Σύμφωνα με έγκυρες μελέτες, πέντε είναι οι βλαβερές συνήθειες – εχθροί που προαναγγέλλουν τον ερχομό των καρδιακών παθήσεων: το κάπνισμα, η αδράνεια – μειωμένη δραστηριότητα, τα παραπάνω κιλά, η κακή διατροφή και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
Λειτουργούν χωριστά ή από κοινού και δημιουργούν προβλήματα στο αγγειακό σύστημα (αρτηριοσκλήρυνση κλπ) και διαταράσσουν τους δείκτες της υγείας.
Ανεβάζουν επίσης, την αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη και το σάκχαρο στο αίμα. Πολύ συχνά, το τελικό αποτέλεσμα αυτών των πέντε συνηθειών είναι μια καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο, περιφερική αρτηριοπάθεια, πρόβλημα βαλβίδας, ανεύρυσμα αορτής, ή καρδιακή ανεπάρκεια.
Οι αλυσιδωτές ζημιές που προκαλούν δεν περιορίζονται στο καρδιαγγειακό σύστημα, αλλά επεκτείνονται στα νεφρά, τα οστά, και τον εγκέφαλο.
Ενεργοποιήστε τους προσωπικούς σας 'ιππότες’…!
Προστατέψτε την καρδιά, τις αρτηρίες και την υγεία σας. Θα αισθανθείτε καλύτερα και θα φαίνεστε καλύτερα, γεμάτοι υγεία. Ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσετε.
Αποφύγετε το κάπνισμα
Ο καπνός από τα τσιγάρα, τα πούρα, τις πίπες κλπ δεν βλάπτει μόνο τους πνεύμονες αλλά και την καρδιά και τις αρτηρίες σας. Το καλύτερο δώρο στον εαυτό σας και την υγεία σας είναι να διακόψετε το κάπνισμα άμεσα. Το παθητικό κάπνισμα είναι επίσης τοξικό.
Αποφεύγετε τους χώρους που η ατμόσφαιρα δεν είναι καθαρή, όσο είναι δυνατόν.
Να είστε δραστήριοι
Η σωματική άσκηση είναι το πιο άμεσο, εύκολο και αποτελεσματικό όπλο κατά των καρδιακών παθήσεων και άλλων χρόνιων παθήσεων. Οποιαδήποτε δραστηριότητα είναι καλύτερη από την αδράνεια. Αρκούν 30 λεπτά την ημέρα συνεχόμενης άσκησης, πχ περπάτημα.
Στόχος το ιδανικό βάρος
Είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι; Έχετε μεγάλη κοιλιά; Εάν ναι, τότε έχετε αυξημένες πιθανότητες για καρδιαγγειακά νοσήματα και να σας προκύψει διαβήτης. Σκεφτείτε ότι εάν είστε υπέρβαροι, χάνοντας μόλις 5% έως 10% του αρχικού βάρους σας μπορεί να υπάρξει μια μεγάλη διαφορά στην αρτηριακή σας πίεση και στο σάκχαρο του αίματός σας.
Βελτιώστε τη διατροφή σας
Προσθέστε στη διατροφή σας φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ακόρεστα λιπαρά, καλή πρωτεΐνη (από τα φασόλια, καρύδια, ψάρια και πουλερικά) και βότανα. Αφαιρέστε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, το αλάτι, τους υδατάνθρακες (από το άσπρο ψωμί, άσπρο ρύζι, πατάτες, τα γλυκά και τα παρόμοια), το κόκκινο κρέας και τη σόδα ή άλλα αναψυκτικά.
Πίνετε αλκοόλ με μέτρο (αν όχι καθόλου)
Περιορίστε το αλκοόλ σε ένα ή δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες, ενώ για τις γυναίκες αρκεί ένα ποτό το πολύ.
Για την επιτυχία…
Εάν έχετε μια ή περισσότερες συνήθειες που λειτουργούν ενάντια στην υγεία σας, τώρα είναι κατάλληλη στιγμή να αλλάξετε την πορεία σας για μια ποιοτικότερη ζωή.
Με στρατηγικές μπορείτε να αλλάξετε τη συμπεριφορά και τις συνήθειές σας. Αυτές θα σας βοηθήσουν να σκεφτείτε πιο θετικά για τον εαυτό σας. Δείτε μερικές:
Βάλετε στόχους. Είναι η βασική στρατηγική για την επιτυχία αρκεί να είναι συγκεκριμένοι και επιτεύξιμοι.
Στόχοι που αφορούν συμπεριφορές πχ. ‘θα φάω τρεις μερίδες δημητριακών ολικής άλεσης ή φρούτων και λαχανικών την ημέρα’ τείνουν να λειτουργούν καλύτερα από άλλους στόχους όπως: ‘Θα μειώσω τη χοληστερίνη μου’.
Παρακολουθήστε την πρόοδό σας.
Εκατοντάδες μελέτες δείχνουν ότι ο αυτοέλεγχος και η αυτοπαρακολούθηση αποτελούν χαρακτηριστικό των επιτυχημένων αλλαγών. Μπορείτε να παρακολουθείτε την άσκησή σας, να καταγράφετε ότι κάνετε καθημερινά, σε ένα σημειωματάριο, ή σε έναν υπολογιστή, ή σε ένα smartphone ή όπου θέλετε.
Επίσης, κινητά τηλέφωνα τελευταίας τεχνολογίας διαθέτουν εφαρμογές μέτρησης αποστάσεων και βημάτων δίνοντας ακόμα και δεδομένα αξιολόγησης της έντασης και της κατανάλωσης θερμίδων.
Κίνητρα. Είναι ευκολότερο να αλλάξετε τρόπο ζωής ή μια συμπεριφορά ή μια κακή συνήθεια, εάν έχετε έναν καλό λόγο γι΄ αυτό.
Το κίνητρο μπορεί να είναι κάτι μεγάλο, ή κάτι μικρό, πχ. να μπείτε στα ρούχα που φορούσατε πριν 5 ή 10 χρόνια, ή να καταφέρετε να τρέξετε και να τερματίσετε στον γύρο της Αθήνας, ή κάτι άλλο που σας ενθουσιάζει. Να θυμάστε, ότι όσο πιο προσωπικό είναι το κίνητρο, τόσο το καλύτερο.
Ζητήστε υποστήριξη. Πολλές φορές έχουμε αποφασίσει να κάνουμε αλλαγές, όμως αυτές περνούν και από τις διαθέσεις των άλλων, πχ. οικογένεια. Η στήριξη λοιπόν από την οικογένεια και τους φίλους είναι μια σημαντική βοήθεια.
Επίσης, ένας γιατρός, ή ένας πτυχιούχος γυμναστής, ή κάποιος άλλος ειδικός, ανάλογα με την περίσταση μπορούν να σας δώσουν την ώθηση που χρειάζεστε. Προσέχετε όμως, μην κάνετε το λάθος να περιμένετε από τους άλλους αυτό που πρέπει να κάνετε εσείς…!
Η τελευταία συμβουλή μου…
Δεν χρειάζεται να βάλετε πολλούς στόχους ταυτόχρονα. Δε χρειάζεται να βάλετε δύσκολους και άπιαστους στόχους. Η μεταμόρφωση θα έρθει αργά και μεθοδικά. Μικρές αλλαγές στη διατροφή, τη φυσική άσκηση, μπορούν να κάνουν τη μεγάλη διαφορά στην υγεία σας.
Αρχικά, βάλτε στόχους ρεαλιστικούς και επιτεύξιμους, απλούς και όχι σύνθετους, εύκολους και όχι δύσκολους. ‘Βήμα-βήμα θα ανεβείτε την σκάλα’.
Ο στόχος να διορθώσετε τις κακές συνήθειες που κάνετε στη διατροφή σας είναι καλύτερος και πιο αποτελεσματικός από τον στόχο να μειώσετε το βάρος σας σε ένα χρονικό διάστημα.
Μην περιμένετε … η καλύτερη ώρα είναι τώρα!
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η έγκαιρη εγχείρηση προσφέρει καλύτερη εξέλιξη για ασυμπτωματικούς ασθενείς με σοβαρή βλάβη στις καρδιακές βαλβίδες [μελέτη]
ΟΕΝΓΕ: Προβληματική η αναδιάταξη των εφημεριών στα νοσοκομεία της Αττικής
Τα παιχνίδια που βοηθούν τον εγκέφαλο να παραμένει δυνατός