Πολλά από τα οφέλη της αερόβιας άσκησης στην υγεία προκύπτουν κυρίως λόγω της πιο πρόσφατης συνεδρίας άσκησης (άσχετα με τις εβδομάδες, μήνες ή ακόμη και χρόνια άσκησης). Παράλληλα, η φύση και το εύρος των επιπτώσεων αυτών μπορεί να επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από το τι τρώμε στη συνέχεια, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ‘Journal of Applied Physiology.’

‘Το τι τρώτε μετά την άσκηση προάγει και διαφορετικά αποτελέσματα στον μεταβολισμό του σώματος’, αναφέρει ο κύριος συντάκτης της μελέτης, Jeffrey F. Horowitz του Πανεπιστημίου του Michigan. Αυτή η μελέτη αποτελεί τη συνέχεια αρκετών προηγούμενων ερευνών που αποδεικνύουν ότι πολλά οφέλη της άσκησης στην υγεία είναι παροδικά: μια συνεδρία άσκησης παράγει κέρδος για το σώμα που όμως θα μειωθεί προοδευτικά, κατά κανόνα μέσα σε λίγες ώρες ή λίγες ημέρες, τουλάχιστον μέχρι να ξαναγυμναστούμε.

‘Έτσι σε ότι αφορά τη μεταβολική λειτουργία και υγεία, οι μεγαλύτερες βελτιώσεις που συνδέονται με τη γυμναστική προέρχονται κυρίως από την πιο πρόσφατη συνεδρία άσκησης, και όχι από την προοδευτική αύξηση της φυσικής κατάστασης’, αναφέρει ο Δρ.

Horowitz. ‘Φαίνεται λοιπόν ότι στα παραπάνω παίζει σημαντικό ρόλο και το τι τρώτε μετά την εκγύμναση’.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε πως η άσκηση αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, ιδιαίτερα όταν τα γεύματα που καταναλώνονται μετά από αυτή έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες . Αυξημένη ινσουλινο-ευαισθησία σημαίνει ότι είναι ευκολότερο για το σώμα να διανέμει το σάκχαρο του αίματος στους ιστούς, όπως π.χ.

στους μυς, όπου αυτό θα αποθηκευθεί ή θα χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο. Αντιθέτως, η μειωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη (αντίσταση στην ινσουλίνη) είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα του διαβήτη τύπου ΙΙ, και αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για άλλες χρόνιες ασθένειες, όπως οι καρδιακές παθήσεις, παχυσαρκία κτλ.

Είναι ενδιαφέρον ότι, όταν τα άτομα στην εν λόγω μελέτη έτρωγαν μετά την άσκηση γεύματα χαμηλά σε θερμίδες, δεν βελτιωνόταν περισσότερο η ευαισθησία στην ινσουλίνη από όταν έτρωγαν τόσες θερμίδες, όσες δαπάνησαν με την εκγύμναση.

Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να λιμοκτονείτε μετά την άσκηση για να αποκομίσετε περισσότερα οφέλη για την υγεία.

‘Παρά το γεγονός ότι η απώλεια βάρους είναι σημαντική για τη βελτίωση της μεταβολικής υγείας υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων, τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να αποκομίσουν σημαντικά οφέλη για την υγεία τους από την άσκηση χωρίς να υποσιτίζονται ή να χάνουν απαραίτητα βάρος’, δηλώνει ο Δρ Horowitz.

Επίσης η μελέτη αυτή ενισχύει την άποψη κατά την οποία κάθε συνεδρία η άσκηση μπορεί να επηρεάσει τη φυσιολογία του σώματος και ακόμα, αυτό που τρώμε μετά από αυτήν μπορεί να παράγει διαφορετικά φυσιολογικά αποτελέσματα.

Η επόμενη ημέρα

Η ερευνητική αυτή ομάδα διεξάγει πλέον πειράματα με παχύσαρκα άτομα, με στόχο τον προσδιορισμό του ελάχιστου ποσού της άσκησης (οι παχύσαρκοι δυσκολεύονται να γυμναστούν) που θα βελτιώσει ακόμη περισσότερο την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Πηγές:
Jeffrey F. Horowitz et al. "Energy deficit after exercise augments lipid mobilization but does not contribute to the exercise-induced increase in insulin sensitivity," Journal of Applied Physiology, January 29 2010, online edition.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές
Δωμάτιο Snoezelen - Μία καινοτόμος θεραπευτική παρέμβαση για ασθενείς με άνοια