Καταναλώνοντας συγκεκριμένες τροφές συγκεκριμένες ώρες της ημέρας βοηθάμε τον οργανισμό μας να διατηρήσει τη ροή της ενέργειας στο σώμα αλλά και να χάσουμε βάρος. Αυτή είναι η ουσία ενός νέου, για τα ελληνικά δεδομένα, εναλλακτικού διατροφικού μοντέλου, της Ενεργειακής Διατροφής.
Οι αρχές της ενεργειακής διατροφής έχουν τις ρίζες τους στην ανατολική και τη δυτική διατροφική παράδοση. Στηρίζεται στους μεσημβρινούς και τα 5 στοιχεία που εμπεριέχονται στο ανθρώπινο σώμα, το νερό, τη φωτιά,τη γη, τον αέρα και το μέταλλο.
Από την άλλη εξετάζει το χαρακτήρα των τροφών (γλυκό, αλμυρό, ξινό, στυφό, καυτερό). Ταυτόχρονα λαμβάνει υπόψη την ισορροπία των συστατικών των τροφίμων (πρωτεΐνης, αμύλου, λίπους, σακχάρων και οξέων).
Αναλύοντας αυτά τα δεδομένα ο ειδικός θα σχεδιάσει ένα εξειδικευμένο διατροφικό πλάνο το οποίο θα εφαρμοστεί συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Στόχος είναι να καλύψουμε τα διατροφικά μας ελλείμματα και να διευκολυνθεί η λειτουργία του οργανισμού.
Μάλιστα συνήθως μετά από κάθε γεύμα καταναλώνεται ένα αφέψημα, όπως λουίζα, τίλιο, πράσινο τσάι κ.α. Αυτά τα αφεψήματα δεν δίνονται για να μειώσουν το λίπος ή την όρεξη αλλά επειδή περιέχουν συστατικά, που είναι απαραίτητα για το σώμα μας.
Η ενεργειακή διατροφή ταυτίζεται σε πολλά σημεία με το μεσογειακό μοντέλο. Χρησιμοποιεί τα λαχανικά σε καθημερινή βάση, περιέχει πρωτεΐνες με μέτρο και αποφεύγει τις ακρότητες.
Εντούτοις διαφέρουν στη διάταξη των τροφών και τον τρόπο που θα τις προσλάβει ο οργανισμός μας. Δηλαδή με ποια σειρά θα ταξινομήσουμε διατροφικά ένα 24ωρο ώστε να πάρει ο οργανισμός, τις τροφές που έχει μεν ανάγκη, χωρίς να τον ‘αδυνατίσουμε ενεργειακά’.
Ο ειδικός θα μας συστήσει τροφικούς συνδυασμούς που από τη μία δεν είναι στερητικοί, ενώ από την άλλη βοηθούν τον οργανισμό στην πέψη, το βάδισμα, τον ύπνο, στην κίνηση γενικότερα, ενώ βελτιώνει και τη διάθεσή μας. Τηρώντας ένα τέτοιο διατροφικό μοντέλο διευκολύνουμε την απώλεια λίπους και την αντιμετώπιση του τοπικού πάχους αλλά και της κυτταρίτιδας.
Στα μειονεκτήματα καταλογίζονται ότι πρέπει να αφιερώσουμε χρόνο στην προετοιμασία των γευμάτων, τα οποία είναι συγκεκριμένα και πρέπει να καταναλώνονται σε δεδομένο χρόνο.
Η ενεργειακή διατροφή απευθύνεται σε όλους. Ειδικότερα σε όσους:
- είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι
- έχουν τοπικό πάχος
- έχουν αυξημένο σάκχαρο
- έχουν αυξημένο ουρικό οξύ, χοληστερόλη, τριγλυκερίδια
- έχουν έλλειψη σιδήρου
- έχουν τυμπανισμούς και φουσκώματα
- στις γυναίκες με προβλήματα κυτταρίτιδας σε μπράτσα και μηρούς
- στις γυναίκες που έχουν ‘κοιλίτσα’
- στο γυναικείο πληθυσμό που υποφέρει από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, της κλιμακτηρίου, της περιόδου.
Ωστόσο, όσοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα, πριν εφαρμόσουν οποιοδήποτε διατροφικό μοντέλο καλό θα είναι να συμβουλευθούν τον θεράποντα ιατρό τους.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το ChatGPT βοηθά άτομα με οξεία ουρολογικά συμπτώματα
Παθογόνα εξαπλώνονται πιο πολύ και πιο γρήγορα λόγω κλιματικής αλλαγής
Ξεκινά ο πρώτος κύκλος του Εκπαιδευτικού Προγράμματος της Ακαδημίας Κλινικών Μελετών 2024