Πολύχρωμη, πολύβουη, εξωτική, παραδεισένια, είναι μερικοί χαρακτηρισμοί που ανήκουν δικαιωματικά στη Χαβάη. Όλα τα χρώματα συνδυασμένα με ένα μοναδικό τρόπο στην παλέτα της φύσης αποδίδουν πρωτόγνωρες αποχρώσεις και ένα μαγικό αισθητικό αποτέλεσμα.
Για αυτό άλλωστε και η Χαβάη είναι γνωστή ως ‘Πολιτεία του Ουράνιου Τόξου’. Στην πραγματικότητα, το φαινόμενο αυτό εμφανίζεται πολύ συχνά πάνω από τις κοιλάδες, τα βουνά, τις θάλασσες και τις παραλίες του νησιού, για να θυμίζει την σπάνια ομορφιά και τη ‘θεϊκή’ καταγωγή του μακρινού αυτού προορισμού.
Φώτο 1: Το μεγαλύτερο ‘ουράνιο τόξο’ στον κόσμο, σε ψηφιδωτό στο ξενοδοχείο Hilton Hawaiian Village
Τα χρώματα: κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, κυανούν (γαλάζιο) , βαθύ κυανούν (βαθύ γαλάζιο) και ιώδες (μενεξεδί) κυριαρχούν στο τοπίο, τη ζωή, το ντύσιμο, τα ήθη, τα έθιμα και τα φαγητά του πολυεθνικού πληθυσμού του νησιού.
Στη συνέχεια θα περιγραφεί μια τυπική μέρα στο ‘ουράνιο τόξο των γεύσεων’ του νησιού.
Το καλωσόρισμα γίνεται πάντα λέγοντας ‘aloha’, σε συνδυασμό με την προσφορά των πολύχρωμων και αρωματικών λουλουδένιων κολιέ από άγριες ορχιδέες, (μερικές φορές και από όστρακα) τα ‘λέι’, δείγμα αγάπης και φιλίας προς τον καλεσμένο.
Στη συνέχεια ένας καφές, ‘Kona coffee’, με γεμάτη γεύση και αρωματικό χαρακτήρα σε προσγειώνει στην πραγματικότητα, ενός νησιού που αναπήδησε από τις ηφαιστειακές εκρήξεις του Ειρηνικού. Υπάρχει και μια άλλη επιλογή: ένας χυμός ανανά, (από τις τεράστιες φυτείες του J.Dole), ο γλυκύτερος στον κόσμο, προσφέρει κύματα δροσιάς και απόλαυσης, σαν τα θαλάσσια κύματα που δαμάζουν οι σέρφερς στις ακτές του νησιού.
Το κλίμα του νησιού και ο πλούσιος ήλιος χαρίζει σε όλα τα φρούτα και τους καρπούς ένα μοναδικό γευστικό χαρακτήρα.
Για ενδιάμεσο σνακ μια δοκιμή στα βιολογικά φρούτα, όπως παπάγια (πλούσια σε παπαΐνη, μαλακτικό ένζυμο), βατόμουρα (πλούσια σε αντιοξειδωτικά), μπανάνα (πλούσια σε κάλιο), γκουάβα ή γκαγκάφα (θεωρείται υπερ-φρούτο καθώς περιέχει πολλές βιταμίνες και ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα), καρύδα (φυτικές ίνες και καλά λιπαρά οξέα) ή μάνγκο (πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες) αποτελεί την ιδανική υγιεινή λύση απελευθερώνοντας το γευστικό θησαυρό των τροπικών φρούτων.
Διαφορετικά αξίζει να δοκιμάσετε μια χούφτα φουντούκια macademia (δεν περιέχουν χοληστερόλη) και να δείτε από κοντά τα τεράστια δέντρα που τα παράγουν.
Στη συνέχεια για μεσημεριανό υπάρχουν πολλές νόστιμες επιλογές.
Ο πιο γνωστός σεφ του νησιού Sam Choy δηλώνει: ‘Η Χαβανέζικη κουζίνα είναι σαν μια καλοκαιρινή σούπα. Διαλέγεις οτιδήποτε φαγώσιμο από το ψυγείο ή το ντουλάπι, το ρίχνεις σε μια μεγάλη κατσαρόλα στην κουζίνα και αρχίζεις να προσθέτεις λίγο από ‘αυτό’, λίγο από ‘εκείνο’!’ Παράδειγμα αποτελεί η Χαβανέζικη σούπα ‘Saimin’ με αρακά και γαρνιτούρα spam.
Το spam (γνωστό σε εμάς ως swan-κονσερβοποιημένο κρέας) είναι πολύ διαδεδομένο στη Χαβάη, καθώς καταναλώνουν αναλογικά τη μεγαλύτερη ποσότητα στον κόσμο (4εκατ. κουτιά/έτος). Μάλιστα η εταιρεία δημιούργησε μια συλλεκτική σειρά με ονομασία ‘Hawaii Spam’.
Έτσι, το χρησιμοποιούν παντού στα φαγητά, τις σούπες, τις σαλάτες, στα βραστά, όλες τις ώρες της ημέρας.
Σε αυτό το σημείο, πρέπει να αναφερθεί ότι η Χαβανέζικη πολυεθνική κοινωνία (από Ασία, Πολυνησία, Ευρώπη, Αμερική) αντανακλάται ολοφάνερα μέσα στην κουζίνα του νησιού, καθώς για δεκαετίες τα αντίστοιχα εθνικά φαγητά αναμίχτηκαν δημιουργώντας μια ξεχωριστή γευστική πρόταση.
Για παράδειγμα, το ωμό ψάρι, τα φρέσκα θαλασσινά, τα τροπικά φρούτα από τους γηγενείς Χαβανέζους, το κολοκάσι (είδος βολβού που ομοιάζει με την πατάτα ή τη σεληνόριζα, πλούσιο σε πρεβιοτικές ίνες) και η γλυκοπατάτα από τους Πολυνήσιους, ο αστεροειδής γλυκάνισος, τα μαύρα φασόλια και το ψάρι στον ατμό από τους Κινέζους, το σασίμι, το τόφου και το τεριγιάκι από τους Ιάπωνες, τα μπιζέλια και τα φασόλια από τους Φιλιππινέζους και τέλος τα λουκάνικα και το γλυκό ψωμί από τους Πορτογάλους.
Φώτο 3: Γλυκοπατάτες ιδιαίτερα πλούσιες σε βιταμίνη Α.
Για το λόγο αυτό, πριν 20 περίπου χρόνια μια δωδεκαμελής ομάδα με τους πιο γνωστούς σεφ του νησιού ένωσε τις δυνάμεις, τις γνώσεις και τη φαντασία της για να δημιουργήσει και να εκδώσει τη ‘Χαβανέζικη τοπική κουζίνα’ αρχικά για φιλανθρωπικούς σκοπούς, αναδεικνύοντας, προωθώντας και ενσωματώνοντας τα τοπικά προϊόντα σε όλες τις μορφές της μαζικής εστίασης.
Μέλος στην ομάδα ήταν και ο Ελληνικής καταγωγής διάσημος σεφ, Γιώργος Μαυροθαλασσίτης, ο οποίος διατηρεί και στις μέρες μας ένα ιδιαίτερο αισθητικά, πολυτελές εστιατόριο το ‘Chef Mavro’με εκλεπτυσμένα και μοναδικά πιάτα.
Σύμφωνα μάλιστα με τον ιδιοκτήτη-σεφ, οι γευσιγνώστες που προσέρχονται εκεί έχουν την ευκαιρία της μύησης στην ‘τέχνη της αντιστοίχισης του φαγητού και του κρασιού’.
Συνεχίζουμε με το κλασικό εορταστικό ‘Luau’ φαγητό της Χαβάης το οποίο είναι το καπνιστό ‘χοιρινό kalua’, μαγειρεμένο με λάχανο, με τον παραδοσιακό τρόπο ‘imu’ δηλαδή σε υπαίθριο φούρνο, σκαμμένο στο έδαφος. Χρησιμοποιείται σαν αλάτι το ‘Hawaiian salt’ το οποίο έχει κόκκινο χρώμα και προέρχεται από το ηφαιστειακό πέτρωμα του νησιού Big Island.
Άλλη επιλογή είναι μια κρύα σαλάτα "Lomo Lomi" με σολωμό, ντοματάκια σε κύβους, φρέσκα πράσινα κρεμμύδια, θρυμματισμένο πάγο και τσίλι. Συνοδεύεται με ρύζι ή η μακαρονοσαλάτα.
Η σαλάτα ‘Poke’ με ωμό κιτρινόπτερο τόνο, με αρωματισμένη σάλτσα σόγιας, σησαμέλαιο, ξηροί καρποί, τζίνζερ και φύκια αποτελεί πραγματικά μια διαφορετική γευστική επιλογή για τους πιο τολμηρούς ουρανίσκους.
Τέλος, για τους λάτρεις του κοτόπουλου, το κοτόπουλο ‘Luau’ με κολοκάσι και γάλα καρύδας συνοδεία γλυκοπατάτας είναι σίγουρα κάτι διαφορετικό από το συνηθισμένο.
Αξίζει και μια δοκιμή στο χαβανέζικο ψωμί σε ιώδεις αποχρώσεις, το οποίο είναι στην πραγματικότητα πορτογαλέζικο γλυκό ψωμί, ιδανικό και για το πρωινό ή για τα σάντουιτς.
Τελειώνοντας, η μέρα σας μπορεί να κλείσει με ένα από τα πιο γνωστά κοκτέιλ, σε ένα παραλιακό μπαράκι, όπως είναι το ‘ Blue ‘Hawaii’ (δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στο μπαρ του ξενοδοχείου Hilton Hawaiian Village) για ένα ταξίδι στο γαλάζιο του Ειρηνικού ωκεανού, ή το ‘ Mai- Tai’ ως μια πανδαισία χρωμάτων του ηλίου (χρυσό – πορτοκαλί).
Για γλύκισμα μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το πολύχρωμο τοπικό έδεσμα της Χαλείβα, τη γρανίτα.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν μόνο μια μικρή γεύση από το διατροφικό παράδεισο που προσφέρει η Χαβανέζικη κουζίνα, την οποία γενικά θα χαρακτηρίζαμε ιδιαίτερα θρεπτική με ποικιλόμορφες γευστικές αποχρώσεις. Πρόσφατα μάλιστα, το University of Hawaii, έκδωσε το βιβλίο, ‘A Dash of Aloha.
Healthy Hawaii Cuisine and Lifestyle’ με θέμα την υγιεινή διατροφή μέσω της τοπικής κουζίνας. Βρείτε την οποιαδήποτε αφορμή (γαμήλιο ταξίδι, επέτειο, διακοπές) για να επισκεφτείτε το παραδεισένιο αυτό μακρινό νησί.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανοσολογικές εξετάσεις κοπράνων: Μεγάλες δυνατότητες για την ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου και των πρόδρομων μορφών του
Αύξηση 74% των αιτήσεων κλινικών μελετών στη χώρα το 2024
BAUSCH + LOMB Ελλάδας: Λανσέρει το πρώτο και μοναδικό νέας γενιάς φαρμακευτικό οφθαλμικό διάλυμα για την αντιμετώπιση του κόκκινου ματιού