθέτουν είτε απόφαση αναγνώρισης της επαγγελματικής ισοδυναμίας των τίτλων σπουδών τους, είτε απόφαση αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων, του νόμου μη διακρίνοντος αναφορικά με την ημερομηνία κατάθεσης των σχετικών αιτημάτων εγγραφής τους.
Ειδικότερα, προβλέπεται ότι εάν α) ο ενδιαφερόμενος έχει υποβάλει αίτηση εγγραφής στο μητρώο ενός επαγγελματικού Φορέα με τη μορφή ΝΠΔΔ που εποπτεύεται από το υπουργείο Υγείας, ανεξαρτήτως του χρόνου υποβολής, β) διαθέτει όλα τα απαιτούμενα από τον νόμο δικαιολογητικά έγγραφα, μεταξύ των οποίων η προσκόμιση της απόφασης αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας ή επαγγελματικών προσόντων και γ) ο επαγγελματικός φορέας δεν έχει προβεί στην εγγραφή του ενδιαφερομένου στο μητρώο των μελών εντός ενός (1) μήνα, όπως τούτο προβλέπεται ρητώς από τον νόμο (παρ. Ι και 3 του άρθρου 4 του πδ. 38/2010, Α’78), τότε, από την άπρακτη παρέλευση της τασσόμενης προθεσμίας, δημιουργείται τεκμήριο ότι έχει εκδοθεί η απόφαση εγγραφής του ενδιαφερομένου στον οικείο Φορέα.
Ως εκ τούτου, ο ενδιαφερόμενος δικαιούται να λάβει βεβαίωση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος από την αρμόδια υπηρεσία της οικείας Περιφέρειας, προσκομίζοντας:
α) τον αριθμό πρωτοκόλλου και την ημερομηνία υποβολής της αίτησης που υποβλήθηκε στον οικείο επαγγελματικό Φορέα, ανεξαρτήτως του χρόνου υποβολής, από τα οποία προκύπτει η παρέλευση της προθεσμίας των τριάντα (30) ημερών και
β) την απόφαση αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων ή επαγγελματικής ισοδυναμίας. Επισημαίνεται ότι για τη χορήγηση της βεβαίωσης άσκησης επαγγέλματος απαιτείται η κατάθεση προς τη Διεύθυνση Υγείας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας ή Ε.Κ.Ε. του συνόλου των δικαιολογητικών, όπως περιγράφεται για κάθε επάγγελμα".
Εφόσον πληρούνται τα ανωτέρω, η αρμόδια Περιφέρεια οφείλει να εκδώσει βεβαίωση άσκησης επαγγέλματος και να κοινοποιήσει αντίγραφο της βεβαίωσης στον οικείο επαγγελματικό φορέα. Με την έκδοση της εν λόγω βεβαίωσης ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ασκεί νομίμως την επαγγελματική του δραστηριότητα. Κατόπιν της έκδοσης της σχετικής βεβαίωσης άσκησης επαγγέλματος, όπως προβλέπεται στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 21 του ν. 5173/2005 (Α’ 11) οι ενδιαφερόμενοι δύναται να αιτηθούν και να λάβουν σχετική βεβαίωση εγγραφής από τον οικείο επαγγελματικό φορέα και υπόκεινται στους όρους, τις προϋποθέσεις, καθώς και κάθε άλλη ρύθμιση που ισχύει για την άσκηση του οικείου επαγγέλματος υγείας".
Δημ.Κ.
Επιπλέον Πληροφορίες
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Eίναι νωρίς για να μετρηθούν οι συνέπειες
Πάει για εκτροχιασμό ο προϋπολογισμός στα εμβόλια;
17 κοινοί παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό, άνοια και κατάθλιψη σε μεγάλη ηλικία