Κάθε άσκηση που θέτει σε λειτουργία όλους τους μυς και τις αρθρώσεις του σώματος θεωρείται κατάλληλη για κάθε άτομo. Από το απλό γρήγορo βάδισμα μέχρι το ελαφρύ τρέξιμο, το ποδήλατο, το κολύμπι, το τένις, το μπάσκετ, το βόλεϊ, το ποδόσφαιρο, όλα μπορούν να προσφέρουν τα ευεργετικά τους αποτελέσματα, αρκεί να γίνονται τακτικά και να έχουν κάποια διάρκεια.
Τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα θα πρέπει να ασκείται το άτομο για διάρκεια τουλάχιστον 30 λεπτών κάθε φορά.
Το είδος της άσκησης θα πρέπει να το διαλέξει κάθε άτομο για τον εαυτό του κατά τέτοιο τρόπο που να θεωρεί την άσκηση ευχάριστη διασκέδαση και όχι καταναγκασμό. Το κατάλληλο περιβάλλον, ακόμα και η παρέα παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του ευχάριστου κλίματος.
Η πλήξη και η ανία της ποδηλασίας μέσα στους τέσσερις τοίχους ενός δωματίου ή γυμναστηρίου γίνεται απόλαυση όταν αυτό γίνεται στο ύπαιθρο ή σε ήσυχους δρόμους, με τη συνοδεία ευχάριστης μουσικής που μπορεί να προσφέρει ένα γουόκμαν.
Πολλά άτομα αρέσκονται να αλλάζουν είδος άσκησης ανάλογα με τη διάθεσή τους και την εποχή (κολύμπι για το καλοκαίρι - σκι το χειμώνα ή τρέξιμο τη μια εβδομάδα - γυμναστική την άλλη). Αυτό όχι μόνο δεν πειράζει αλλά αντίθετα βοηθά και ψυχολογικά το άτομο.
Όσο πιο νωρίς στη ζωή του αρχίσει το άτομο την άσκηση, τόσο μεγαλύτερα και πιο έντονα είναι τα οφέλη της. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ένα άτομο δεν θα έχει οφέλη σε οποιαδήποτε ηλικία και εάν αρχίσει να αθλείται.
Επιβάλλεται όμως, για κάθε αγύμναστο άτομο που αποφασίζει να ασκηθεί, να περνάει μια βασική ιατρική εξέταση για τον αποκλεισμό σοβαρής υποκείμενης πάθησης.
Επίσης, για τα αγύμναστα άτομα που ξεκινούν άσκηση θα πρέπει να ξέρουν ότι τόσο η διάρκεια όσο και η ένταση της άσκησης ξεκινάει από το μηδέν και προοδευτικά αυξάνεται.
Ποτέ δεν προσπαθούμε από την πρώτη μέρα 'να δούμε τις δυνάμεις μας', διότι αυτό είναι πολύ επικίνδυνο.
Όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία έναρξης της άσκησης, τόσο πιο προοδευτικές θα πρέπει να είναι και οι μεταβολές της έντασης και της διάρκειας.
Η προοδευτική αύξηση στη διάρκεια της άσκησης θα πρέπει να γίνεται με μεσοδιαστήματα μιας εβδομάδας, ενώ της έντασης από το ένα στάδιο στο άλλο με μεσοδιαστήματα 8-10 εβδομάδων.
Αν κατά τη διάρκεια της άσκησης παρουσιαστεί οποιοδήποτε ενόχλημα (δύσπνοια, πόνος στο στήθος, μουδιάσματα στα χέρια, τάση για λιποθυμία κλπ) αυτό θα πρέπει να αναφερθεί αμέσως στο γιατρό.
Τέλος, θα πρέπει να τονίσουμε ότι η απόφαση για άσκηση, συνήθως συμπαρασύρει το άτομο και σε αλλαγή τρόπου ζωής. Έτσι πολλά άτομα ξεκινώντας την άσκηση αποφασίζουν να κόψουν το κάπνισμα, να χάσουν βάρος, να κάνουν πιο σωστή διατροφή και γενικά να ξεκινήσουν ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής.
Τα οφέλη, λοιπόν, που προσφέρει η άσκηση είναι άπειρα και δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για κανέναν να στερεί από τον εαυτό του τα ευεργετικά της αποτελέσματα.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η υγρή βιοψία διευκολύνει τον έλεγχο του μελανώματος
Καμπάνια της Amgen για την LDL χοληστερόλη
Η Novartis στοχεύει στην αύξηση των πωλήσεων κατά 5% ετησίως έως το 2029